Skocz do zawartości
maciekmokap

Rozbudowa komputera, wymiana podzespołów.

Rekomendowane odpowiedzi

GTa 4 nie korzysta z SLI ? Poza tym to stara gra, którą posiadam na konsole. Hmm nie wiem co zrobic szczerze mowiac.

Czytałem test na guru3d 2xgtx460 768 w sli i w kazdej testowanej grze na kazdej testowanej rozdzielczosci byl 2 krotny przyrost fps, a do tego mniejsza ilosc wydalanego ciepła niż 470&480, również zasiliacz 600W starczy do takiej zabawy, nie wiem co o tym myslec.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

No więc tak, złożyłem sobie 2 zestawy, Procesor i pamięci na pewno będą takie jak podałem, natomiast co do płyty głównej i kart graficznych przyjmę każdą krytykę i jeżeli są jakieś inne opcje to proszę o nie zbywanie mnie tylko poinformowanie o nich. Jeśli zamierzacie mi podać jakąś inna plyte główna to na pewno musi oblsugiwac 1600 bez OC. Czekam na odpowiedzi.

Zestaw 1 z SLI

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!

Zestaw 2 470 zamiast 460

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!

Proszę o połączenie posta.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra teraz pytanie, Czytałem review na guru3d to niedosc ze to SLi daje duzy przyrost fps i jest lepsze od gtx470 to 470 ma pobór mocy na poziomie 411W a 2x460 768mb 433 do tego sa cichsze i mniej sie grzeja i teraz na prawde jestem w kropce. Rozwazam rowniez zamiast tego MSI plyte DFI LanParty DK P55-T3eH9. Ramy zostaja te co wybrałem bo mi pasują. Pomoze ktoś konkretnie ? Zrobi jakis dluzszy wywód czy cos ;p. Z góry dzięki.

Ostatecznie składam:

Xeon 3450 2.66 LGA1156 za 804 zł

Mobo DFI LanParty DK P55-T3eH9 za 339 zł

Grafika 2xGigabyte GTX460 768mb SLI 1200 zł

RAM Patriot DDR3 4GB(2x2GB) PC1333 Viper II LLK CL7 331 zł

Co razem daje 2674 + przesyłka

CZy to dobry zestaw ? Ewentualnie jeszcze spytam o ramy i o to SLI, bo jeden pan na poprzedniej stronie twierdził, że SLI mi nic nie da, ale przecież jeżeli jest możliwość złożenia SLI z tych kart za 200 zl drożej niż pojedyńcza 470, a do tego będę miał większą wydajność w grach, taki sam pobór energii i ciszej i chlodniej w kompie to czemu nie ? CO STOI NA PRZESZKODZIE SLI?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy okej, ceowo niezłe z dobrymi timingami, co do reszty w tym wypadku Sli raczej jest zbędne 470 tka bedzi lepszym wyborem.

a do tego będę miał większą wydajność w grach, taki sam pobór energii i ciszej i chlodniej w kompie to czemu nie ? CO STOI NA PRZESZKODZIE SLI?

No w sumie nic, ale nie odczujesz wielkiej zmiany Fps-ów. A czy twój zasilacz obsługuje SLI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie odczujesz wielkiej zmiany Fps-ów

Czyli mam rozumieć, że ludzie pracujący w tych serwisach robią z siebie idiotów ?

NVIDIA GeForce GTX 460 SLI Review - Page 1/27 | techPowerUp

GeForce GTX 460 SLI review

No i niestety ( a może stety ) zostałem zmuszony do kupna pojedyńczej GTX470... Powodem było, to że nagle facet ze sklepu do mnie zadzwonił i powiedział, że mają GTX 460, ale nie gigabyte, a tylko te gainwardy (w tech planet za 540 zł) zrezygnowałem i zamówiłem zamiast tego GTX470 Gigabyte OC w techplanet zamiast tego sklepu, bo nie lubie jak na ostatnia chwile mowia ludziom ze czegos nie maja. Procesor to oczywiscie rowniez nie porozumienie. Wszedlem na hitech.com.pl i patrze x3450 za 804 zł nawet sie nie zastanawiałem i zamowilem, a dzis sie okazalo ze nie akutalizowali strony, wiec zamowienie anulowalem i zlozylem na x3440 za 799 w esc.pl

Ostateczny zestaw prezentuje się tak:

sklep esc.pl (niestety przesyłki osobno, ponieważ płyte wysłali mi już dziś, a dopiero dziś się dowiedziałem, że ta x3450 za 800 zł nie jest dostepna)

CPU Intel Xeon x3440 799+25zł

Mobo DFI LanParty DK P55-T3eH9 339+25zł

sklep techplanet.pl

RAM Patriot DDR3 4GB(2x2GB) PC1333 Viper II LLK CL7 331zł

GPU Gigabyte GeForce GTX470 1280MB DDR5 (ver. OC) 1054zł

Przesyłka za paczkę 29zł

W ogólnym rozrachunku mój upgrade kosztuje 2602 zł

Temat uważam za zamknięty, dziękuję za pomoc.

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ponownie.

Trochę się męczyłem z OC, ale w końcu udało mi się wykręcić stabilnie tę bestię na 3.8 Ghz.

Oto screen Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!

I teraz ustawienia i i pytanie czy coś jeszcze można poprawić. Niepokoi mnie też temperatura w stresie z tego względu, że Mugen 2 rev.B chyba lepiej sobie powinien radzić z oddawaniem ciepła, tym bardziej, że buda to Tempest Craft.

Ustawienia:

w zakładce Cpu config:

Wszystkie opcje Disabled

Cpu cores ALL

Napięcia

CPu 1.3V

VTT 1.056v+0.252V

DRAM 1.8V

PLL 1.9V

PCH 1.05V

BCLK 200

Ratio 19x

speedstep i turbo na OFF

QPI 4.20Gt/s (zastanawiam się czy nie dać 4.80Gt/s, ogólnie to od czego to jest ?)

Dram frequency (miałem do wyboru 1200,1600,2000, wybrałem 1600, ponieważ nie umiem na razie puścić stabilnych 2000-cy, może ktoś pomoże)

Kiedy dawałem ramy na 1600 CL7 a command rate 1t to nie ruszały więc zmieniłem na CL8 @ 1.8V to dobrze ?

proszę o rady czy coś mogę zmienić polepszyć ETC.

Ogólnie to jeszcze się spytam, w jakim dziale pisać o OC ?

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi