Vizor Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Witam. Mam mobo na nfroce 3 :D Obsługuje Ht 1ghz. W sockecie athlon x2. Rozważam kupno phenoma II 955 (wg producenta - asrock :P - plyta obsluguje phenomy na najnowszym biosie). Zastanawiam się tylko czy ht ma jakis wpływ na wydajnosc... No i czy ta płyta ASRock > Products > ALiveDual-eSATA2 wytrzyma przy tym cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 wiesz - nie leje się młodego wina do starych bukłaków:) - ale powinno wszystko działać. Choć ja bym wolał słabszy procesor (np. phenom 925) i jakąś płytę na AMD 770 - można dostać nowe około 200pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Będzie to działało, ale zacznij zbierać na nową płytę bo sekcja zasilania jest dosyć marna. Na defie z pewnością trochę jeszcze pociągnie, ale o OC nie myśl nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Będę zmieniał cpu w poniedziałek, oc na pewno będę próbował i mam nadzieje, że płyta pociągnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Phenom w środku i jestem zadowolony, po paru problemach (totalnie zwalona najnowsza wersja biosu) wszystko śmiga jak powinno. Prawie. Boje się o sekcje zasilania płyty bo czuje czasem lekki zapach fajczonej elektroniki albo coś co to przypomina. Zasilacz raczej odpada - Pentagram Cav 500, co prawda 2 letni, ale nie forsowany. Chłodny jak w idle tak i w stressie. Napięcia na 12V w idle 12,10 - 12,11 V, a podczas obciążenia linxem 12,06 - 12,07 V. Sprawdzałem sekcje i w idle cewki były cieple. Może jakiś nawiew by pomógł? Dodam że mam budę praktycznie bez przewiewu, otwartą + świeżo zakładane chłodzenie Zalman Performa i Cpu @ 3,4Ghz miał w linxie max 47 stopni. Edytowane 2 Października 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Stary powoem krótko - rzeźbisz Pan! Ten procesor może chodzić na HT 2600 i wyżej - jak go puszczasz na HT 1GHz to zażynasz wydajnosć cache L3 które jest zależne od HT. Jak masz program Everest to zrób ten krótki test "cache and memory benchmark" i napisz jakie cie wyszły przepustowości na L3. Kup jakąś tanią płytkę na chipsecie AMD 770 - od MSI albo Gigabyte - na Allegro nówki za półdarmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Stary powoem krótko - rzeźbisz Pan! Ten procesor może chodzić na HT 2600 i wyżej - jak go puszczasz na HT 1GHz to zażynasz wydajnosć cache L3 które jest zależne od HT. Jak masz program Everest to zrób ten krótki test "cache and memory benchmark" i napisz jakie cie wyszły przepustowości na L3. Kup jakąś tanią płytkę na chipsecie AMD 770 - od MSI albo Gigabyte - na Allegro nówki za półdarmo. read 5100 write 5200 copy 6500, no niby biednie, ale wpływ na wydajność to ma?.. Szukałem info na zagranicznych forach i w prkatyce niby różnicy niema. Edit: Puściłem kompa na chwile na auto bo ustawia wyżej mnożnik HT (x8) - 6800/8400/9400...... W ogóle to jak to jest, że taki mnożnik mogę ustawić na am2 i normalnie to działa? Edit2: Cpuz pokazuje HT Link 1ghz, NB Frequency 1,6 Ghz. Edytowane 2 Października 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Napięcia na 12V w idle 12,10 - 12,11 V, a podczas obciążenia linxem 12,6 - 12,7 V.Jeżeli mierzone miernikiem to zasilacz masz do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Jeżeli mierzone miernikiem to zasilacz masz do wymiany. Napięcia mierzone miernikiem. Wydawało mi się że napięcia są w miarę dobre? Edit: aha już wszystko wiem... Wkradł się błąd w poście. Oczywiście napięcia w stressie to nie 12,6 tylko 12,06V.. Edytowane 2 Października 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 read 5100 write 5200 copy 6500, no niby biednie, ale wpływ na wydajność to ma?.. Szukałem info na zagranicznych forach i w prkatyce niby różnicy niema. Edit: Puściłem kompa na chwile na auto bo ustawia wyżej mnożnik HT (x8) - 6800/8400/9400...... W ogóle to jak to jest, że taki mnożnik mogę ustawić na am2 i normalnie to działa? Edit2: Cpuz pokazuje HT Link 1ghz, NB Frequency 1,6 Ghz. U mnie na słabszym procesorze (patrz syg.) jest odpowiednio read: 10309 write: 12740, copy: 13759, latency 6,2ns - uwaga mam podkręcony procesor a szynę ustwioną na 2600, większość ludzi ma tylko 2000 z defaulta. Bez podkręcenia miałem jakieś 20-30% mniej. Jak może nie być różnicy w wydajności w zależności od szybkości cache??? To tak jakby ktoś powiedział, że DDR400MHz są równie dobre jak DDR31600... Im szybciej procesor może uzyskać dostęp do pamięci podręcznej i im więcej może w danej nanosekundzie przepchnąć danych tym lepiej! Skok wydajności między 2000 a 2600 jest dobrze zauważalny nawet w normalnej pracy. O co chodzi z tymi 6800/8400/9400 co to za paramatry bo nie bardzo łapię? Cupz zapewne dobrze pokazuje NB Freq może być wyższe od HT Link ale nie odwrotnie, ogólnie te parametry powinny iść w synchro. Pzdr Chris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Potwierdzam. Właśnie przestawiłem szynę ze standardowych 2000MHz na 2400MHz i skok w everescie jest duży, tym bardziej, że pracuję na jednej kości RAM read: 10000, write: 8600, copy: 8800. Latency 44.3ns = SINGLE CHANNEL Edytowane 2 Października 2010 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Potwierdzam. Właśnie przestawiłem szynę ze standardowych 2000MHz na 2400MHz i skok w everescie jest duży, tym bardziej, że pracuję na jednej kości RAM Tak tylko uważaj, jak masz podkreconego procka zrób test prime95 na stabilność. Może być konieczne podniesienia napięcia odpowiednio dla proceora i jego nb(kontrolera pamięci). Generalnie 2600 jest w zasiegu każdej nowszej płyty głównej. Na egzemplarzach high-end'owych ludzie robią nawet 2800 i więcej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Tak tylko uważaj, jak masz podkreconego procka zrób test prime95 na stabilność. Może być konieczne podniesienia napięcia odpowiednio dla proceora i jego nb(kontrolera pamięci). Generalnie 2600 jest w zasiegu każdej nowszej płyty głównej. Na egzemplarzach high-end'owych ludzie robią nawet 2800 i więcej! ustawiłem na 2600MHz NB freq oraz 2600MHz HT link, napięcie NB 1.3V i jest stabilnie. Uzyskane przeze mnie wyniki dla Single channel są ok? Czy może trochę za niskie? Jeszcze jedno pytanie. Po przestawieniu HT Link na 2600MHz w CPUz dalej wyświetla się 2000MHz.. wartość NB freq wyświetla się poprawnie.. OCB? Edytowane 2 Października 2010 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 O co chodzi z tymi 6800/8400/9400 co to za paramatry bo nie bardzo łapię? Wartosci otrzymane w benchu odpowiednio read/write/copy po zwiekszeniu mnoznika HT. Jak ten mnoznik ma sie do taktowania ht link? Jak wysoko moge go ustawic na am2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Wartosci otrzymane w benchu odpowiednio read/write/copy po zwiekszeniu mnoznika HT. Jak ten mnoznik ma sie do taktowania ht link? Jak wysoko moge go ustawic na am2? Mnożnik HT mnoży się x FSB - normalnie 200MHz. Mnożnik NB tak samo też x te 200MHz. To są 2 różne wartości. U ciebie wyszło 8x200 czyli 1,6GHz dla NB a z kolei sam HT dla NF3 to max 1GHz dzieląc przez 200 wychodzi mnożnik 5. Są 2 mnożniki 1 dla HT i osobny dla NB. Mnożnik HT możesz dać tyle ile chipset pozwala czyli 1 HGz dla NF3 a dla NB to popróbuj rózne wartości w biosie ten procek może mieć NB taktowane 2600 i więcej co daje max mnożnik dla NB 13, ale zależy też jak płyta pozwala. ustawiłem na 2600MHz NB freq oraz 2600MHz HT link, napięcie NB 1.3V i jest stabilnie. Uzyskane przeze mnie wyniki dla Single channel są ok? Czy może trochę za niskie? Jeszcze jedno pytanie. Po przestawieniu HT Link na 2600MHz w CPUz dalej wyświetla się 2000MHz.. wartość NB freq wyświetla się poprawnie.. OCB? Wynik testu pamięci jest bardzo dobry. CPUz powinien jednak wyświetlać HT link jako 2600Mhz - może masz starą wersję CPUz? Wynik świadczy, że jest OK ale mozliwe, że płyta wróciła na defaulta - sprawdź to ustawienie w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Ustawienia w BIOSie dalej takie jak ustawiłem. sprawdzałem na 2400 oraz 2600. CPUz najnowsze. w everescie tak samo wyświetla: 2000MHz. HT Bus Speed x13 2600MHz (16bit) - w windowsie dalej 2000MHz..... Edytowane 2 Października 2010 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Odpaliłem na probe NB Freq na 2ghz, poszło wyniki read 7400 write 10k copy 10k. Później spróbuje puscic na 2,6. Ale to nie ważne bo nadal coś mi śmierdzi z kompa :P Zasilacz albo sekcja zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Ustawienia w BIOSie dalej takie jak ustawiłem. sprawdzałem na 2400 oraz 2600. CPUz najnowsze. w everescie tak samo wyświetla: 2000MHz. HT Bus Speed x13 2600MHz (16bit) - w windowsie dalej 2000MHz..... Wyniki są b. blisko moich (trochę słabsze ale to kwestia dual channel po mojej stronie) więc obstawiam, że software płata figle - bios najważniejszy. Jak pokazuje HT 2600 to pewnie tak jest. ;-) Odpaliłem na probe NB Freq na 2ghz, poszło wyniki read 7400 write 10k copy 10k. Później spróbuje puscic na 2,6. Ale to nie ważne bo nadal coś mi śmierdzi z kompa :P Zasilacz albo sekcja zasilania. O wyniki coraz lepsze. Ta płyta widać daje radę. Ja bym sprawdził empirycznie sekcję zasilania, nie ma co przeginać - moze pochodzić miesiąc i paść, trudno powiedzić ile one ma faz i na jakie CPU producent ją przewidział. W czasie produkcji NF3 Athlony X2 dopiero się pojawiały. Sekcja może być bardziej pod single, względznie lekko kręcone X2, a Ty zamontowałeś X4 ;-D Edytowane 2 Października 2010 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Z tego co mi wiadomo to 4 fazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Z tego co mi wiadomo to 4 fazy. To mało dla X4 płyta może pochodzić trochę i paść. Lepiej nic nie kręć, wszystko ustaw na nominalne wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Puściłem cpu na 3,4 i NB na 2,6 - wyniki bencha chyba złe nie są? Ddr2 800 cl5 - Druga sprawa. Zawsze radiator na NB był gorący, myślałem, że teraz będzie jeszcze bardziej a przed chwila sprawdzałem i nie był nawet ciepły... Sekcja także nie była za ciepła i wygląda na to, że zapach jest z zasilacza razem z ciepłym powietrzem. Zaznaczam że nie jest to za bardzo wyczuwalne, ale trochę mnie to martwi. Edytowane 2 Października 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Puściłem cpu na 3,4 i NB na 2,6 - wyniki bencha chyba złe nie są? Ddr2 800 cl5 - No, niezłe wyniki - gratuluję, tylko monitoruj tę sekcję zasilania, w razie czego jakieś aluminiowe radiatorki + nawiew i powinno wytrzymać. Zrobiłbym jeszcze 30 min. test "blend" prime95 dla potwierdzenia stabilności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Radiatorki mógłbym założyć bo mam niewykorzystane z accelero s1, a nad nawiewem już myślałem ale ciasno jest z tym chłodzeniem i jedyne co by weszło to wentyl 80 mm. Mam dwa z boxów ale nie wiem jak by to chodziło na 7 czy 5 V bo na 12 na pewno bym ich nie puszczał Za 5000 obrotów na boxie podziękuję :D. (Jeśli bym dawał wentyla, lepiej nawiew, czy żeby wyciągało?) Edytowane 2 Października 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Radiatorki mógłbym założyć bo mam niewykorzystane z accelero s1, a nad nawiewem już myślałem ale ciasno jest z tym chłodzeniem i jedyne co by weszło to wentyl 80 mm. Mam dwa z boxów ale nie wiem jak by to chodziło na 7 czy 5 V bo na 12 na pewno bym ich nie puszczał Za 5000 obrotów na boxie podziękuję :D. (Jeśli bym dawał wentyla, lepiej nawiew, czy żeby wyciągało?) No, ja też mam na mosfetach radiatorki z RAM'u GPU. Lepszy moim zdaniem nawiew pionowy z góry pod kątem 90 stopni bo radiatorki są za małe żeby były w zasiągu ustawienia bocznego; wywiejącego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Dobra jutro zakładam radiatory na sekcje, bo właśnie przy okazji bsoda sprawdzałem tempy mosfetów i termometr "na oko" wskazał "parzy"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Dobra jutro zakładam radiatory na sekcje, bo właśnie przy okazji bsoda sprawdzałem tempy mosfetów i termometr "na oko" wskazał "parzy"... Tak, z sekcją zasilania nie ma żartów, jak padnie to po płycie. Pzdr Chris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Radiatory + nawiew wentylem 3000 rpm 70mm na sekcje - done. Wygląda na to ze zasilacz przy phenomie zaczyna się trochę grzać bo tylko z niego wypada ciepłe powietrze. Zakurzony bardzo chyba w środku nie jest. Jest sens go rozkręcać i czyścić? Już po gwarancji, także jeśli trzeba będzie to mogę go trochę przeczyścić. Jest taka możliwość, że zasilacz się dopiero teraz grzeje przez większe obciążenie i dlatego go czuć nowością/elektroniką? Edytowane 3 Października 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Radiatory + nawiew wentylem 3000 rpm 70mm na sekcje - done. Wygląda na to ze zasilacz przy phenomie zaczyna się trochę grzać bo tylko z niego wypada ciepłe powietrze. Zakurzony bardzo chyba w środku nie jest. Jest sens go rozkręcać i czyścić? Już po gwarancji, także jeśli trzeba będzie to mogę go trochę przeczyścić. Jest taka możliwość, że zasilacz się dopiero teraz grzeje przez większe obciążenie i dlatego go czuć nowością/elektroniką? A jaki to jest model zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 A jaki to jest model zasilacza? Pentagram Cav-500 12AS. Zrobiłem test primem 30 min blend i radiatory na mosfetach i cewki ledwo ciepłe po teście, także wydaje mi się, że powinno być dobrze. Pozostaje kwestia zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Pentagram Cav-500 12AS. Zrobiłem test primem 30 min blend i radiatory na mosfetach i cewki ledwo ciepłe po teście, także wydaje mi się, że powinno być dobrze. Pozostaje kwestia zasilacza. Jak nie masz jakiejść cieżkiej grafy to zasilacz generalnie powinien dać radę. Może go otwórz i zobacz jak to tam wygląda - może się kurz podgrzał na radiatorach i stąd ten zapach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...