fumfel Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Witam. Mam małą sieć domową (komputer stacjonarny + dwa laptopy + drukarka sieciowa + router z WIFI), zamierzam do tego zestawu dokupić dysk sieciowy tak aby możliwe było współdzielenie zdjęć, i małe archiwum plików graficznych. Poniżej podaję swoje typy jakie wyszukałem w internecie, maksymalnie mogę wydać 500 zł. Czy za pomocą takiego zestawu będę mógł w awaryjnych przypadkach sięgnać do zasobów z dysku przez internet? Obudowy do dysków: 1. Fujitsu SIEMENS Activy Media Server 150 link 2. ULS-3282 link Dyski twarde: 1. Seagate Barracuda ST31000528AS DYSK TWARDY 1TB link 2. SAMSUNG F3 1TB 7200RPM 32MB HD103SJ NCQ link ...bardzo proszę o rozwianie wątpliwości, czy ten sprzęt będzie wystarczający? Pozdrawiam AO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 wszyscy producenci piszą o prędkościach dochodzących do 10MB/s a w rzeczywistości jest to ok 3-4MB/s :( , to już pendrivy są szybsze , dla mnie nadal najlepszym rozwiązaniem są dyski 1.8-2.5" w obudowie ze złączem eSata lub USB3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 dla mnie nadal najlepszym rozwiązaniem są dyski 1.8-2.5" w obudowie ze złączem eSata lub USB3.0 Tylko jak przy tym rozwiązaniu udostępnić pliki w sieci innym jednostkom, bez udziału macierzystej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Tylko jak przy tym rozwiązaniu udostępnić pliki w sieci innym jednostkom, bez udziału macierzystej? niestety nieda się tanim kosztem z uwagi na słabe transfery a dodatkowo te tańsze nie zezwalają jednocześnie na dostęp do pliku więcej niż 1 użytkownikowi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 niestety nieda się tanim kosztem z uwagi na słabe transfery a dodatkowo te tańsze nie zezwalają jednocześnie na dostęp do pliku więcej niż 1 użytkownikowi ...w moim przypadku to wystarczy, to jest mała sieć domowa:) pliki nie powinny być wieksze jak kilkaset MB. Potrzebuję miejsca jedynie do archiwizacji i w szczególnych przypadkach do sięgnięcia do zasobów przez internet. Wnioskuję, że ten zestawik mi to umożliwi? Skoro transfer jest ograniczony przez kieszeń to może wystarczy dysk o prędkości 5400? Niestety na ten czas nie dysponuję większą gotówką i wydaje mi się, że jest to jedyne możliwe rozwiązanie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Zapoznaj się z tym tematem. Mnie podoba się opcja z routerem z postu nr 5. Co do samego dysku to 5400obr/min w zupełności wystarcza do kieszeni pod lan czy usb. Może usb 3 będzie miało lepsze możliwości. Szybki dysk to tylko pod esata warto kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 dokładnie tak, możesz więc inwestować w najtańszy dysk , ewentualnie jest jeszcze opcja routera z usb + dysk zewnętrzny i ta sama prędkośc czyli ok 4MB/s , (np.router TP-LINK WN1043ND ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wifolko Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Skoro masz 5 stówek do wydania, zastanów się nad odtwarzaczem sieciowym - to urządzenie, które spełnia wszystkie funkcje dysku sieciowego + odtwarza wszystkie zgromadzone na nim pliki, np na TV czy komputerze, a zajmuje tyle miejsca co dysk sieciowy. Tutaj jest opis tego typu urządzeń Human Media - Porady - myślę że warto się zastanowić nad tym tematem ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...