Skocz do zawartości
fumfel

Dysk sieciowy do współdzielenia i archiwizacji danych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam małą sieć domową (komputer stacjonarny + dwa laptopy + drukarka sieciowa + router z WIFI), zamierzam do tego zestawu dokupić dysk sieciowy tak aby możliwe było współdzielenie zdjęć, i małe archiwum plików graficznych. Poniżej podaję swoje typy jakie wyszukałem w internecie, maksymalnie mogę wydać 500 zł. Czy za pomocą takiego zestawu będę mógł w awaryjnych przypadkach sięgnać do zasobów z dysku przez internet?

Obudowy do dysków:

1. Fujitsu SIEMENS Activy Media Server 150 link

2. ULS-3282 link

Dyski twarde:

1. Seagate Barracuda ST31000528AS DYSK TWARDY 1TB link

2. SAMSUNG F3 1TB 7200RPM 32MB HD103SJ NCQ link

...bardzo proszę o rozwianie wątpliwości, czy ten sprzęt będzie wystarczający?

Pozdrawiam AO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy producenci piszą o prędkościach dochodzących do 10MB/s a w rzeczywistości jest to ok 3-4MB/s :( , to już pendrivy są szybsze , dla mnie nadal najlepszym rozwiązaniem są dyski 1.8-2.5" w obudowie ze złączem eSata lub USB3.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak przy tym rozwiązaniu udostępnić pliki w sieci innym jednostkom, bez udziału macierzystej?

niestety nieda się tanim kosztem z uwagi na słabe transfery a dodatkowo te tańsze nie zezwalają jednocześnie na dostęp do pliku więcej niż 1 użytkownikowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nieda się tanim kosztem z uwagi na słabe transfery a dodatkowo te tańsze nie zezwalają jednocześnie na dostęp do pliku więcej niż 1 użytkownikowi

...w moim przypadku to wystarczy, to jest mała sieć domowa:) pliki nie powinny być wieksze jak kilkaset MB. Potrzebuję miejsca jedynie do archiwizacji i w szczególnych przypadkach do sięgnięcia do zasobów przez internet. Wnioskuję, że ten zestawik mi to umożliwi? Skoro transfer jest ograniczony przez kieszeń to może wystarczy dysk o prędkości 5400?

Niestety na ten czas nie dysponuję większą gotówką i wydaje mi się, że jest to jedyne możliwe rozwiązanie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznaj się z tym tematem. Mnie podoba się opcja z routerem z postu nr 5.

Co do samego dysku to 5400obr/min w zupełności wystarcza do kieszeni pod lan czy usb. Może usb 3 będzie miało lepsze możliwości. Szybki dysk to tylko pod esata warto kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz 5 stówek do wydania, zastanów się nad odtwarzaczem sieciowym - to urządzenie, które spełnia wszystkie funkcje dysku sieciowego + odtwarza wszystkie zgromadzone na nim pliki, np na TV czy komputerze, a zajmuje tyle miejsca co dysk sieciowy. Tutaj jest opis tego typu urządzeń Human Media - Porady - myślę że warto się zastanowić nad tym tematem ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi