Jump to content
krzynek1

Karta muzyczna, spdif

Recommended Posts

Witam, przymierzam sie do kupna karty muzycznej, moja obecna plyta glowna ( asrock 870 extreme3 ) wprawdzie posiada swoja zintegrowana karte dzwiekowa, ale nie spelania ona do konca moich oczekiwan.

Chodzi o to ze moj komputer jest polaczony z amplitunerem za pomoca kabla optycznego, po ktorym do tej pory przesylalem dzwiek z gier i filmow , muzyki . Wszystko jednym kablem, a to dzieki funkcji Dolby Digital Live!, ktora Realetk dodal do dzwiekowki.

Po zmianie plyty glownej wystapil problem, bo o ile dzwiek dts/ac3 z filmow moge dalej przeslac jak dotychczas, tak gry mam tylko w stereo :(

Pomyslalem wiec o zakupie zewnetrzne kartyj, ale czytajac to forum zdecydowalem sie wstepnie na karte: CREATIVE SB X-FI Xtreme GAMER do ktorej bede musial sie zaopatrzyc dodatkowo w Dolby Digital Live and DTS Connect Pack :/

myslalem tez o Xonarze DX , ale niektorzy narzekaja na trzaski, pierdy podczas korzystania z powyzszych dodatkow, wiec zrezygnowalem.

Wielu uzytkownikow poleca korzystac z rownoczesnego polaczenia cyfrowego i analogowego (analog do gier, cyfra do filmow ) jesli jeszcze gra korzysta z EAX 5 to juz w ogole swietnie. Z checia bym i ja tak zrobil, ale w moim przypadku cena kabla jack-rca 5m w odpowiedniej jakosci bedzie zabojcza jak sadze.

Czy dobrze wybralem karte ? Jesli jednak zdecydowalbym sie na podwojne polaczenie, jakich konkretnie kabli powinienem uzyc ?

bo raz juz kupilem tani kabel 5m, ale svhs i byla porazka

dopiero jak kupilem taki za ~ 100zl, jakosc byla swietna, wiec mysle ze podobnie sytuacja przedstawia sie w audio

nie jestem za tym aby przeplacac, ale nie chcialbym kupic czegos niewlasciwego

czy w kwestii wyboru karty i reszty masz cos do napisania ?