Skocz do zawartości
piotr88man

Radeon 4860 - ciekawy problem z rozdzielczością!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam ciekawy problem, mianowicie:

Posiadam kartę gigabyte radeon 4850 i monitor acer 22" Al2206W. Problem początkowo miałem z ustawieniem rozdzielczości natywnej 1680x1050. Za nic nie mogłem znaleźć takich ustawień. Problem tkwił tym iz monitor jest wyposażony jedynie w kabel vga. Nie ma wyjścia na dvi. Podłączam go więc przez przejściówkę vga-->dvi. Windows 7 nie rozpoznaje go więc jako lcd, a jako crt "rodzajowy monitor inny niz pnp". Stąd problem braku rozdzielczości. W końcu znalazłem mozliwość ustawienia pożądanej rozdzielczości w Catalyst Control Panel. Należało odznaczyć opcję EDID W konfiguracji monitora i ustawić rozdzialkę 1680x1050 przy 85Hz, mimo że moj monitor obsługuje tyko 60hz, ale to już mnie nie interesuje, ważne że działa. Ucieszyłem się ze juz wszystko jest ok, do momentu, kiedy nie włączyłem pierwszej gry... i znów lipa, nie moge ustawić wyższej rozdzielczości niz 1440x900... Problem występuje w każdej grze. Dodam że moge ustawić rozdzielczości 1600x1200 jeśli odznaczam EDID. Teraz pora na moje pytania:

1. Czy jest jakaś mozliwość ustawiania natywnej rozdzielczości w Windows i w grach?

2. Co zrobic, by monitor był rozpoznawany jako lcd - myślę że wtedy problem znikinie... dodam, że nigdzie nie ma sterowników do tego monitora.

3. Czy problem rozwiże zastosowanie gotowego kabla vga --> dvi? Czy tez kabel bedzie działał jak zwykła przejściówka?

Edytowane przez piotr88man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem juz, że nigdzie nie ma sterownika do tego minitora, nawet na oficjalnej stronie... Probowalem wczesniej instalowac sterownik od innego modelu, mianowicie al2216w, i działało, do pierwszego restartu, po którym ustawiał mi system 640x480 i za kazdym razem musiałem przestawiać w opcjach zaawansowanych karty na moja rozdziałkę 1680x105. Doszło do tego , że musiałem windows przeinstalować, bo nie dalo się cofnąć tego. Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie, czy Ty przypadkiem nie przesadzasz....??

1. Problem z rozrdzielczością 1680z1050 - acer 22' - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

2. Gigabyte Radeon 4850 - poblem z rozdzielczością 1680x1050. POMOCY! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Zapraszam tutaj:

Ati Radeon Hd 4860 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

+20% na opamiętanie i zakaz pisania przez 24 godziny. Jak nie będziesz mógł pisać, to może zaczniesz czytać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...