sad_madman Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Witam. Może nazwa tematu brzmi trochę zagadkowo ale szybko wyjaśnię ją. Czy to jest normalne, że różnica między temperaturą procesora a cieczą w układzie może wynosić 13 C ? Tworze sobie tanie chłodzenie wodne (na razie na CPU) i mam aluminiowy blok wodny przesmarowany jakąś tam pastą termo przewodzącą firmy AAB Cooling co ma podobno "Thermal Conductivity:>7.5W/mk". Czujnik BIOS-u pokazuje mi temperaturę 40C a czujnik umieszczony między blokiem a chłodnicą wskazuje 27/28C. Pytanie jest więc takie - jak powinna być prawidłowa różnica ? Czy wynika ona z zastosowania aluminium czy z powodu pasty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Po pierwsze nie podałeś modelu procesora a jest to ważne ze względu na umieszczenie czujnika, po drugie różnica temperatur może wynosić kilkadziesiąt stopni i jest to uwarunkowane dokładnie TAK SAMO jak przy chłodzeniu powietrznym (blok, montaż bloku, docisk, pasta etc.). Edytowane 17 Września 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Temperatura spalania w cylindrze silnika spalinowego wynosi powiedzmy 750*C Temperatura cieczy w układzie chłodzenia to ok. 80*C Dziwne? Nie. Różnica wynika z praw fizyki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sad_madman Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Procesor to Phenom II 550 @4Ghz. Dobra, dobra - fizyka to fizyka ale mnie zastanawia jak mógłbym zjechać z temperaturą na procesorze. Jak widać płyn chłodzący ma zadowalającą temperaturę ale procek już nie. Edytowane 17 Września 2010 przez sad_madman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Zmienić blok, zmienić płyn, zmienić pastę, docisnąć blok na procku i poprawić flow na chłodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) mam byc moze glupie pytanie :P co by sie stalo, jakby zamiast plyny standardowego wlac do LC czystego spirytusu? (wiem ,ze lepiej wypić ...) temperatura wrzenia C2H5OH jest ok 78*C .... Edytowane 17 Września 2010 przez Mr_Gizmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Wydaje mi się że już dużo nie zjedziesz z tą temperaturą. Nigdy nie zrównasz temperatury procka i wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sad_madman Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Płynu nie zmienię bo używam wody destylowanej a na jakieś tam wynalazki po kilkanaście złotych za litr to nie będę wydawał. Jakie Wy macie temperatury na procesorach pod WC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) nie wiem czy kilkanascie PLN za litr to tak dużo skoro do ukladu wlewa sie ile? 2 litry max.? i zeby nic nie roslo starczy co pol roku wymienić płyn .... skrajnie można i raz na rok .... wypowie się ktoś na temat pomysłu z spirytusem? Edytowane 17 Września 2010 przez Mr_Gizmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 nie wiem czy kilkanascie PLN za litr to tak dużo skoro do ukladu wlewa sie ile? 2 litry max.? i zeby nic nie roslo starczy co pol roku wymienić płyn .... skrajnie można i raz na rok .... wypowie się ktoś na temat pomysłu z spirytusem? Hmmm droższy, problem z dużo większym parowaniem a przy tym rzadszy od wody, więc stawia większe wymagania przy uszczelnianiu układu. Pęka od niego pleksa, przypuszczam, że na gumę z oringów też wpływa bardziej agresywnie niż woda. Jeszcze nie zniechęcony? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 woda: 0,551 - 0,683 ( w temp od 0-100 stopni ) W/m×K alkohol etylowy 0,1884 - 0,1715 ( w temp od 0-75 stopni ) W/m×K Czyli ponad 2x gorsze właściwości termo przewodzące ma etanol niż woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 ale jak koledzy przyjdą i będzie się w potrzebie to wystarczy spuścić z chłodnicy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sad_madman Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Jeszcze przez chleb żeby straciło to niebieskie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...