Skocz do zawartości
janekwisniewskipadl

lenovo g550 cos sie stalo.. bardzo powolny..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 3 miesieczny laptop.. Wczoraj go wylaczylem.. Dzisiaj rano wlaczylem dochodzi do momentu w ktorym powinno wlaczyc sie logowanie ale pojawia sie czarny ekran i stoi.. Dlaczego pisze bardzo powolny? Gdyz po 20 minutach pojawia sie dopiero tapeta, ktora jest pod logowaniem, ale dalej nie chcialo mi sie czekac.. Probujac odzyskac system z magicznego klawisza lenovo jest dokladnie to samo.. Po 10 minutach pokazuje sie ta tapeta ktora jest pod opcjami i dalej nie czekalem.. Probujac wlaczyc instalacje windowsa "System Windows przygotowuje..." 25 minut.. i wylaczylem go.. Na moim drugim laptopie trwalo to 15 sekund.. Ubuntu zamiast wlaczac sie minute wlaczyl sie w 5 minut ( widac tutaj ladnie roznice jak duzo szybszy jest od windowsa nawet na uszkodzonym komputerze ;))

Czym to moze byc spowodowane? To nie jest problem systemu tylko laptopa, default ustawienia z bios loadowalem, a ustawiac w sumie nie ma co poza kolejnoscia bootowania.. laptop zachowuje sie jakby mial 128mbram albo i mniej, pamiec stestowana przy pomocy memtest i smiga.. Co jest nie tak? Jestem w niemczech i z gwarancja bedzie ciezko ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jak wyjme to nie bede wiedzial czy windows sie szybko wlacza lub jego instalacja gdyz nie bede mial dysku

Dzięki temu możesz przetestować szybkość ładowania się systemu z LiveCD (bez wpływu dysku). Brak dysku pozwoli sprawdzić czy jest jakaś poprawa. Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki temu możesz przetestować szybkość ładowania się systemu z LiveCD (bez wpływu dysku). Brak dysku pozwoli sprawdzić czy jest jakaś poprawa.

Udalo mi sie formata zrobic -_- sama instalacja uruchamiala sie 40 minut.. 3 godziny instalowal sie windows 7 gdzie zwykle trwa to 15 minut.. Wejsc w KOMPUTER albo na DYSK C to jakies 2 minuty.. Sam system uruchamia sie teraz 15 minut.. No nie mam pojecia co moze byc.. Memtest 8 godzin bez bledow wykrywa normalnie 4gb ramu ;/ jakim programem pod windows moge dysk sprawdzic ( zostawie na noc bo pewnie to potrwa ) bo ten linux mi nie bootuje ( mam mp3 - pewnie dlatego bo mialem juz ten problem.. z pendriva bootuje ale pozyczylem go i dostane za tydzien jak moja Pani wroci ;/)

Jaka komenda w chdsk byla zeby sprawdzil dysk wykryl bad sectory bledy i je naprawil?

EDIT: dobra chkdsk C: /F /R juz sie robi.. zobaczymy co pokaze ;/

Pozdrawiam

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi