yng93 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Witam. Mam internet radiowy (MatCom)na komputerze stacjonarnym. Przed wczoraj kupiłem sobie laptopa i chciał bym podzielić ten internet na dwa komputery. Już co nie co czytałem ale za bardzo tego nie rozumiem jakie urządzenia płowieniem mieć?? Jedyne co mam to takie urządzenie Mój odnośnik Czy to mi się przyda? i co muszę jeszcze kupić? (Internet ma działać na wifi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel152 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 najlepsze rozwiązanie to access point w trybie klient i router wifi, możesz brać najtańsze tp-linki spiszą się doskonale. coś takiego np TP-Link ROUTER WiFi DSL TL-WR340G UPC ASTER wi-fi (1225811455) - Aukcje internetowe Allegro TP-LINK TL-WA501G NOWY PoE ŁÓDŹ NAJTANIEJ ! (1234429221) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 A te urządzenie co dałem wa załączniku przyda się czy jest nie potrzebne w tym przypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel152 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 jeśli taki posiadasz to może być, może pracować jako ap klient lub router lub wisp+ universal repeater( w tym wypadku odbiera net radiem, dzieli po lanie i po radiu,jednak tego nie sprawdziłem ponieważ nie mam go chwilowo, ale wydaje mi się że powinno to działać, pozostaje kwestia wydajności) popróbuj i daj znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Witam. Mam internet radiowy (MatCom)na komputerze stacjonarnym. Przed wczoraj kupiłem sobie laptopa i chciał bym podzielić ten internet na dwa komputery. Już co nie co czytałem ale za bardzo tego nie rozumiem jakie urządzenia płowieniem mieć?? Jedyne co mam to takie urządzenie Mój odnośnik Czy to mi się przyda? i co muszę jeszcze kupić? (Internet ma działać na wifi) Dokup sobie tylko zwykły router WIFI - może być ten TP-Link 340G z linka wyżej, albo trochę droższy i mocniejszy -> !NAJTANIEJ router TL-WR543G WiFi UPC VECTRA ASTER (1239189043) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Jendak chce zrobic to za pomocą kabla. kupiłem juz kabel. Może ktoś mi wytłumaczy jak to teraz ustawić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 A jak masz na stacjonarnym ? masz jakieś ip przypisane? pppoe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Byłem w sklepie i koles powiedział ze ten router co mam jest odpowiedny. Antene podpinam do routera i kablem (LAN) lece do pc i dolapka. Tylko nie wiem jak to p[otem poustawiac. Bart mam stałe IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) Może się okazać że będziesz musiał poprosić o ip u dostawcy. Ale jeśli kupił byś np tp-linka 340g to na porwie wan ustawiasz ip co masz teraz na stacjonarnym, w tp-linku odpalasz dhcp i powinno śmigać. Bo w tym przypadku możesz mieć ip przypisane do adresu MAC karty. Edytowane 22 Września 2010 przez bart2111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Na pierwszym kompie net Ci już działa po kablu tak (przepnij kabel do drugiego portu LAN i zobacz czy net też działa) ? Operator stosuje przypisywanie IP'ka po adresie MAC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Wreq na stacjonarnym mam internet wpięty do karty sieciowej. I neta odpalam programem Ralink. Router kiedys kupiłem jak podłączałem neta do ps3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel152 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 załącz tego ovisa, ustaw w tryb wisp i powpisuj co trzeba, być może będzie trzeba maca sklonowac, puzniej podpinasz kabel od anteny (wan) i po lanie bd rozdzielony net:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Teraz nie moge wejść w ustawienia Routera. wpisuje adres IP w przeglądarkę i nic ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Jaki adres wpisujesz ? 192.168.100.252 to standardowy adres tego ovisa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Wpisywałem takie ip co podałeś i te co mam w instrukcji nic to nie daje. Router chyba 10 razy resetowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Wpisywałem takie ip co podałeś i te co mam w instrukcji nic to nie daje. Router chyba 10 razy resetowałem Adresowanie wedle DHCP, czy statycznie wpisany ? Masz poprawne połączenie z routerem (kabel w LAN1 oczywiście)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yng93 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 W pasku adtes wpisywałem 192.168.100.252 wyskakiwało przekroczono limit połączenia. Tak w LAN1 wpinałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel152 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) przywróć do ustawień fabrycznych pierw, przytrzymaj reset aż zaczną migać diody, później puść pinga do niego. może masz włączone proxy w przeglądarce Edytowane 22 Września 2010 przez majkel152 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 W pasku adtes wpisywałem 192.168.100.252 wyskakiwało przekroczono limit połączenia. Tak w LAN1 wpinałem Jak masz adresowanie rozwiązane (pytałem przedtem) ? router Ci przydziela czy masz na sztywno wpisane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...