kuebk Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 W AM200 mam cos takiego: DSL Status: UP DSL Modulation Mode: Auto DSL Path Mode: INTERLEAVED Downstream Rate: 7456 Kbps Upstream Rate: 640 Kbps Downstream Margin: 19 db Upstream Margin: 13 db Downstream Line Attenuation: 3 Upstream Line Attenuation: 0 Downstream Transmit Power: 7 Upstream Transmit Power: 12 LOS Errors: 0 I niestety na podstawie wyzej wymienionych informacji nie wiem jaki tryb ADSL mam na swoim laczu. Nie widze rowniez opcji aby to przestawic zeby nie wykrywalo a wymuszalo. Dzwoniac do tp sie dowiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Miałem AM200, masz tam okienko z wyborem DSL Modulation, w tej chwili masz auto i nie pokaże Ci jaka jest wybrana, pozostaje ustawić ręcznie poczynając od ADSL2+ Edytowane 19 Września 2010 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Kurde nie zauwazylem nawet tego, dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Linksysy lubią przekłamywać parametry, w twoim przypadku jest to zajebiście niskie tłumienie na down(choć to możliwe), to już na up'ie 0dB bardzo podejrzanie wygląda. Po parametrach mogę wywnioskować, że nadal siedzisz na adsl. Jeżeli przełączą Cię na adsl2+ i parametry nie są bardzo zaniżone to pełne 20mb/s powinno być w twoim zasięgu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Centrale mam po drugiej stronie ulicy, w linii prostej moze z 50 metrow max, kabla pewnie jest troche wiecej. :P Co do predkosci to jeszcze calkiem nie tak dawno temu [z pol roku temu] max bylo 1mbit u mnie na cenrali. ~~ BTW: Samo przelaczenie na ADSL2+ musi sie fizycznie odbyc na centrali, tak? Edytowane 19 Września 2010 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Zapewne masz zwykłe ADSL, przynajmniej ja tak miałem przy Neo 6Mb, bo stary modem (jakiś Lucent) bez problemu się synchronizował i wszystko działało, chociaż nie osiągał pełnej prędkości. Przy 20Mb mam ADSL2+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) No ja jeszcze nie mam 6mbit, umowe podpisalem jakis tydzien temu i odrazu puscili mi parametry jak do 6mbit ale teraz czekam az mi na loginie ustawia 6mbit co ma sie stac z poczatkiem nastepnego okresu rozliczeniowego. Na obecna chwile mam 1mbit na loginie. Edytowane 19 Września 2010 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Jaki operator? Na twoim miejscu brałbym co najmniej 10mb/s (ze względu na upload 1mb/s), a najlepiej 20mb/s(bezproblemowo wyciągniesz max.), bo w końcu w tej chwili różnica w cenie za tyle dodatkowych mb jest symboliczna. Jak masz zamiar zostać na tych 6mb, to nie ma co kombinować z przepinaniem na adsl2+. Edytowane 19 Września 2010 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Operator to TP, co do zmiany na 10mbit to nie wiem na ile to bedzie teraz mozliwe bo umowe juz mam podpisana na 6bmit. :( A cos kiedys mi sie obilo o uszy ze jak chce sobie zmienic predkosc podczas trwania umowy [nie wazne czy na mniejsza czy wieksza] to place stawki niepromocyjne czyli pewnie by nie bylo 129 tylko ze 170 albo wiecej. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Operator to TP, co do zmiany na 10mbit to nie wiem na ile to bedzie teraz mozliwe bo umowe juz mam podpisana na 6bmit. :( A cos kiedys mi sie obilo o uszy ze jak chce sobie zmienic predkosc podczas trwania umowy [nie wazne czy na mniejsza czy wieksza] to place stawki niepromocyjne czyli pewnie by nie bylo 129 tylko ze 170 albo wiecej. :( Ponoć w październiku ma wejść możliwość skakania między promocjami podczas umowy oraz lekkie zniżki. Prędkość na loginie niektórym osobą zmieniali ostatnio w ciągu kilku dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Ja dzwonilem do znajomego montera bo myslalem ze tez moze sie to uda przyspieszyc ale ponoc sie nie da. