Skocz do zawartości
fruttis

Zestaw do konsultacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Na dniach zamierzam zamówić nowy zestaw i w związku z tym prosiłbym jeszcze o kilka rad. Zestaw w sporej części jest w sumie oparty o propozycje w podklejonym temacie, aczkolwiek trochę inaczej złożony. Na teraz wyglądałoby to tak:

Procesor: Intel Core i7 930

Płyta Główna: ASRock X58 Extreme3

Pamięć RAM: GoodRam 3x2GB 1600MHZ Play CL8

Karta Graficzna: Asus Radeon HD5850 1GB DirectCu

Dysk Twardy: Samsung 1TB 32MB Cache F3

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W

Chłodzenie procesora: Zalman CNPS 10X Flex + 2x SilentiumPC Zephyr 120

+napęd DVD

+obudowa

A teraz uwagi i pytania:

Zestaw ma służyć do codziennego stosowania oraz grania. Komputer będzie często

i długo włączony. Całość będzie podłączona pod 24 cale BenQ G2420HDBL. Będzie również oczywiście podkręcany. Końcowy koszt zakupu ma wynieść do 4500zł (bez monitora oczywiście). Nie zamierzam kupować w kwestii grafiki niczego mocniejszego niż HD5850 gdyż w sumie jest to chyba najlepsza propozycja pod względem cena/jakość. Ewentualnie gdyby w najbliższej przyszłości brakowało mocy, zostanie ona w najbliższej przyszłości wymieniona na coś z serii HD6000 gdy takowe już pojawią się na rynku. Proszę o sugestie i podpowiedzi w następujących sprawach:

1) Płyta główna - dotychczas lubiłem i siedziałem sobie na płytach DFI. Z racji jednak ich wycofania się z produkcji i wynikającym z tego słabym wsparciem produktów już wydanych, branie DFI na dzień dzisiejszy chyba odpada. Czy podany Asrock jest godny uwagi? Zależy mi na niezłych możliwościach podkręcania oraz w miarę bezawaryjności, jak również posiadaniu USB 3,0.

Ewentualnie czy istnieją jakieś lepsze płyty do np +/- 900zł spełniające te kryteria warte uwagi? Może to błędne założenie, ale nie jestem po prostu przekonany do ASRock'a.

2. RAM - z pewnością będzie to 3x2GB, czy GoodRam'y w tym zestawieniu będą dobrym wyborem? Ewentualnie do czego opłacałoby się dołożyć?

3. Chłodzenie procesora - czy Flex z Zephyrami będzie optymalnym wyborem czy opłaca się dorzucić do Noctua?

4. Obudowa - poszukuję jakiejś przestronnej obudowy z dobrą cyrkulacją powietrza, nie rodzącej problemów z montażem dużego chłodzenia i ułożeniem kabli. Bez zasilacza, w miarę ładnie wyglądającej (to oczywiście subiektywne). Miło byłoby tez gdyby z przodu był jakiś panel bądź regulator wiatraków (to nie jest warunek konieczny. W cenie maks. 300-350 chociaż w tym aspekcie czym mniej tym lepiej.

Ewentualnie gdyby ktoś miał jeszcze inne sugestie, również jestem na nie otwarty. Z góry dziękuje za pomoc i rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw ma służyć do codziennego stosowania oraz grania.

I do tego potrzebujesz 1366? Fail

Przy takich zastosowaniach ten zestaw ma sens tylko dla extremalnego OCera ale widzac to chlodzenie i PSU watpie bys takim byl... Kup sobie s.1156 300 zł taniej + ~150 zł mniej bo 4GB ram i bedzie ok. Za zaoszczedzona gotowke kup dobra ladna bude i psu z wysoka sprawnoscia. Mozesz tez kupic SSD ktory znacznie przyspieszy dzialanie systemu i ladowanie "poziomow" etc w grach. i7 9 da Ci moze kilka FPS wiecej a raczej dalby bo i tak skoncza sie wczesniej mozliwosci GPU. Tak wiec podkrecony i5 tutaj pokaze dokladnie tyle samo co duzo drozszy i7 9, a mozesz jeszcze kupic Xeona 3440 czyli i7 760 i bedzie juz w ogole magicznie :P zloty srodek miedzy cena a wydajnoscia.

