Trix33 Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) Witam ponownie, dziś kolega poprosił mnie bym poszukał coś na temat procesu który uruchamia się podczas włączania kompa na jakieś 5 sekund, otóż "svchost.exe" więc skojarzyłem że ja też mam takie coś w swoich "procesach" więc wpisałem w google i dowiedziałem się że to może być Trojan, nie wiem na bank co to, więc pisze tu, dodam że w procesach mam parę razy uruchomiony proces svchost.exe Mój log z HijackThis: Wklejka #393846 | Wklej.org A tu screeny z tego co włącza się podczas uruchamiania kompa mojego kumpla, jutro dodam jego logi. http://img707.imageshack.us/gal.php?g=49664630.jpg (znajdują się tam 3 screeny) Pozdrawiam. Edytowane 26 Września 2010 przez Trix33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 svchost.exe to proces w którym są prawie wszystkie usługi windowsa. Zawsze przy czystej instalacji sytemu ten proces będzie się otwierał, najczęściej właśnie kilka razy na raz. A Trojan może zainfekować ten plik wykorzystując to, że nie da się go zamknąć i że jest odpalany na starcie systemu. Tak więc luzuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trix33 Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 więc da się sprawdzić czy któryś jest zainfekowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Coś kumplowi się włącza, zawiesza, przycina samoistnie? Bo svchost to nieodzowny element windowsa. Wyłączysz któryś i pomoże ci tylko reset, więc niezapisane informacje pójdą się kochać. Nie ulepszaj niczego na siłę, jeśli niekoniecznie wiesz, co czemu służy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 W logu nie widzę nic podejrzanego. Dziwne natomiast jest, że okna są widoczne podczas startu - widziałem setki systemów i u nikogo nie widziałem okna svchost.exe. Może to mieć związek z programami, które są tam zainstalowane. 1. Przeczyść kompa przy pomocy CCleaner. 2. Puść instalację Service Pack 3. Wiem, że jest zainstalowany, ale być może poprawi błąd w systemie. 3. Daj log z OTL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Ja widzę coś podejrzanego w przeciwienstwie do tego pie*^&%lenia wyzej. Od kiedy w folderze SYSTEM32 jest folder WINDIR, a tym bardziej svchost w folderze innym niz bezpoosrednio SYSTEM32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Dobre oko Grześku. Masz rację, nie popatrzyłem na belkę tytułową. Podsumowując: Skasuj katalog WinDir wraz z zawartością. Pomocny może być Unlocker. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 (edytowane) O cholera, też nie zauważyłem belki. Windir.svchost to spyware, a usunąć go można spybotem. Później, jak @up zaznaczył, należy nadać własność folderowi WinDir i go całego usunąć. Ewentualnie pozbyć się folderu w trybie awaryjnym. Edytowane 27 Września 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPACK Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Cześć. Jestem kolegą trix33 i ja mam ten proces na starcie windows http://img707.images...?g=49664630.jpg Z tego co pzeczytałem to mam usunąć folder WinDir i wszystko będzie OK. Dobrze zrozumiałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Tak, a następnie ściągnij program Spybot Search&Destroy i wykonaj kompletny skan systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Spybot jest zainstalowany - widać go w logu. Tylko pewnie potrzebuje aktualizacji baz - podobnie jak Avira. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPACK Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 A ten folder mam usunąć prze tryb awaryjny ( bo na normalnym go nie ma )lub jakiś program. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Można w awaryjnym, jeśli sobie Unlocker nie poradzi normalnie. Natomiast folder jest zapewne ukryty i dlatego go nie widzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPACK Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Na razie znikło. Użyłem Spybot Search&Destroy i znalazł mi chyba z 88 problemów. 80 rozwiązał, a przed 8 problemami musiałem resnąć kompa i zanim się windows Spybot Search&Destroy przeskanował mi kompa jeszcze raz i usunął problemy. Dzięki wielkie za pomoc. Mam nadzieje, że to się nie powtórzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...