Skocz do zawartości
tomi0

Modernizacja posiadanego komputera do 2500zł.

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie mam zamiar wymienić parę bebechów w moim starym blaszku. W głównej mierze chodzi mi o wymianę procesora na jakiegoś "czrerordzeniowca"( plus mobo i ramy). Komputer głównie służy do grania, plus czasami do edycji grafiki i kompresji video.Zastanawiam się nad jakimś procesorem ze stajni intela, głównie na lga 1156, ale nie wykluczam też 1366. Procesor napewno będzie kręcony(powiedzmy tak do poziomu 4Ghz), ale bez pobijania rekordów więc mobo nie musi być jakieś szczególnie "wypaśne".Ze starego "blaszaka" pozostały mi takie "bebechy":

Cooler - Thermalright 120 Extreme

Hdd - 2 x Samsung 500 Gb F3

Gpu - Gigabyte Radeon HD 4890

Psu - OCZ ModXtream 600W

Buda - Xigmatek Midgard

Karta Dźwiękowa - Xonar D1

Jak na razie to myslałem nad czyms takim:

Zestaw nr1.

cpu - Intel Core i5 760 2.8GHz

mobo - DFI LanParty DK P55-T3eH9

ram - Goodram 4GB PC1600 Dual 2x2GB CL8 Play

Zestaw nr2.

cpu -Xeon 3440\3450 (ciężko z dostępnością tych procesorów) ewentualnie Intel Core i7 860

mobo - Asus P7P55D-E \ DFI LanParty DK P55-T3eH9 \ lub coś w podobnej cenie

ram - A-Data 4GB PC 2000 CL9 Gaming

Zestaw nr3.

cpu - Intel Core i7 930

mobo - Gigabyte GA-X58A-UD3R \ Asus P6T SE Intel X58 \ Asus P6X58D-E \ Asrock X58 Extreme3

ram - Goodram 6GB PC1600 Trip 3x2GB CL8 Play \ A-Data 3x2GB PC2000 CL9 Gaming

Według was jakie bebechy, były by najlepsze do kompa scrikte do gier? Jest sens w takim wypadku dokładać do lga 1366? Zakładany budżet taki jak w temacie( chodź wolał bym wydać jak najmniej :) ). Zaznaczam też, że w chwili obecnej nie mam zamiaru wymieniać grafy - z tym poczekam do przyszłego roku.

PS. A tak poza tym jaką byście polecili pastę pod proca( wydajniejszą od zalmana stg1 którą posiadam)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinkę się oczywiście dokupi. A co do zestawu to jak rozumiem, nie opłaca się dopłacać do lga 1366? I co sądzicie o tej paście Cooling.pl : Revoltec Thermal Diamond Grease 6g. [REV0157] - 21.00PLN jak z jej wydajnością ( bo jakoś ni emogę znaleźć żadnych aktualnych testów na necie) względem zalmana stg1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi