Skocz do zawartości
yng93

Problem z podzieleniem neta na dwa kompy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam internet radiowy (MatCom)na komputerze stacjonarnym. Przed wczoraj kupiłem sobie laptopa i chciał bym podzielić ten internet na dwa komputery. Już co nie co czytałem ale za bardzo tego nie rozumiem jakie urządzenia płowieniem mieć?? Jedyne co mam to takie urządzenie Mój odnośnik Czy to mi się przyda? i co muszę jeszcze kupić? (Internet ma działać na wifi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze rozwiązanie to access point w trybie klient i router wifi, możesz brać najtańsze tp-linki spiszą się doskonale. coś takiego np

TP-Link ROUTER WiFi DSL TL-WR340G UPC ASTER wi-fi (1225811455) - Aukcje internetowe Allegro

TP-LINK TL-WA501G NOWY PoE ŁÓDŹ NAJTANIEJ ! (1234429221) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli taki posiadasz to może być, może pracować jako ap klient lub router lub wisp+ universal repeater( w tym wypadku odbiera net radiem, dzieli po lanie i po radiu,jednak tego nie sprawdziłem ponieważ nie mam go chwilowo, ale wydaje mi się że powinno to działać, pozostaje kwestia wydajności) popróbuj i daj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam internet radiowy (MatCom)na komputerze stacjonarnym. Przed wczoraj kupiłem sobie laptopa i chciał bym podzielić ten internet na dwa komputery. Już co nie co czytałem ale za bardzo tego nie rozumiem jakie urządzenia płowieniem mieć?? Jedyne co mam to takie urządzenie Mój odnośnik Czy to mi się przyda? i co muszę jeszcze kupić? (Internet ma działać na wifi)

Dokup sobie tylko zwykły router WIFI - może być ten TP-Link 340G z linka wyżej, albo trochę droższy i mocniejszy -> !NAJTANIEJ router TL-WR543G WiFi UPC VECTRA ASTER (1239189043) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się okazać że będziesz musiał poprosić o ip u dostawcy.

Ale jeśli kupił byś np tp-linka 340g to na porwie wan ustawiasz ip co masz teraz na stacjonarnym, w tp-linku odpalasz dhcp i powinno śmigać.

Bo w tym przypadku możesz mieć ip przypisane do adresu MAC karty.

Edytowane przez bart2111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi