Skocz do zawartości
Raus

Creative Live24bit problem z 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam kartę dźwiękową Creative Live 24bit zmodowaną sterownikami na Xi-Fi a do niej podłączone głośniki Creativa 5.1.

Do niedawna miałem mobo Gigabyta P31-DS3L i wszystko było ok. Natomiast od kilku dni przesiadłęm się na Asrocka M3A770DE i niestety głosniki działają mi tylko w 2.1:/

Wszystko jest dobrze podłączone - czrny jack(sourround) w czrne wejście na karcie, zielony jack(przody) do zielonego i pomarańczowy do niebieskiego (mikrofon ma być do niebieskiego;) ).

Niestety mimo ustawień w systemie na 5.1 grają tylko przody.

Dodam że jak podłącze czarnego jack`a na karcie do zielonego wejścia (czyli po prostu tyły pod przód podpinam) to wtedy tyły grają - czyli wygląda na to że głośniki sprawne tylko karta nie daje sygnały na tył (czarne wejście)

Spotkał się ktoś z tym problemem??

Przed zmianą płyty głównej nie używałem stacjonarki kilka dni i teraz nie wiem czy to po zmianie na tego Asrocka coś jest nie tak czy może wcześniej się coś popsuło.

Może to kwestia jakiś ustawień??

Dodam że nie mam na razie gdzie w innym komputerze sprawdzić karty

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na czym to testowałeś? Na jakimś filmie/grze w 5.1 czy np. na muzyce w stereo? Jeśli na stereo to masz w ustawieniach karty włączonego CMSSa (surround)?

Testowałem praktycznie na wszystkim i nigdzie nie działa.

Dodam że ja robie test w programie creativa - ten co głos babeczki mów np "fronet left" w przednim lewym itd to wszystko mi mówi w przednich głośnikach.

Czyli np "rear lef" mowi mi w przednim lewym, a rear right w przednim prawym. Nawet center mówi równocześnie w przednim lewym o prawym.

Czyli definitywnie coś jest nie tak :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Definitywnie masz złe ustawioną ilość/układ głośników w systemie lub w panelu Creative.

Cholercia wszytsko jest chyba ok ustawione.Mam tą kartę od kilku lat i zawsze mam takie same ustawienia i wcześniej wszystko śmigało.

Przypomniało mi sie jeszcze że przed zmianą płyty głównej kiedy chciałem podłączyć słuchawki to jak włożyłem jack`a to natapiło jakieś chyba spięcie bo komputer się sam wyłączył (wyłączył - nie zresetował) i nie chciał się włączyć przez około 10 minut! Może się wtedy coś zjarało na karcie? Ogladałem karte i wygląda ok - nie ma żadnych przepaleń itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi