Skocz do zawartości
Serekzolty

Ustawienia trybu SATA na płycie M3A785GMX

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na tej płycie do wyboru następujące tryby

IDE,AHCI i RAID

Wybrałem AHCI ale czytałem,że jest jakiś bug w starszych biosach i IDE to tak naprawde normalny tryb SATA.

Pytam o to specjalnie bo dysk mi zamula troche.

Który tryb mam wybrać aby było jak najszybciej ? Mam jednego Samsunga 640GB

Dodam,że jeśli wybiorę inną opcję niż IDE to w tym menu gdzie są te ustawienia znikają wszystkie gniazda SATA (ale dysk normalnie działa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki masz system, w Win Vista/7 ustaw tryb AHCI.

W Win XP musiałbyś w czasie instalacji systemu wrzucić dyskietkę z sterami do AHCI lub zintegrować je z płytą instalacyjną.

Poczytaj: Advanced Host Controller Interface – Wikipedia, wolna encyklopedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Windows 7 i właśnie tryb AHCI no to wszystko dobrze:)

a jeszcze jedno pytanko.mam laptopa HP NX6310 i SATA operuje tutaj jako IDE ponieważ nie miałem instalki ze zintegrowanymi sterownikami,da się to teraz jakoś dograć? bo jak przełącze na sata to mam blue screen podczas uruchamiania systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie próbowałem i niestety mi nie wyszło.

Wyciągnąłem sobie sterowniki z instalatora (on chce instalować z FDD a ja nie mam) no i zupdatowałem kontroler ide przez te stery ale wtedy system nie startuje:/

A takiej gałęzi jak w tym linku w rejestrze nie mam niestety (wyczytałem,że jest to spowodowane tym,że właśnie żadne sterowniki nie są zainstalowane)

Wie ktoś jak to rozwiązać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwórz wartość klucza

Windows Registry Editor Version 5.00+[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci]"Start"=dword:00000000

Zapisz powyższy kod np jako plik no_ahci.reg i wykonaj go. Reszta jak w instrukcji Mardoka.

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi