Skocz do zawartości
andrew777

GeForce GTX 570/580/590

Rekomendowane odpowiedzi

GTX 580 pobiera 350W, kręcony prawie 400W. Nie zmienia to faktu, że 650W powinno wystarczyć. Pozdrawiam.

Jak ktoś wcześniej wyjaśnił, 300W to w furmarku

Dołączona grafika

W grach jest 200-250, więc bez przesadyzmu

Dotarł do mnie dziś asus dc 2 i muszę powiedzieć że jestem rozczarowany:( w grach mam duże spadki fps np w crysis jak nic się nie dzieje to mam 50fps no może 45 ale jak tylko zaczną się jakieś wybuchy albo strzelanina spadek od razu do 30 czasem nawet 18:( myślicie że to wina proca? proc to e8200 3,8ghz... po za tym karta robi mi saune w obudowie i muszę dokupić jakieś dwa wentylatory na górę obudowy..

tak po za tym to karta jest bardzo fajna.. tylko te gry.. na 8800gts512 miałem 15k w 3dmarku 06 a na tej 18k więc coś musi być nie tak:(

Tu też - E8200 i zdziwienie, że się GTX570 dławi ;)

u mnie gtx570 dc2 drży.. wentylatory powodują duże wibracje i radiator od tego brzęczy musiałem podłożyć kawałek kartonika.. po za tym zabiegu karta bardzo cicha i chłodna szybko zbija temp po przejściu z 3d do 2d kilka sekund i jest 30C w stresie max 59C

W którym miejscu ten kartonik włożyłeś? Dokręcałeś śruby jak kolega sugerował?

Polecam referenta gtx 570 + thermalright shaman :) Karta przy ~ połowie obrotów praktycznie niesłyszalna a temperaturki zacne. W idle mam 31C w grach ~53-57C. To wszystko w zamkniętej budzie (Fractal R3) z dwoma wentylatorami. Gniazda PCI-E jak narazie mi nie wyrwało :)

Shaman to dopiero bydlę, przy DC II, a widzę że temperatury podobne (a koszt ref+Shaman > Asus DCII). Referent ma słabą sekcję zasilania (za mocno obciętą w stosunku do GTX580), więc z OC bym uważał.

Edytowane przez Colin_MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

W którym miejscu ten kartonik włożyłeś? Dokręcałeś śruby jak kolega sugerował?

Właśnie rozkręciłem kartę i okazało się że 3 śruby od backplate były zupełnie luźne i kilka innych od chłodzenia słabo dokręcone. Po za ty dwie wtyczki czy złączki od wentylatorów wisiały sobie i uderzały o radiator karty podczas pracy wentylatorów.. Wszystko dokręciłem i i poprawiłem te wtyczki i jest dobrze. Karta nie wibruje nie wydaje z siebie dziwnych odgłosów jest po prostu cicha i chłodna:)

Dokupiłem dwa bq 140mm na górę budy i temp znacznie się poprawiły... (temp. Proca).

Trochę dużo tych wentylatorów- za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-174386-0-69301500-1310632379_thumb.jpg

post-174386-0-44755700-1310632393_thumb.jpg

marantz mógłbyś podać ile ma długości twoja buda? Próbuję sobie "wizualnie" wpasować tego Asusa do mojej obudowy ;-)

To "podtrzymanie" na kartę jest konieczne tylko przy tym modelu karty, czy przy innych 570-tkach również?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardziej profilaktycznie niż potrzebnie...

karta ma 3 slotowe blachy z tyłu każdą przykręcasz więc nie jest to słabe mocowanie...

Karta wielkiściowo ma 29 cm [+/-] obudowa musi mieć koło 45-50 cm by się miała szanse zmieścić :D [wielkość jak GTX 260 core 216 gainwarda GS]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardziej profilaktycznie niż potrzebnie...

karta ma 3 slotowe blachy z tyłu każdą przykręcasz więc nie jest to słabe mocowanie...

Karta wielkiściowo ma 29 cm [+/-] obudowa musi mieć koło 45-50 cm by się miała szanse zmieścić :D [wielkość jak GTX 260 core 216 gainwarda GS]

Moja obudowa (Antec P182) ma ok. 50+ cm to może karta by i weszła. Nie wiem ile ma ten Gainward długości, ale sam mam Gigabyte gtx 260 i luz jeszcze mam, ale głupio by było odsyłać kartę przez jakiś wystający element obudowy, czy płyty ;-)

W każdym razie dzięki za informacje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz ile masz miejsca od śledzia [płaskiej części, tej najdłuższej] do koszyka/miejsca na dyski

powinno być około 32-34 cm

ten mój Gtx 260 c216 ma tyle samo długości co ten Gtx 570 ;]

Edytowane przez Shadoweye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

marantz mógłbyś podać ile ma długości twoja buda? Próbuję sobie "wizualnie" wpasować tego Asusa do mojej obudowy ;-)

To "podtrzymanie" na kartę jest konieczne tylko przy tym modelu karty, czy przy innych 570-tkach również?

obudowa to nzxt tempest nie wiem ile ma długości bo nie mam metrówki żeby zmierzyć. podtrzymania na karte nie jest konieczne ale bez tego sznurka pcb wygina się pod ciężarem karty. Czy q9650 będzie ok do gtx570? czy jeszcze może ją ograniczać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa to nzxt tempest nie wiem ile ma długości bo nie mam metrówki żeby zmierzyć. podtrzymania na karte nie jest konieczne ale bez tego sznurka pcb wygina się pod ciężarem karty. Czy q9650 będzie ok do gtx570? czy jeszcze może ją ograniczać?

Dzięki za info. Sprawdziłem sobie wymiary tej obudowy i jest trochę większa niż moja, ale nie za dużo. W każdym razie chyba się jednak zdecyduję na MSI TF III, o ile oczywiście pojawi się znowu w sklepach.

Co do "ograniczania" karty przez procesor sam mam trochę wątpliwości odnośnie mojego q9550@3.8 MHz, ale mówi się trudno. Najpierw myślałem o gtx 580, ale nie wiem, czy w przyszłym roku zmieniałbym platformę na nową, więc to się trochę mija z celem. Chociaż z drugiej strony rzadko wymieniam karty graficzne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was takie oto pytanie.

Planuję zakup gtx570, którego nie chcę kręcić.

Aktualnie myślę nad

Gigabyte z chłodzeniem windforce

Asus DirectCUII

Gainward phantom

Która z tych będzie lepsza? Może być też coś zupełnie innego.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz asus dc2 i kręć tak jak ja.. kartę bardzo ogranicza cd2 ale nowy procek jest już w drodze.

post-188442-0-01326700-1312278792_thumb.jpg

zapomniałem dodać że przy takim zegarze metro nabiera płynności na max ustawieniach:)grałem godzinkę i ani razu nie było spadku poniżej 30fps. Fps trochę skacze przeważnie jest 37-45. jest jakiś sposób na ustawienie jeszcze większego napięcia? asus smart doctor umożliwia tylko max 1.125 v :(

Czy osoby mające gtx570 mogły by pochwalić się swoimi wynikami w przetaktowaniu?

Edytowane przez granat1166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie bez zmiany v chodzi stabilnie na 850mhz..

Napięcie na kartach asus podnosi się za pomocą programu smart doctor..

zauważyłem że im niższa temp tym karta jest stabilniejsza. muszę kupić jakiś klimatyzator do pokoju bo mam 31C masakra.. zimą bez problemu powinna 1ghz przekroczyć przy temp otoczenia 5-10C. Już tak robiłem ze starą kartą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gram tylko w metro a tam proc niema znacznie bo obciążenie procka wynosi max 70%... zobaczymy czy spadnie czy nie spadie a obciążenie gpu podczas grania 100%

macie jakiś pomysł na schłodzenie backplate gtx570 dc2? radiatory na karcie są chłodne a backplate wręcz parzy. Więcej na powietrzu się nie da chyba że przyjdą mrozy:) musiałem schłodzić backplate radiatorem ze starej karty graficznej i ustawić nawiew oto rezultat..

post-188442-0-67791100-1312793937_thumb.jpg Dodam, że wentylatory pracowały z max prędkością i karta w teście nie przekraczała 50C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gram tylko w metro a tam proc niema znacznie bo obciążenie procka wynosi max 70%... zobaczymy czy spadnie czy nie spadie a obciążenie gpu podczas grania 100%

macie jakiś pomysł na schłodzenie backplate gtx570 dc2? radiatory na karcie są chłodne a backplate wręcz parzy. Więcej na powietrzu się nie da chyba że przyjdą mrozy:) musiałem schłodzić backplate radiatorem ze starej karty graficznej i ustawić nawiew oto rezultat..

post-188442-0-67791100-1312793937_thumb.jpg Dodam, że wentylatory pracowały z max prędkością i karta w teście nie przekraczała 50C

jakie masz ustawione napiecie na karcie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikacja biosu ale sam dalem i uzytkowalem na codzien napiecie lekko powyzej 1.1 i niestety karta poszła do nieba i to na wodzie... wiec na dluzsza mete nie radziłbym dawać wiecej niż 1.075

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyzsze napiecie mozesz dac za pomoca MSI afterburner voltunlock.Sam ustawiasz w programie jakie maxymalne napiecie dla karty chcesz ustawic.

program do pobrania tutaj

http://www.mediafire.com/?chzic7824iwxnd4

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikacja biosu ale sam dalem i uzytkowalem na codzien napiecie lekko powyzej 1.1 i niestety karta poszła do nieba i to na wodzie... wiec na dluzsza mete nie radziłbym dawać wiecej niż 1.075

miałeś referenta? Jeśli pilnujesz temp sekcji pcb pamięci i rdzenia to nie ma prawa nic się spalić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanko.

Kupiłem jakiś czas temu kartę Asus GTX 570 directcu ii.

Wszystko chodzi bardzo ładnie. Kartę testowałem w różnych grach i programach. Niestety przy dwóch tytułach pojawia się problem. Chodzi o Crysis 2 i Just Cause 2. W tych grach pojawiają się artefakty i ekran robi się czarny.

Karta fabrycznie ma podkręcony procesor z 732mhz na 742. Kiedy zmieniam go smart doctorem na 732 (tak na prawdę to 731 bo smart doctor nie umożliwia zmiany na 732) Crysis 2 działa (JC nie sprawdzałem).

Pytanie głównie do posiadaczy tegoż modelu. Czy jest to powszechny problem czy może po prostu mam pecha?

Trochę szukałem, ale rozwiązania nie znalazłem.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta się jakoś szczególnie nie grzeje. Chyba temperatura chyba ani razu nie przekroczyła 70*

Co do starszych sterów to nie wiem bo jak kupiłem kartę to dostępne były 275, a jakiś czas temu zaktualizowałem do 280.

Im więcej szukam tym częściej spotykam się z podobnymi problemami u innych. Niby asus wypuścił bios poprawiający problemy w dx11, ale po pierwsze nic mi to nie pomogło, a po drugie Aliens vs Predator czy Battlefield BC2 działało bez problemu.

Dziś po przeczytaniu wielu postów z for polskich i zagranicznych trafiłem w końcu na radę żeby smart doctorem obniżyć taktowanie. Pomogło, ale jakby nie było jest to drażniące, że asus tak dał ciała.

Czytałem też, że podniesienie napięcia z 1.013 na 1.025 pomaga, ale w to nie mam ochoty się bawić, zwłaszcza, że w sieci krąży sporo informacji i łatwopalności 570-tek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi