Skocz do zawartości
Tompior

Brak obrazu po przeniesieniu komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przenosiłem dzisiaj komputer do innego pokoju, czyli odpiąłem wszystkie kable i po chwili przypiąłem je ponownie.

Po przypięciu wszystkiego dokładnie tak samo jak było wcześniej (uważałem nawet na kolejność portów usb klawiatury i myszki)monitor nie wyświetla żadnego obrazu, pokazuje się komunikat "no signal detected", a przy starcie biosu można usłyszeć sygnały dźwiękowe: 1 długi i 2 krótkie (przynajmniej na moje ucho).

O co chodzi? 0.0 Wg internetu jest to błąd karty graficznej - ale jak to się mogło stać? Wszystkie kable są podociskane, grafika też dociśnięta do płyty głównej.

Specyfikacja komputera:

Grafika: Radeon HD4730

Płyta główna: MA770T-UD3P na fabrycznym biosie

System: Windows XP SP3

Monitor podłączony do grafiki przez DVI.

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozkręciłem, złożyłem - nadal to samo.

Idę zresetować bios. Czekajcie na edycję posta :D

@Edit: Bios zresetowany. Nadal to samo.

Z tego co słyszę, to system ładuje się poprawnie (jest muzyczka powitalna windowsa), ale nadal nic nie widzę. Czyli - bez zmian.

@edit: dołączam plik muzyczny sygnału dźwiękowego, bo nie jestem pewien czy to jest 1 dlugi + 2 krotkie

Głos008.mp3

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli są sygnały dźwiękowe przy starcie (1 długi i 2 krótkie) to walcz z poprawnym włożeniem karty graficznej aż do skutku.

EDIT:

Nie zapomnij o podłączeniu zasilania do karty.

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj uruchomić kompa bez grafiki, wyłącz, włóż grafikę, spróbuj ponownie.

Spróbuj podłączyć monitor do innego gniazda na grafice, jeśli używasz przejściówek spróbuj użyć innej. Jeśli masz kilka kości pamięci, spróbuj na jednej w poszczególnych slotach po kolei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na innym kompie monitor działa (podłączyłem do laptopa).

Możliwości sprawdzenia grafiki na innym komputerze nie mam.

Tylko powiedzcie mi, jak to jest możliwe, że działało a nie działa? :P

Sprawdziłem też, czy komputer zadziała jak go połączę kablem VGA + przejściówka DVI-VGA, ale nadal to samo.

Aha, jak uruchamiałem komputer bez grafiki to był ten sam sygnał dźwiękowy.

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raz tak miałem, że przy wpinaniu przejściówki DVI do grafy wygiął się jeden pin i obrazu nie było. Możesz w razie czego luknąć czy wszystkie piny są ok chociaż jak płyta piszczy to raczej nie to.

Poza tym nie rozumiem, płyta piszczy, że błędy ale system ładuje?? Skoro wyjąłeś grafikę o nadal ten sam pisk to jak może się system ładowac bez grafy? Przecież zintegrowanej nie ma...

Grafa padła i tyle, albo coś ze slotem pci-e, dlatego musisz gdzieś sprawdzić grafikę. Chociażby podejdź do najbliższego sklepu komputerowego i sie spytaj czy tylko mogą sprawdzić czy działa. ;)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No system raczej ładuje, bo świeci się mysz i klawiatura usb + leci sygnał z głośników (muzyka powitalna windowsa), słyszę, że aplikacje się ładują i jak wyłączę komputer, to jest normalna muzyka pożegnalna.

@Up: jak wyjąłem grafikę to pisk był ten sam w BIOSie. System się raczej nie ładuje bez grafiki? :P

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pisk ten sam :P Czyli grafika coś nie teges. Dziwne skoro przed przeniesieniem Ci wszystko frykało. Ale sprzęt się psuje nawet bez przenoszenia, może przypadek. Ale więcej nikt Ci chyba nie podpowie póki nie sprawdzisz grafiki na innym kompie lub Ty nie wsadzisz innej. Masz tylko jeden slot pci-e więc to utrudnia diagnozę. Albo płyta albo grafika - innej możliwości nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odzywałem się bo wziąłem kompa do auta i pojechałem do kolegi :D

Włożyliśmy moją grafę do jego kompa - działało.

Jego grafa w moim kompie - działała.

Moja grafa w moim kompie - działa 0.0

Nie wiem czemu, ale u niego robiłem to samo co u siebie w domu i zadziałało :D

Ale przynajmniej nie jechałem na darmo, bo przynajmniej mi kolega proca i ramy podkręcił :P

Dzięki wszystkim za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem tak bywa, że trzeba po kilka razy wyciągnąć kartę/kości i włożyć. Podobnie było u mojej dziewczyny z ramem. Robiła przemeblowanie i przeniosła kompa - po przeniesieniu zonk. Dzwoni do mnie i mówię, co ma robić - niestety nie pomaga. Przyjeżdżam, wyciągam ram, wkładam z powrotem i pyk - działa.

Dobrze jest przy okazji przelecieć miękkim pędzelkiem lub sprężonym powietrzem zarówno kartę/kości jak i slot na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A system bez grafiki może się ładować. W biosie jest przecież ustawienie, pzy jakich błędach zatrzymywać, można wybrać all errors, all, but keybord, albo no errors, jeśli dobrze pamiętam. sam niedawno stawiałem serwer na zwykłej płycie, bez grafy i chodzi do tej pory (dostęp przez pulpit zdalny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A system bez grafiki może się ładować. W biosie jest przecież ustawienie, pzy jakich błędach zatrzymywać, można wybrać all errors, all, but keybord, albo no errors, jeśli dobrze pamiętam. sam niedawno stawiałem serwer na zwykłej płycie, bez grafy i chodzi do tej pory (dostęp przez pulpit zdalny)

Nie miałem styczności z takimi płytami więc nie wiedziałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi