Carmamir Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Dość proste pytanie, czy jest licencja MS Office 2007 pozwalająca na pracę wielu (40 i zwyż) userów poprzez zdalny dostęp na jednej maszynie ??? Jakie są zalety i minusy serwera ze zdalnym dostępem ? Czy warto się w to bawić ??? Obecnie 95% stacji to Core2Duo E6600, 1-2GB Ram, Win XP, jaki serwer potrzebny byłby żeby zapewnić dobry komfort pracy 50 userom ? Drugie pytanie to ile max. userów może siedzieć na linii ADSL (oddział po ok. 7-12 osób aktywnych) 8Mb/1Mb ?? Ot wyglądałoby by to tak że user loguje się lokalnie, a następnie via zdalny dostęp na serwer i tam ma swoje konto i dostęp do głównej kopi MS Office2007. Czy może lepiej po prostu jeden serwer z usługami do którego się będą userzy logowali z lokalnego konta, praca lokalnie + korzystanie z dysków sieciowych ??? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 nie wiem co jest bardziej oplacalne, ale wiem ze licencje dostepowe do serwera terminali i tak sa cholernie drogie :) wiec czy bedzie to tansze od zakupu wielu licencji offica to ciezko mi powiedziec. zalety i wady dostepu zdalnego? z zalet: - w przypadku padnietego kompa usera nie traci zadnych dokumentow- choc dzieki wlasnej glupocie dalej moze je pokasowac - zamiast sie bawic i latac po koncowkach trzeba tylko dbac o stan oprogramowania na serwerze z wad: - czeste problemy z przenoszeniem drukarek na pulpit zdalny. niby wszystko pieknie jest ptoszek zeby przenosilo drukarki lokalne a tu w kolko [gluteus maximus] i ludzie nie moga druokowac bedac zalogowanym na serwerze - koszty- w koncu trzeba postawic dedykowany serwer + kupic jakies ms win 2008 + te licencje terminalowe (oprocz licencji na uzytkownikow of course) - czas jaki trzeba poswiecic na konfiguracje i ogarniecie tego calego bajzlu. w koncu jak nigdy nie stawiales serv terminali to troche bedziesz sie musial poduczyc. jaki sprzet na 50 osob to nie wiem, my na jakies 30 osob mamy xeona E5405@2ghz, 4gb ram, ms serv 2003 i daje ladnie rade. tego pytanie o lacze nie rozumiem, to ten serv nie mialby stac w sieci lokalnej? mam jeden oddzial po za firmia, do pulpitu zdalnego tak z 20 osob sie stamtad loguje. chyba wczesniej mieli polpaka 4mb i troche bylo cienko, teraz jest 10mb i jest ok. decyzje musisz podjac sam- najlepiej po skalkulowaniu kosztow :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Tnx za odp :) Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Typ licencji, o który pytasz, nazywa się select, ale zdaje się, że MS oferuje je dopiero od 250 stanowisk... Do tego jak napisał poprzednik, licencje terminalowe nie są tanie, a zasady licencjonowania są maksymalnie pokręcone http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/licensing-terminal.aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...