Moja propozycja:

Procesor : Intel Xeon X3440 - 869 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : Asus P7P55D-E - 539 zł

RAM : A-Data 2x2GB 2000MHZ Gaming - 390 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 Vapor-X 1GB - 1099 zł (na stock ma podniesione takty juz w tej cenie; lub DirectCu jesli zamierzasz wysoko krecic)

Zasilacz : Fractal Design 650W Newton R2 - 430 zł

HDD : Raid 0/1 2x Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 310 zł

Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

Obudowa : Fractal Design Define R3 - 390 zł + Fractal Design Silent Series 120 - 30 zł

Razem : 4311 zł

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolog ma calkowita racje do twoich zastosowan kupowanie s1366 jest strata pieniedzy .s1156 jest optymalnym rozwiązaniem , zestaw który zaproponował kolega jest bardzo dobry jedyne co bym zmienil to zrezygnowal z raid a wybral jeden dysk F3 + SSD intela x-25v 40 GB na system i programy.

w grach roznicy miedzy tymi socetami nie odczujesz wiec po co przepłacać. jesli jednak jestes przekonany do 1366 to zmien plyte glowana na np. Gigabyte X58-USB3 , AsRock produkuje bardzo dobre plyty cena/wydajnosc/jakosc ale nie na 1366 plyty sa bardzo awaryjne.

Jesli chodzi o DFI wsparcie plyt glownych BIOS itd ciagle bedzie ale z tego co mi wiadomo aktualne rewizje plyt w sprzedaży nie oferuja juz takiego poziomu jak te pierwsze.

Co do obudowy zeby sie zmiescic w cenie i nie tracic na jakosci polecam CM Dominator II

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, przekonałem się do 1156, stanie na zestawie zaproponowanym przez Prologa w sumie wyjdzie na jedno, a oszczędności można przeznaczyć na coś innego :P

Jeszcze kilka pytań:

1) Czy według Was (to oczywiście trochę subiektywne) opłaca się do tego zestawu domontować SSD? Jeśli tak to czy względem podanego intela x-25v opłacałoby się dopłacić do OCZ Vertex2 60GB? 40GB to jednak trochę mało na system +programy a co dopiero mówić o zainstalowaniu nawet 1-2 gier gdy system się rozrośnie. Poza tym vertex2 jest szybszy szczególnie w zapisie.

2) Jak zapatrujecie się na inne obudowy np:

-podany właśnie CM Dominator II

-Lancool K58

-Gladius 600

Podany Fractal jest bardzo fajny, ma tylko dwie wady:

-jest droższy od konkurencji

-jest dość słabo dostępny

3) Jakieś sugestie, gdzie możnaby nabyć całość w sensownej cenie? Rzuciłem okiem i niestety dość ciężko znaleźć sklep z całą podana konfiguracją. Wcześniej planowałem zakupy w ram.net bo mają wyraźnie niższe ceny niż np esc, który za to ma więcej rzeczy z konfiguracji w asortymencie. Wołałbym zamawiać wszystko w jednym, ewentualnie, gdyby nie dało rady maksymalnie 2 miejscach. Niestety na dziś w ram.net nie maja tego Xeona oraz nic z Fractala czyli zasilacza i obudowy, a a-daty tylko maks 1600MHZ.

Jeszcze raz dzięki za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram.net sobie odpuść bo bedziesz czekal ze 2 tyg, na czesci i tez nie wiadomo czy beda mieli wszystkie po takim czasie.

SSD 40 Gb intela uważam jest wystarczający mam WIN 7 64bit ultimate i sporo programow poinstalowanych i jescze ok 8 Gb wolnego wiec jest akurat na system i programy a gry lepiej instalowac na HDD bo roznicy i tak nie zobaczysz.

buda tak jak pisalem wczesniej

co do zasilacza : np. bequiet! StraightPower E7 600W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Xeon X3440 - 869 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : Asus P7P55D-E - 539 zł

RAM : A-Data 2x2GB 2000MHZ Gaming - 390 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 Vapor-X 1GB - 1099 zł (na stock ma podniesione takty juz w tej cenie; lub DirectCu jesli zamierzasz wysoko krecic)

Zasilacz : Fractal Design 650W Newton R2 - 430 zł

HDD : Raid 0/1 2x Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 310 zł

Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

Obudowa : Fractal Design Define R3 - 390 zł + Fractal Design Silent Series 120 - 30 zł

Razem : 4311 zł

Możesz oszczędzić na płycie i ramie. Ale nie wiem czy warto ;) Ram jakieś 80zł taniej ale to już 1333 a nie 2000MHz CL9. Natomiast płytę można zmienić, bo są fajne tańsze opcje ale na pewno Asusowi nie odmówię tego że płaci się za możliwości w tej płycie.

Na karcie możesz oszczędzić aż 100zł biorąc innego 5850. Vapor-X i to lekkie OC kosztuje, wiadomo ;)

Dysk możesz wziąć jeden ale to za chwilę...

Obudowa i PSU to taki mój wymysł. Ale oba produkty mają bardzo dobre opinie i najwyższe noty. Zasilacz to już prawie klasa Enermax'a (brakuje 80+ Gold) a znacznie taniej. Co do obudowy to nie wiem gdzie się dopatrujesz dla niej konkurentów że jest od nich niby droższa :P Dla mnie konkurentem jest Antec P183 za jedyne 600 zł z którym Define R2 był zestawiany nawet na polskich stronach a i jest test/recenzja którą możesz przeczytać na pclabie (tu nie ma reklamy :P dla dobra użytkownika). Define R3 to kolejna wersja która według producenta jest jeszcze solidniejsza (chodziło o wycinanie miejsc na HDD pod WC), lepiej wyciszona (tutaj Fractal to w ogóle ma jakąś manię) i posiada lepszy system zarządzania kablami (większe i gęstsze otwory oraz podobno już te gumowe nakładki nie wypadają :P).

Teraz co do SSD. Trzeba pamiętać że ten Intel to taka wyciągnięta dłoń w stronę normalnych ludzi. Czyli cena jest akceptowalna (oczywiście nadal wysokaaa) ale i wydajność zmniejszona choćby względem wersji 80GB. Tak szczerze to Tobie polecałbym jednak Raid 0 który zaoferuje i tak bardzo dużo (czasami więcej nawet!) a nie będzie potrzeby oszczędzania na innych podzespołach. W esc.pl ten zestaw wynosi 4311 zł i jest to mniej od Twoich zakładanych funduszy czyli 4500 zł. Myślę że ten zestaw jest naprawdę solidny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyna przewaga tego raid to wieksza pojemnosc i lepszy zapis od intela 40 GB. SSD jest na system najlepszy 0 czas dostepu oraz szybkie odczytywanie malych plikow przeklada sie na ogromna wydajnosc systemu i fantastyczny komfort pracy na takim komputerze gwarantuje ci ze po przesiadce na SSD nigdy nie wrócisz do zwyklego HDD

a roznica miedzy wersjami 40 a80 Gb to tylko zmiejszony zapis o polowe co w zaden sposob nie przeklada sie na wydajnosc systemu zainstalowanego na SSD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej jestem za SSD dla systemu i wystarczy intel zaproponowany wyzej.

W plikach systemowych liczy sie czas dostepu a nie megabajt kopiowania.

Wszystkie inne pliki/gry instaluje sie na hdd.

Przecierz podczas gry, zaden hdd nie zwolni, gdy jest sprawny :smoke:

Mam macierz i mialem pojedynczy dysk... zadna roznica w grach, za to w wgrywaniu duzych plikow tak.

Nie ma to jednak nic wspolnego z dyskiem systemowym.

Lepiej miec dysk na system SSD i oddzielny dysk na dane niz macierz na calosc.

Mozna to tak zinterpretowac:

W hdd mamy jedna/dwie glowice odczytujace i chcemy/musimy korzystac z systemu i zarazem robic cos innego i... glowica musi szukac danych systemowych jak za razem plikow, ktore uruchomilsmy.

Ogromna starata czasu.

Przy SSD dla systemu i oddzielnego dysku na dane, ta niedogodnosc nie istnieje.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi