hestian Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Witam Mam 2 pokojowe mieszkanie. Zostałem "zmuszony" ewakuować mój kącik do gier z małego pokoju do dużego (dziecko w drodze i trzeba gdzieś postawić łóżeczko :). Wymyśliłem sobie sprytny plan, kompa wrzucam do komody, na zewnątrz wypuszczam czujki bezprzewodowe do klawiatury, myszki i słuchawek. Na komodę kupuję telewizor i mam wszystko tip top, bez kabli, elegancko wręcz. O ile podjąłem już decyzje co do sprzętów bezprzewodowych i zakupiłem takowe, wczoraj też wjechała komoda (musiałem poszerzyć wymiary żeby obudowa się zmieściła, to wyszło parę problemów z podjęciem decyzji co do telewizora, i tutaj proszę Was o poradę... Zdaję sobie sprawę, że dużo w takich poradach będzie subiektywnych odczuć, ale takie też są dla mnie ważne... 1) ile cali - temat TV chodził mi po głowie od jakiegoś czasu, więc zakupiłem już kiedyś kabelek DVI-HDMI, podjechałem do kolegi , z moim kompem i przetestowałem wrażenia: -ja będę miał od TV do twarzy ok 5m (pokój na długość), kumpel miał TV 32 cale, ustawiłem się w takiej odległości, pograłem chwilę w COD'a MW 2 i stwierdzam, że 32 cale to stanowczo za mało -> praktycznie nie byłem w stanie skutecznie pograć, postacie malutkie, ciężko było reagować na wydarzenia i w kogokolwiek wcelować. Niestety nie mam żadnego znajomego z większym TV więc mogę sobie teraz tylko wyobrażać ile cali mnie zadowoli. Tak sobie myślę o czymś między 40-47 cali. Przyglądając się w sklepie TV jestem bardziej za 47 cali, ale czy tak naprawdę nie będzie to za duży kolos ? W sklepie, jest więcej przestrzeni i ciężko odnieść takie porównanie do tego jak taki rozmiar będzie się sprawdzał w rzeczywistym pokoju. Czy macie swoje opinie/doświadczenia w tym temacie ? -nie działały mi niektóre gry !!! to mnie zszokowało, myślałem, że wszystko pójdzie gładko, ale ten punkt stawia pod znakiem zapytania cały mój misterny plan... Gry puszczałem w 1366 x 768 i tak: COD MW2 jako jedyny działał Wiedźmin "wykonywał nieprawidłową operację" Crysis nie chciał się uruchomić na full screen, chodził tylko 800x600 i tylko w oknie O co w tym chodzi ?!?!?! Czego to jest wina? W ogóle nie biorę pod uwagę, że jakakolwiek gra mogła by mi nie chodzić. Na co mam zwracać uwagę kupując TV żebym nie miał później takich niespodzianek (jeśli to w ogóle wina TV, moja karta to GF 9800GTX+) 2) Jaka firma TV - przy czym nie oczekuje tu konkretnego modelu. Powiem tak, mam plan wydać na to jak najmniej, czy najtańszy LCD z danego rozmiaru to będzie dobry wybór ? Np LG ? Czy warto dołożyć i kupić no nie wiem Sharpa, Sony bo "opinie" są takie, że są to LCD "lepsze".... 3) Czy warto kupić TV z podświetleniem LED? Chodzę po sklepach, no rzeczywiście ładniejszy obraz, ale nie wiem czy bym się tym przejmował w domu jakbym miał "niby gorszy" LCD" i czy w ogóle to nie jest tak że w sklepach LCD są specjalnie rozjechane konfiguracyjnie, a LED podkręcane żeby klientowi wcisnąć droższe. Gdybym miał kupować LED to stać by mnie było tylko na 40" a za taką samą cenę kupiłbym tani (np LG) 47 LCD. Zastanawia mnie jeszcze kwestia poboru energii. Czy wartość na tabliczce znamionowej TV jest stała i niezmienna ? Czy to jest wartość maksymalna ? Generalnie chodzi mi o to czy chcąc sobie policzyć oszczędność prądu między LED a LCD opierając się na wartości ze specyfikacji nie popełniam jakiegoś błędu ? Podsumowując te myśli o LED -> nie jestem przekonany czy warto wyłożyć 1000 więcej, za "lepszy" obraz i "mniejsze" zużycie energii... BTW biorę pod uwagę że całe to rozważania i tak są po nic, bo w perspektywie pojawienia się w domu potomka, kącik go gier, stanie się kącikiem kurzownikiem hehe. Pomimo tego proszę o wasze uwagi, przemyślenia, doświadczenia, które mogłyby pomóc podjąć mi decyzję apropo zakupu TV (aaa najważniejsze -> mój zestaw jest tylko do gier, tylko do PC, nie będę w ogóle na tym oglądał telewizji, nie będę na tym w ogóle przeglądał netu, pracował, używał worda, photoshopa itp itd... Serio serio) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) Przekonanie że LED = lepszy obraz jest błędne. Jest to trochę lepsze podświetlenie od CCFL i gdyby różnica w cenie TV CCFL a TV LED była poniżej 200 zł przy cenie 4000 PLN za cały telewizor to można dołożyć. Ale dokładanie 1000 PLN dla LED jest delikatnie mówiąc niemądre (chyba że rozmawiamy o TV za kilkanaście tys. zł - w ten czas 1KPLN w tą czy tamtą nie robi różnicy). Szukaj modelu z niskim lagiem (poza tym że powinien mieć dobrą jakość obrazu ruchomego itp.) Edytowane 26 Września 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hestian Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Co do LED, cenna uwaga dzięki, też się ku takiej opinii skłaniam. Niski lag rozumiem. Ale co to znaczy dobra jakość obrazu ruchomego ? Odpowiada za to jakiś parametr specyfikacji inny niż lag, czy to jest kwestia pooglądania TV w akcji. I jak to ocenię jak nie mam doświadczenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markof Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Z doświadczenia polecam telewizor Samsunga, osobiście mam model B650, ale C650 - jego młodszy brat, jest aktualnie dużo tańszy, a oferuje jeszcze więcej. Co do przekątnej, kwestia indywidualna Miałem styczność z kilkoma TV LG ( plazma, lcd ), i osobiście wolałbym dopłacić te kilkaset złotych, i kupić coś bardziej 'markowego'. Najwygodniej tak naprawde będzie wybrać się z laptopem wyposażonym w wyjście hdmi do sklepów, i własnoręcznie to wszystko sprawdzić. Co do technologii LED, jeżeli to ma być taki 'drugi' TV, to osobiście nie dopłacałbym do tego interesu.. juz bardziej odpowiadałoby mi klimatyczne ambilight od Philipsa, które dla mnie bardzo ładnie wygląda, szczególnie przy ładnie podwieszonym TV ( miałem styczność, grałem na ps3, i mi sie podoba ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youwillsee Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Cóż szczerze mówiąc i ja mam podobny problem. Testowałem u kolegi TV 50 cali. Grało sie fajnie tylko znowu nie wszystkie działały co mnie dość martwi bo sam chce kupić TV do PC. Podtrzymuje pytanie hestiana czy ktoś wie czemu niektóre gry nie działają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...