Tomsx4 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Witam ostatnio w menu Intel Stroge Menager(przy stacie PC) wykazało "Error occurred(0)" na jednym z dwóch dysków wchodzących w skład macierzy Raid 0.Postanowiłem sprawdzić wiec każdy z dysków z osobna rozłączyłem macierz i przetestowałem dyski HD TUNE o dziwo nie znalazło żadnych bad sektors. Zrobiłem każdemu benchmarka i sprawdziłem raport SMART jako że nie jestem specem od dysków twardych chciałbym aby ktoś kto ma pojęcie na ten temat powiedział czy mam wziąć dyski na gwarancje. Aha oba dyski to Samsung HD502HI. To co mnie zaintrygowało w tych wynikach to dziwny wykres i duży czas dostępu pierwszego dysku a w drugim dysku reallocated sectors. Ale niech lepiej wypowie się ktoś kto sie na tym zna. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Kolego zapodaj dyski programem Mhhd zrób skan(2xf4) i będzie wszystko jasne.. ja też miałem problem jak w temacie Pomocy Raid_0 na 2 seagate-ach 500GB - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Ten pierwszy wydaje się zdrowy tylko ten czas dostępu.. Drugi raczej już nic dobrego z niego nie będzie ja bym oddał na gw. pozdrawiam Edytowane 21 Września 2010 przez arkadiuso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 no właśnie czas dostępu nie wiem czego to może być przyczyną może jakaś wada produkcyjna nie badałem go zaraz po zakupie. Odpale scan Mhhd jak powiedziałeś i odezwę się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Przeskanowałem dysk mhhd ten z tymi dużymi opóźnieniami oto wynik : Tutaj tracę już orientacje nie znam sie proszę o analizę co z tym dyskiem robic. Drugi dysk już przygotowany do reklamacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Panowie panowie : OD pierwszego dysku sie odczepcie nic mu nie jest ( co ma random seek do uszkodzen ? nic ) 2 dysk wyje smartem : 01: 220 05:33 C8 :24 Oraz 0A : problem z mechanika On jest na GW do wysłania.... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Kwazor w pierwszym chodziło tylko o ten czas dostępu a drugi widać było po smart że schodzi.. ale może wiesz co może być przyczyną tych 17,7ms bo sam jestem ciekaw.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Hmm może dlatego takie opóźnienia bo działa na nim system podczas testów? Dziwne jest też to ze za każdym razem gdy robie benchmark to wykres wychodzi inny i jest wile spadków prędkości odczytu do kilku Mb ale to z tego opóźnienia chyba wynika... Co z nim robić? Może kontroler mi również nawala mam p35-as. Edytowane 21 Września 2010 przez Tomsx4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Wyłącz wszystkie działające programy w tle wtedy zrób test bo to że są spadki to dlatego, że jakiś program z niego korzysta ale ja u siebie jak miałem raida z tym schodzącym dyskiem też miałem spore i bardzo ich dużo teraz na seagte+samsung jest zdecydowanie lepiej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Wyłącz wszystkie działające programy w tle wtedy zrób test bo to że są spadki to dlatego, że jakiś program z niego korzysta ale ja u siebie jak miałem raida z tym schodzącym dyskiem też miałem spore i bardzo ich dużo teraz na seagte+samsung jest zdecydowanie lepiej.. No właśnie problem w tym że PC jest świerzo po reinstalacji systemu (w7) i jedyne co na nim jest to HD Tune. Może podłącze do innego PC i sprawdze go jescze raz. Zrobiłem benchmarka jeszcze raz i proszę co wyszło. Czyli ten dysk jest sprawny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Teraz czas dostępu jest akceptowalny czyli dysk sprawny.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) Najwyżej później jak zacznie się coś dziać zareklamuje. Edytowane 22 Września 2010 przez Tomsx4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...