Skocz do zawartości
wąhol

jaki dysk twarty

Rekomendowane odpowiedzi

jest w cenie 400zł

Cechy Produktu

Format 3,5 cali

Pojemność 2000 GB

Interfejs Serial ATA II

Gwarancja 36 m-c

Pamięć Cache 32mb

Technologia przechowywania HDD

Rodzina produktów Samsung Eco Green F4

Maksymany transfer zewnętrzny 300 MB/s

Średni czas dostępu 8,9 ms

Technologia S.M.A.R.T. Tak

Waga 640 g

Funkcja oszczędności energii Tak

Technologia NCQ Tak

odczuwalna jest cache 32 od 64??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję żeby nie zaczynać nowego tematu.

Poszukuję dysku twardego i obudowy eSATA+USB do przechowywania zdjęć i filmów (BEZ systemu).

1) Jaka pojemność najbardziej się obecnie kalkuluje? Celuję tak jak autor tematu, od 1TB do 2TB.

2) Którą firmę/który konkretny model wybrać?

3) Jeśli chodzi o obudowy - kupiłem jakiś czas którąś wersję Mobito, jest coś lepszego o podobnych cenach?

EDIT: Ze względu na Seagate zaostrza restrykcje serwisów gwarancyjnych - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne raczej żegnam się z firmą Seagate. Według skąpca wyboru raczej nie ma...

Dyski twarde Samsung Western Digital 7200rpm 3,5 cala Wewnętrzny 1500 GB i więcej cena - Porównanie cen w sklepach

Czyżby Samsung nie robił dysków 1,5 TB 7200RPM?

Obecnym numerem 1 na liście jest chyba KR System - HDD CAVIAR 1,5 TB WD15EARS SATA II 64MB CACHE , jakieś propozycje alternatywne? Warto zmniejszać RPM do 5400 lub cache do 32MB?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jakiś czas temu szukałem dysku do archiwzacji.1,5TB bo najbardziej się opłacało.Polecali mi WD15EARS. Kupiłem nówkę - za cholerę nie mogłem zrobić formatu.. po 4 dniach prób okazało się że dysk ma padniętą elektronikę.Niestety odesłałem i zwrócili pieniądze ponieważ na stanie magazynowym nie mieli ich więcej. Poczekałem 2 tygodnie i kupiłem znów ten sam model.Od razu bez problemu format, wszystko ładnie pięknie cicho. Leży na nim 900GB danych od miesiąca i zero problemów.

Wrócę jednak do jednej rzeczy z doświadczenia długoletniego z dyskami :

Dyski albo padały mi na samym początku, a jak chodził dobrze to chodzi do dziś.Widać loteria, zresztą używam samych samsungów i WDków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi