Skocz do zawartości
tuli

router 2 x WAN + QOS i...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie poszukuje routera ew. pomyslow na konfiguracje takiego 'zadania'.

Siec LAN - dwie grupy uzytkownikow

a)

podsiec A) ok 10 userow, dla ktorych chcialbym zagwarantowac pasmo min. na upload i download + ustawienie priorytetow dla portow wykorzystywanych przez http, poczta, itp

podsiec B) do 90 userow, dla ktorych chcialbym ustawic pasmo max + ustawienie priorytetow dla portow wykorzystywanych przez http, poczta oraz by mozna bylo z tej grupy 'uprzywilejowac' okreslone adresy IP powiazane z okreslonymi adresami MAC. Np wprowadzam do tej podsieci AP'ka z okreslonym IP i MAC... i jezeli ktos sie z nim polaczy to automatycznie skorzysta z innych uprawnien (o ile tak sie da zrobic)lub wiem, ze pojawi sie osoba, ktora potrzebuje sobie przeprowadzi np video konferencje to zebym mogl ja inaczej 'potraktowac' ustawiajac jego IP i MAC ;-)

b) chcialbym, zeby sieci A i B sie nie "widzialy"

Siec WAN - poczatkowo jeden operator i niewykuczone, ze w ciagu miesiaca drugi stad ta opcja 2 x WAN

c) w serwerowni mam szafke do ktorej wrzucam switche dla calej sieci LAN wiec moze jakies ciekawe switche?

Myslalem, zeby zakupic ROUTER LINKSYS RV042 i moze cos jeszcze dla drugiej podsieci...

Macie jakies propozycje lub uwagi? Z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako serwer mógłbyś wykorzystać zwykłego Pc'ta z odpowiednim oprogramowaniem - vayatta, ewentualnie microtic...

Ewentualnie DrayTek Vigor 2950 lub Cisco RV082-EU + switch...

RV082-EU o tym routerku tez myslalem jakby 42 byla za slaba. A jaki switch. Bo rozumiem, ze o zarzadzalnym myslales. Powiem szczerze, ze nie mam doswiadczenia w konfiguracji takich jak dla mnie sporych sieci ale czuje wyzwanie wiec jest dobrze :-)

Moglbyms mi napisac po krotce co z tego co opisalem moge zrobic na poziomie routea a co na switchu?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że znowu zmienili nomenklaturę, bo jak wół na obudowie jest Linksys, a na stronie Cisco.

Niestety z własnego doświadczenia wiem że przynajmniej te droższe Linksysowe(by Cisco ofkoz) switche dla biznesu, z normalnymi produktami Cisco nie mają zbyt wiele wspólnego - wbudowane oprogramowanie do zarządzania chodzi strasznie ślamazarnie, a serwis twierdził że tak ma być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do switcha - Linksys SRW224G4-EU (ewentualnie LINKSYS SLM248G-G5), ale do 2000zł przy założeniu 100 userów, to się nie zmieścisz raczej...

Wszystkie rzeczy (oprócz adresowania i VLAN'ów) możesz ustawić na routerze...

Zastanów się jeszcze nad zastąpieniem routera; PC'tem + Vayatta (i odpowiednia ilość kart sieciowych w kompie) - zyskujesz ogromne możliwości konfiguracyjne a cena takiego rozwiązania będzie sporo niższa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie tyczy samej sieci...to sytuacji, kiedy podlaczonych bedzie na raz 100 userow pewnie nie bedzie wiele (jezeli w ogole taka sytuacja sie przydarzy). Najczesciej to bedzie 10 userow z sieci A + 20-30 z sieci B a od wielkiego dzwonu wiecej.

Jak wspomnialem na pocztaku planuje uruchomienie dwoch podsieci. W podsieci B procz kompow podlaczonych po LAN'ie bedzie ok 3-5 AP'kow. Stad moje kolejne zapytanie.

Jezeli do routera RV082-EU podepne jeden zarzadzalny switch np 24 portowy Linksys SRW224G4-EU to do niego podepne Siec A (jako osobny switch, ktory juz mam) + poszczegolne AP'ki i kilkanascie wrazliwych punktow. Ale wszystkich pozostalych ok 50 punktow z sieci B tam nie wcisne. Rozumiem, ze ich juz moge wpiac do jakiegos niezarzadzalnego przelacznika (ow) i te wpiac do zarzadzlnego?

Co do pc'ta to mimo wszystko biorac pod uwage moje obecne doswiadczenie musze wybrac opcje routera sprzetowego :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, ze ich juz moge wpiac do jakiegos niezarzadzalnego przelacznika (ow) i te wpiac do zarzadzlnego?

Tak...

Jeśli faktycznie będzie więcej userów od wielkiego dzwonu, to raczej stawiałbym na switche niezarządzalne i serwer do obsługi tego wszystkiego... Doświadczenia nabędziesz studiując google i manual'a - zanim zdecydujesz się na konkretne rozwiązanie soft/hard - looknij chociażby tutaj -> Od czego zacząć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poki co zakupilem router Linksys RV082 oraz dwa zarzadzaen switche (Linsys SRW248G4 oraz Planet FGSW-4840S). W routerze ma 8 portow LAN do jednego znich mam podpieta centrale te (o tym wiecej ponizej), kolejne dwa porty to dwa zarzadzalne switche, nastepny port to niezarzadzalny switch do ktorego podpiete jest biuro. Pozostale porty sa do wykorzystania na AP Wi-Fi. W pierwszym etapie VLAN'y ustawilem na routerze a w przyszlosci jak zajdzie taka potrzeba to bede wykorzystywal switche.

Teraz pojawily sie kolejne dwie kwestie ktore wymagaja rozwiazania:

1. Jakie wybrac AP Wi-Fi do ktorych bedzie sie laczylo nawet kilkadziesiat laptopow jednoczesnie (zwykle do 10)? I czy taki np: Linsys WRTU54G by cos takiego pociagnal? Ew. WRT54GL-EU?

2. Jest potrzeba zeby ruch tel. realizowany byl w oparciu o VoIP (8 rozmow jednoczesnych). Tutaj pojawia sie pytanie co musze zrobic po swojej stronie zeby taka transmisje umozliwic? Dysponuje laczem symetrycznym 4Mbps z opcja poszerzenia do 10Mbps. Dodatkowa informacja Klient posiada nowa centrale Silcana w wolnymi portami i to ona mialaby sterowac ruchem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - WRT54GL-EU albo TL-WR543G albo OvisLink WL-1600GL...

2 - Zwykle wystarczy przekierowanie portów na routerze i ewentualny przydział pasma/Qos na tych portach... Resztę czynności przeprowadzasz w panelu konfiguracji centralki... I chyba SLICAN a nie SILCAN ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - WRT54GL-EU albo TL-WR543G albo OvisLink WL-1600GL...

2 - Zwykle wystarczy przekierowanie portów na routerze i ewentualny przydział pasma/Qos na tych portach... Resztę czynności przeprowadzasz w panelu konfiguracji centralki... I chyba SLICAN a nie SILCAN ;)

1. WRT54GL-EU...a ten dlaczego nie? Ma wiecej RAM'u (64) niz TL-WR543G...a mam akurat kilka takich sprzecikow :-)

2. tak to prawda...maja wlasnie ten typ centrali tamten (SLICAN) im sie nie podobal ;-p

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi