Serekzolty Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Mam na tej płycie do wyboru następujące tryby IDE,AHCI i RAID Wybrałem AHCI ale czytałem,że jest jakiś bug w starszych biosach i IDE to tak naprawde normalny tryb SATA. Pytam o to specjalnie bo dysk mi zamula troche. Który tryb mam wybrać aby było jak najszybciej ? Mam jednego Samsunga 640GB Dodam,że jeśli wybiorę inną opcję niż IDE to w tym menu gdzie są te ustawienia znikają wszystkie gniazda SATA (ale dysk normalnie działa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Zależy jaki masz system, w Win Vista/7 ustaw tryb AHCI. W Win XP musiałbyś w czasie instalacji systemu wrzucić dyskietkę z sterami do AHCI lub zintegrować je z płytą instalacyjną. Poczytaj: Advanced Host Controller Interface – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Mam Windows 7 i właśnie tryb AHCI no to wszystko dobrze:) a jeszcze jedno pytanko.mam laptopa HP NX6310 i SATA operuje tutaj jako IDE ponieważ nie miałem instalki ze zintegrowanymi sterownikami,da się to teraz jakoś dograć? bo jak przełącze na sata to mam blue screen podczas uruchamiania systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Ahci Bez Reinstalacji Systemu ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Właśnie próbowałem i niestety mi nie wyszło. Wyciągnąłem sobie sterowniki z instalatora (on chce instalować z FDD a ja nie mam) no i zupdatowałem kontroler ide przez te stery ale wtedy system nie startuje:/ A takiej gałęzi jak w tym linku w rejestrze nie mam niestety (wyczytałem,że jest to spowodowane tym,że właśnie żadne sterowniki nie są zainstalowane) Wie ktoś jak to rozwiązać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Stwórz wartość klucza Windows Registry Editor Version 5.00+[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci]"Start"=dword:00000000 Zapisz powyższy kod np jako plik no_ahci.reg i wykonaj go. Reszta jak w instrukcji Mardoka. Edytowane 2 Października 2010 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Ten kod,który podałeś nie utworzył w rejestrze tego wpisu.Zrobiłem go sam i niestety bluescreen po włączeniu AHCI w biosie przy ładowaniu Windowsa:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...