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Jeżeli obecną opcję (te przyszłe 6Mb) masz w promocji, w której jest dostępne także 20, to możesz przeskoczyć poprzez podpisanie aneksu. Tak kiedyś zrobiłem z 2Mb na 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 No to moze w takim razie nie jest to taka glupia opcja ale to juz poczekam az mi zaloza te 6mbit i zobacze jak to dziala bo ponoc na moim osiedlu ktos juz mial i mu nie dzialalo. Ale jak podobno parametry sa dobre to nie wiem czemu mialoby nie dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Sprawdź parametry na innym modemie, bo obecne, są wręcz idealne, ale to nie pomoże jeśli centrala jest przeciążona przez ruch zazwyczaj wieczornymi godzinami, kiedy to najwięcej osób korzysta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Z tego co pamietam na tym SpeedTouchu co mi dali przy podpisywaniu umowy to mam takie same parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Co do trybu to mam: DSL Modulation Mode: G.992.1 (G.DMT) To chyba jest ADSL zwykly, nie? Co do parametrow na innym modemie to sprawdzalem na tym SpeedTouchu co dostalem od TP i mam to samo aczkolwiek nie moge tam w nim znalezc parametrow z wartosciami podobnymi do tych Downstream Margin: 19 db Upstream Margin: 13 db Reszta parametrow jest taka sama, to chyba ogolnie rzecz ujmujac dobrze - nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 ITU G.992.1 - Wikipedia, the free encyclopedia Z tego by wynikało, że to 'zwykłe' ADSL :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Co do przedluzania umowy to da sie jakos poznac ze mnie juz na loginie przepieli na 6mbit jakby np dalej mi dzialala jako 1mbit? Czy musze tam dzwonic i sie denerwowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Dzwonienie raczej nic nie da. Przełącza to automat, kiedyś zazwyczaj był to 1mc przed końcem umowy, teraz zdarzają się przypadki, że zmieniają w ciągu kilku dni od podpisania aneksu. Zauważyć, że Cie przepieli już na 6mb, łatwo zauważyć po transferze ;). btw. teraz 63zł za 20mb jest dobrą opcją :D Edytowane 30 Września 2010 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) A gdzie taka opcja jest? Bo kurde dzwonilem do tych glabow i mi mowia ze mnie przepna na 6mbit dopiero 5 grudnia czyli wtedy kiedy konczy mi sie umowa na stara neo. Nie wiem co to za burdel tam maja bo chyba nie wiedza co to znaczy aneks do umowy. BTW: Wg parametrow jakie wkleilem w pierwszym poscie to jaka predkosc u mnie bedzie maksymalna? Edytowane 1 Października 2010 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Jak już pisałem, jeżeli modem bardzo nie przekłamuje i przełączą Cię na adsl2+ to z pełną 20 nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 No jakbym chcial zeby mi podpieli 20mbit to chyba by byli zmuszeni do puszczenia adsl2+, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Podepnę się pod temat, mogę liczyć na 20Mb/s ? ( wiem, że nie pełne, ale czy warto ? ) Downstream Upstream SNR Margin 16.9 8.0 db Line Attenuation 26.0 11.2 db Data Rate 12448 1097 kbps Max Rate 21792 1236 kbps POWER 20.3 12.3 dbm CRC 2 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) @kuebk: Tak, gdyż 20Mb może działać tylko na ADSL2+ (ADSL2 - do 12Mb, ADSL - do 8Mb, dla porównania ADSL2+ - do 24Mb). Edytowane 2 Października 2010 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Podepnę się pod temat, mogę liczyć na 20Mb/s ? ( wiem, że nie pełne, ale czy warto ? ) Downstream Upstream SNR Margin 16.9 8.0 db Line Attenuation 26.0 11.2 db Data Rate 12448 1097 kbps Max Rate 21792 1236 kbps POWER 20.3 12.3 dbm CRC 2 13 Przy dzisiejszych różnicach w cenie bierz 20mb, na pewno będziesz bliżej 20mb niż 10mb. Załatw sobie modem z możliwością zmiany minimalnego snr, to dodatkowe ~3000kb na synchronizacji powinieneś uzyskać. Coś czuję, że przez te ceny najwyższych prędkości, o korzystaniu z internetu w godzinach 18-23 będzie można zapomnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 dobrze powiedziane :) teraz po obniżce cen w Neo to juz wogóle się zacznie ze nest 18-23 bedzie chodził jak na modemie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Czemu? U mnie nie ma zadnych problemow niezaleznie od pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 24/7 wyciągam ~2.3MB/s :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 24/7 wyciągam ~2.3MB/s :) Powiedz mi gdzie ty wyciągasz takie prędkości? max co mi się udało to jest 1.8MB/s ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Przy sporej ilości pobierań z HTTP/XDCC/torrentów, nawet Rapidshare (przez rapideo.pl). Ale to tylko po kablu bezpośrednio podłączonym do routera i w przypadku, gdy jest on dość krótki. Po wifi mam właśnie 1.8MB/s, a przy 40m kablu LAN którym jest podłączony jeden z komputerów w sieci - 1.6MB/s. Gdzie mieszkam? Wilanów, Warszawa. A ty? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...