apsikus Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Witam, pisze tutaj po raz pierwszy. Przejrzałem kilka wątków, gdzie wymieniane są zestawy w podobnych cenach, ale średnio się na tym znając ciężko powiedzieć, czy któryś się nada. Liczę na propozycję dla laika :) Wymagania: - net - multimedia - sprawnie działający Office - gier żadnych - grafika i dźwiękowa mogą być zintegrowane, choć chciałbym móc obsłużyć zestaw głośników 5.1 - obudowa Tower (muszę włożyć dodatkowy dysk twardy) Podejrzewam ze spoko Pentium 4 spełni powyższe wymagania, ale może się mylę? Jeśli polecicie części będę w stanie to złożyć do kupy :) również dodatkowymi siłami :) Edytowane 2 Września 2010 przez apsikus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 czy w kwocie 500 zł ma się też zmieścić monitor, klawiatura, mycha i wspomniane głośniki 5.1? (to sugeruje wyrażenie "cały zestaw") Jeśli tak, to będzie ciężko, jeśli nie, to szukaj używanych kompów na allegro, często są poleasingowe zestawy typu pentium 4, jak wspomniałeś. Przyjrzyj się tylko, co taki zestaw ma, a czego nie ma, często nie mają ramu, albo mają symboliczne 64-128 MB, często też brak dysku. Grafa zintegrowana ci wystarczy, jeśli nie będziesz puszczał filmów HD. 1GB ramu by było fajnie mieć, zeby móc odpalić kilka dokumentów w office itp. Fajnie by było, jakby ten p4 miał HT. Znaleziony na szybko na allegro (nie gwarantuję, ze nie da się znaleźć lepszej propozycji) do tego ma fajną obudowę: Dell OptiPlex 745 Dell, więc możliwe, że zasilacz ma niestandardowe złącze do mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Wyżej dobry kierunek myślenia. Za tą kasą trzeba szukać całego kompa a nie składać. Ja proponowałbym DELL Optiplex 745 SFF 1,6GHz/1GB DDR2/80GB/CD i965 (1211715952) - Aukcje internetowe Allegro lub DELL 745 1,8GHz/1GB/80GB/CD USDT win xp porf (1211715970) - Aukcje internetowe Allegro z tym drugim to jednak nie wiadomo dokładnie jakie tam cpu siedzi. Fajny jest ten sprzedam komputer stacjonarny (1199466585) - Aukcje internetowe Allegro niestety tylko odbiór osobisty i zasilacz typu bomba zegarowa :) Szukaj właśnie gotowych zestawów w twojej okolicy. Nie wszyscy chcą wysyłać całego kompa przez to osiąga niższą cenę. Inny na który warto zwrócić uwagę HP CoreDuo AMD 64x2 4600+ 2400mhz 1024mb 80g dvdrw (1215111430) - Aukcje internetowe Allegro koszty przesyłki mogą się wydawać wysokie, jeśli jednak kupowałbyś osobno części to uzbiera się wyższa kwota. Dodatkowo często komputery mają naklejkę licencyjną. Lepsze oferty mogą się trafiać na licytacjach. Podstawa to dwa rdzenie, najlepiej nowsze cpu niż pentium D, pamięci ddr2 praz złącza sata na mobo. To przełknięcia jest jeszcze celeron 420, wydajność w miarę + niski pobór energii. http://allegro.pl/intel-core2-duo-2-40-mhz-1024mb-ddr-250gb-i1209300282.html Edytowane 2 Września 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsikus Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 No tak, dałem ciała nie precyzując. Głośniki 5.1, monitor i peryferia (klawiatura, myszka, drukarka, dysk zewnętrzny) mam :) Padł komp, z którego korzystano do tej pory, a miał 10 lat ponad. Jako że nie potrzeba demona prędkości, bo nikt nie będzie na nim grał łudziłem się, że można coś na części kupić. Dzięki za rady, obejrzę propozycje przedstawione przez Was. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsikus Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Witam, bazujac na zestawie z wrzesnia 2010 za 1022 PLN (najtanszy) probuje skompletowac komponenty w esc.pl. Ale mam problem z plyta glowna. Nie wiem ktora wybrac bo nie wiem czy czyms powazniejszym poza iloscia poszczegolnych slotow sie roznia: Asus M4A78LT-M LE /AMD 760G, DDR3-1333, GLan, mATX/ - 210zł : Esc.pl Asus M4A78LT-M /AMD 760G, DDR3-1333, GLan, mATX/ - 230zł : Esc.pl W opisie zestawu jest zdjecie Asus M4A78LT-M, ale z opisu (grafika i dzwiekowa) wynika ze chodzi o Asus M4A78LT-M LE. Bede wdzieczny za doradzenie Edytowane 24 Września 2010 przez apsikus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Ja wybrałbym to : AsRock 880GM-LE /AMD 880G/ [880GM-LE] - 239zł : Esc.pl ale ciekaw jestem jak inni się do tego ustosunkują. Poszukam opinii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Asrock M3A785GMH/128M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...