andrew777 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Podczas konferencji GPU Technology Conference prezes Nvidia Jen-Hsun Huang zaprezentował zaktualizowane plany firmy dotyczące kolejnych generacji układów graficznych. Nowa generacja, następca obecnej Fermi otrzyma nazwę Johannesa Kepler’a - niemieckiego matematyka, astronoma i astrologa i w porównaniu do Fermi ma zaoferować znaczącą poprawę pod względem wydajności obliczeń podwójnej prezycji w stosunku do pobieranej energii. Pierwsze układy graficzne z serii Kepler trafią na rynek pod koniec przyszłego roku, a do ich produkcji wykorzystany zostanie 28-nanometrowy wymiar technologiczny. W następnej kolejności w 2013 roku Nvidia zamierza wprowadzić na rynek kolejną generację układów o nazwie Maxwell. Architektura Maxwell przyniesie dalszą 3-krotną poprawę wskaźnika wydajności obliczeń podwójnej prezycji na wat, a układy z niej korzystające będą produkowane w 20 lub 22-nanometrowym wymiarze technologicznym. Nvidia Kepler - następca Fermi - TwojePC.pl Edytowane 21 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Heh... do tego czasu bede miec siwe kulki i brode do ziemi :lol2: Ten caly Kepler ma wyjsc w 2011 roku ? ... myslisz, ze za rok nvidia wprowadzi calkiem nowa architekture ? ...hmmhmm :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Firma niby poważna, więc teoretycznie te informacje powinno się potraktować poważnie, a nie jako żarcik. Ale biorąc pod uwagę występujące opóźnienia, niewypały itd., takie wykresy nie mają żadnej wartości. Równie dobrze można sobie dorzucić http://img704.imageshack.us/img704/3711/clipboard01cp.jpg i chwalić się, jakie to wspaniałości będą za 5 lat. Wzrost wydajności układów jest raczej rzeczą oczywistą, mniejsze wydzielanie ciepła etc., związane z nowym wymiarem technologicznym - także. Edytowane 25 Września 2010 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Nie siedze zbyt gleboko w temacie chipow GPU ale z tego co sie czyta to NVidia powinna pomyslec o calkowitym przebudowaniu swoich GPU , jak widac cos im sie nawarstwil shit i stad ich problemy , albo radykalne zmiany w chipie i zarzadzie albo akcje w dol :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Teraz po ogromnych opoznieniach fermii, wiekszosc obserwatorow jest raczej pesymistycznie nastawiona na powodzenia aktualizacji architektury gpu nvidii, ale przecierz nie nalezy patrzec tylko na minusy . Ta druga strona medalu ma wiele zalet i to przygniatajacych konkurencje. Nikt nie wspomial o tym, ze nvidia stworzyla calkowicie nowy chip w nowej technologii a konkurencja zostala ze starym chlamem, tylko nieco go poprawiajac. Nic dziwnego, ze powstaly bledy. W sumie za szybko nvidia chciala ugruntowac swoja pierwsza pozycje na rynku. Czas leci i mam nadzieje, ze nvidia jak po dzis dzien nie starci na jakosci :) Co do wydajnosci, to kazdy widzi, a ciezko zrobic wydajna karte z malym poborem W i to z wszystkimi wodotryskami, ktorych konkurencja nie ma <_< Edytowane 25 Września 2010 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 NVIDIA: Maxwell 22 nm będzie pierwszym GPU ze zintegrowanym CPU : NVISION.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Układy Kepler 28 nm od nVidii już gotowe? Softpedia - delays Założyłem oddzielny temat do samego układu Kepler lecz z powodów ... został zamknięty Wiec jak dla mnie możemy tu pisać, chciałem coś więcej zrobić by jedno rozdzielić od drugiego [Kepler & Maxwell] Następnym razem poprostu nie będę robił nic bo widze że niewarto... a jeszcze - dostaje za niewiem zaco... @zzizzy Ja wiedziałem o tym temacie, wiec jak ciebie coś boli to juz nie moja wina... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Kepler i Maxwell zaliczą opóźnienie - TwojePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Nvidia przekonuje, że Keplera zobaczymy jeszcze w tym roku - TwojePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...