animashi Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Witam, mam dwa pokoje. W pokoju A jest mój komputer i router (Netgear WPN824 v2 od UPC), pokój B znajduje się piętro wyżej i tam jest laptop. Muszę wzmocnić sygnał wifi, gdyż nie dochodzi on do pokoju B. Wymyśliłem, żeby postawić między urządzeniami (router-laptop) access point, który wzmocni sygnał w obie strony. Czy będzie to dobre rozwiązanie? Szukam swoistego przedłużacza wifi, który będzie pośredniczył w przesyłaniu danych z mojego komputera do laptopa i odwrotnie. Przepływ musi być płynny, bez ingerencji urządzenia. To ma być tylko przekaźnik. Prosiłbym, abyście polecili jakieś access pointy oraz powiedzili kilka zdań na temat konfiguracji takiego urządzenia. Liczę na pomoc. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Sygnał wogóle nie dochodzi ? Czy jest za słaby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel152 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) zmień miejsce routera albo puść skrętkę do drugiego pokoju i tam apeka postaw Edytowane 21 Września 2010 przez majkel152 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animashi Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Sygnał wogóle nie dochodzi ? Czy jest za słaby ? Sygnału nie ma w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Możesz zrobić tak jak kolega wyżej opisał - ewentualnie chociaż pobaw się umiejscowieniem routera, bo zawsze jest opcja, że wystarczy tylko wymienić antenę na mocniejszą... Jak chcesz koniecznie repeater, to z tańszych całkiem fajny jest TP-Link TL-WA500G, ale pamiętaj, że jest to model z jednym radiem (nie mylić z jedną anteną), więc prędkość przesyłu spadnie o co najmniej połowę... Z lepszych (i droższych) masz np: AirLive G.DUO - ma dwa radia (jedno nadaje, drugie odbiera), ewentualnie możesz zakupić dwa wspomniane wyżej TP-Linki i złączyć je kabelkiem - jeden będzie odbierał a drugi nadawał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 A nie lepiej zmienić router? Dokupywanie drugiego urządzenia zawsze wiąże się z kosztami, a praktycznie nic więcej nie zyskujemy. I jeszcze jedno-czy kupując router z funkcją WDS, np. Netgear WNR2000, będziemy mieli transfery o połowę niższe, czy zachowa max szybkości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adekcz Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Obrazując sytuację z pierwszego posta mamy coś takiego. Jest to powiedzmy poprzeczne przecięcie domu. To czarne coś na parterze to router, a to zielone to tp-link TL-WA500G. Czy bedzie to dzialac jak na rysunku? Wystarczy, ze postawie tego tp-linka w obszarze dzialania routera, a on bedzie mi wysylal sygnal dalej (w obszarze zielonego pola)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Nikt nie odpowiedział na moje pytanie co do prędkości przy pracy jako most (WDS). Jeśli chodzi o powyższą sytuację to moim zdaniem, żeby to działało trzeba mieć router z 2 radiami, w którym jedno obiera sygnał (AP-Client) a drugie nadaje. Ten AP co podałeś, raczej nie sprawdzi się, chyba że podepniesz go kablem z obecnym routerem, wtedy jego jedyne radio będzie nadawało. To samo można uzyskać z każdym routerem z funkcją WDS, np. wspomnianym przeze mnie Netgearem WNR2000, gdzie dodatkowo mamy standard N (zakładam, że Twój obecny router też ma N). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...