Skocz do zawartości
painkiller18

Sony Bravia i pc dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowym użytkownikiem tego forum i niestety nie umiałem znaleźć podobnego postu więc zakładam nowy.

Wczoraj kupiłem Sony Bravie. Chcąc podłaczyć telewizor do Pc użyłem zwykłego kabla d-sub(chyba tak sie nazywa) czyli standardowego do podlaczania kompa do monitora. Z obrazem jest okey jednak wogole nie ma dzwieku. Wiem ze potrzebuje jesze jakis kabel jednak nie wiem jaki. Cazytalem gdzeis ze przez kabel hdmi leci i dzwiek i obraz jednak nie mam zadnego przejscia w kompie zeby podlaczyc ten kabel. Prosze o odpowiedz jak dla debila poniewaz nie siedze w tym temacie i moge pewnych zeczy nie zrozumiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze łącząc kompa z TV przez d-sub nie osiągniesz natywnej rozdzielczości telewizora (jeśli masz full hd to będzie to brzydko wyglądać). Jeśli więc nie masz wyjścia HDMI w kompie polecam zakup kabla DVI->HDMI, bo mniemam że nie jest to przedpotopowy komp który złącza DVI nie posiada (w uproszczeniu DVI to to samo co HDMI tylko nie przesyła dźwięku, a wtyczka ma inny kształ). Dzięki temu osiągniesz dużo lepszą jakość obrazu. Chyba że jest to notebook, to tam jeśli brak HDMI zostaje faktycznie tylko D_SUB.

Jeśli chodzi o dźwięk, najłatwiej zakupić kabel minijack->2xRCA (czyli minijack->chinch). Od strony kompa podpinasz pod wyjście głośnikowe (jasnozielone), a w TV wpinasz w wejście chinch.

Edytowane przez QrVicH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze łącząc kompa z TV przez d-sub nie osiągniesz natywnej rozdzielczości telewizora

To jakaś ułomnosc sony czy jak? Bo na tv paru innych producentów nie ma z tym zadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Sony bravie i normalnie przez vga leci full hd, ale dzwiek musisz podlaczyc kabelkiem jack - jack bo inaczej nie bedzie dzialac, tak jest rozwiazany interfejs w braviach, ze jak puszczasz przez "PC" kanał to dzwiek ciagnie tylko z jacka, innej opcji nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi