Skocz do zawartości
kusiu2010

jakie części do kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, nie wiem jakie podzespoły kupić. Mam zamiar kupować na ram.net.

Zarazie wybrałem coś takiego:

Procesor AMD Athlon II X2 250 BOX (AM3) (65W/45NM)

Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB

Płyta główna Asrock N68C-S UCC GF 7025 Socket AM3

Zasilacz do obudowy Delta GPS-500AB A 500W

Nagrywarka DVD Liteon iHAS124 SATA czar.Bulk(nero)

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9.

Wszystko kosztuje 784zł

i teraz pytanie zastanawiam sie nad zmianom 3 podzespołów to znaczy zasilacza na OCZ kosztuje 199zł

Ram na Goodram 4gb lub Patriot 4gb 10zł różnicy chyba jest. I nie wiem czy dokładać do droższej płyty tak do 200zł.

I na końcu poradźcie mi jaka kartę graficzna kupić czy poszukać gt9800 na ram.net jest chyba za 310zł czy radeona 4850? a może gts 250 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam wybór sklepu RAM.net - poczytaj na forach pc jak ten sklep podchodzi do tematu sprzedaży części, okresu jaki zajmuje im realizacja zamówień itd;

Chyba że się poprawili...

Co do pytań:

Kwestia czy chcesz utrzymać się przy jak najniższych kosztach czy ew. jesteś w stanie wysupłać większą gotówkę;

Ja bym wybrał:

AMD Athlon II X3 440 AM3 BOX

Geil DDR3 2GB PC1333 Value Plus CL9

Gigabyte GA-MA74GMT-S2 AMD 740G Socket AM3 (PCIE/DZW/VGA/GLAN/SATA/DDR3)

Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)

Aerocool E78-530 530W

837zł w Techplanet.pl

Napęd zawsze jakiś się znajdzie;

A ew te 70zł w napęd nowy wolałbym wydać na dodatkowe 2GB ram (U mnie Geil'e akurat bo najtańsze w Techplanet, firma obojętna);

Płyta gł również budżet ale trochę lepiej wykonana;

Do tego za ~300zł szukać używanej grafy:

GAINWARD hd 4850 GS 512 MB 256 BIT ddr3 gwarancja (1415584517) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Google Tłumacz

W skrócie:

Efektywność na poziomie 77-81%;

A sam zasilacz to to samo co Tacens Radix IV 600W;

Zasilacz skusił mnie ceną, okablowaniem (choć tu minus za braki oplotów), mocnymi liniami 12V... no i powyższą recenzją;

Z której zresztą wynika że Tacens Radix IV 450W cenie 130-150zł też jest dobrą opcją;

Chyba że słabsze modele to inny produkt niż modele wyższe (jak 600W);

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na przykład któraś z tych MSI 760GM-P33, Asrock 760GM-GS3, Asus M4N68T-M LE V2, GA-M52LT-D3, GA-MA78LMT-S2, Asrock M3N78D, Asus M4A78LT-M LE,Asus M4N68T-M V2 , Asus M4N68T są to trochę tańsze modele chce jak najbardziej zaoszczędzić.

Jeszcze jedno pytanie co do ramu jaka różnica jest oprócz ceny miedzy tymi pamięciami: DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 i DDR3 Patriot 2GB PC1333 CL9 ?

Opłaca się kupić Fortrona FSP500-60APN za 174zł na morele.net jest. Chyba tam będę składał komputer

Co sadzicie o sklepie www.comp4you.eu? opłaca się tam kupować ceny maja bardzo niskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż te kilka zł do M3A770DE.

Płyta o wiele lepsza od wyżej wymienionych, a nie dużo droższa.

Poza tym MSI obsługuje DDR2, a niektóre z wymienionych prawdopodobnie będą miały problem z nowszymi kartami.

I polecam przeczytać regulamin forum.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi