Pietia(lania) Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Panowie i Panie ( jezeli takowe to czytaja ) Szukam czegos w standardzie N bo standard G to juz dla mnie stanowczo za malo ... zwlaszcza jezeli chodzi o zasieg :/ wiec teraz pytanie : Jaki ruter i jaka karte na PCI na czym mi zalezy : 1) maksymalnie niskiej cenie 2) niezawodnosci ( chociaz mam linksysa , tp-linka i kilka innych i zaden sie nei wiesz czy swiruje ) Na czym mi NIE zalezy 1) qos i innych ciach!lach, alternatywnych softach etc , bedzie podlaczony tylko 1 komp czasem laptop teraz kilka pytan : 1) jaka jest realna predkosc standardu N ( w G to masz 2,2 Megabajta ) 2) jaka jest realna sila sygnalu ( chodzi mi o ilosc scian i podobne ) ktore moga przeniknac , w porownaniu z G teraz mam problem bo komp jest we wnece ( grube drewno ) 3 sciany i laczy sie z predkoscia 300kilo tak wiec co kupic co zmienic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Główny problem to: komp jest we wnece ( grube drewno ) Jaki masz teraz router i jaką kartę wifi w kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 N to w teorii 300Mbit/s przyjmijmy, że 25MB/s powinno hulać w domu. Zaletą N-ki są zazwyczaj 3 anteny i tryb MiMo, który zwiększa zasięg i transfer. Dziwne, że u Ciebie przy G chodzi 2,2 MB/s u mnie spokojnie lata ~3 MB/s. Przenikanie sygnału zależy od tego co to za ściany i ile ich jest - ciężko powiedzieć moim zdaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Główny problem to: Jaki masz teraz router i jaką kartę wifi w kompie? karta PCI na RTL : 8185 ... producenta nie pamietam Ruter : WRT54GL v 1,1 co do predkosci to niestety na tP - Linku mam tyle samo :/ niezaleznie od odleglosci ( np LAP moze byc przy ruterze max to 2,2 Mega ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Zasieg mozesz poprawic wgrywajac Tomato do linksysa i podnoszac moc z ~42mW na 80mW. Zeby bylo bezpiecznie mozesz zrobic mu FAN mod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 najpierw pozycze od kumpla antene na kablu i sproboje wrzucic na stolik zobaczymy czy to cos pomoze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 no i [gluteus maximus] jest to jednak slaba karta ... zamontowalem taka antene : EDIMAX (EA-ID6D) ANTENA PANELOWA 6dBi 2.4GHz 1m wtyk RSMA TANIO: EDIMAX (EA-ID6D) ANTENA PANELOWA 6dBi 2.4GHz 1m wtyk RSMA - Zestawy komputerowe - porównaj ceny tego produktu w sklepach internetowych za pomocą Radar.pl i max co udalo sie stabilnie zlapac to 11Mbit ... transfer realny z FTP to 550 kilo :/ pytanie czy inna sieciowka pomoze ? zmieni cos ? czy musze zmienic ruter ? bo cholera zainwestuje w standard N a bedzie tak samo to sie wciach!ie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Zacznij od tego co kolega wyżej napisał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Nawet WiFi N Ci nie pomoze jezeli bedziesz mial niska moc. Raz ze mozesz dac antenki o wiekszym zysku a dwa podnosisz moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Też mam tą sieciówke i przymierzam się do wymiany, badziewie i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 W sumie dajecie dobre rady, tylko nawet dużej mocy nadajnik nie zastąpi dobrej karty sieciowej. Poszukaj czegoś z anteną na kablu, tak żeby stała na biurku. Widziałem kiedyś coś takiego Netgeara, ale u nas jest ciężko dostępne. Do nowego routera dobrze byłoby wybrać konstrukcję 3-antenową, zapewniającą 270-300Mbit/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 jak jzu pisalem , mam antene panelowa ;-) zmienie karte i dam inne anteny i kukne , jak nie to bede walczyl pozniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Na początku napewno pobaw się tym swoim linksysem i o ile potrafisz to wyciągnij z niego co się da. Sam pracuję na routerze z N (netgear) i fakt, widać różnicę w użytkowaniu, zasięgu, prędkości. W całym mieszkaniu mam 100% zasięgu i bdb transfery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 fajne rady panowie ale zgodnie z polskim prawem kilka jest nielegalnych jak chocby zwiekszenie mocy w WRT po taniości tplink 1043 - N i gigabit lan - polecam w tej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Zwiększanie mocy ponad 100mW jest nielegalne, ale do tej wartości można spokojnie :). Na początku napewno pobaw się tym swoim linksysem i o ile potrafisz to wyciągnij z niego co się da. Sam pracuję na routerze z N (netgear) i fakt, widać różnicę w użytkowaniu, zasięgu, prędkości. W całym mieszkaniu mam 100% zasięgu i bdb transfery. Samo N nie daje kilkukrotnie większego zasięgu, ale różnica powinna być odczuwalna w stosunku do b/g. A jaki masz model? Wracając do tematu to ostatnio natknąłem się na kartę wifi na USB Netgear WNA3100, która ma pełny N i przedłużacz USB z podstawką na biurko-to może zwiększyć zasięg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 No niby tak jest, duzo zalezy tez od tego jak ustawisz router itd. gadalem ze specem i mowil, ze np wndr3700 niektorym dziala bardzo slabo, bo maja go po prostu zle ustawionego, co zwiazane jest z technologia przesylu sygnalu :) Standard N to przede wszystkim przyspieszenie przesylu danych, ale moim osobistym zdaniem jest tak, ze te nowsze routery jednak z reguly sa bardziej wydajne rowniez jesli chodzi o zasięg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 No niby tak jest, duzo zalezy tez od tego jak ustawisz router itd. gadalem ze specem i mowil, ze np wndr3700 niektorym dziala bardzo slabo, bo maja go po prostu zle ustawionego, co zwiazane jest z technologia przesylu sygnalu :) Standard N to przede wszystkim przyspieszenie przesylu danych, ale moim osobistym zdaniem jest tak, ze te nowsze routery jednak z reguly sa bardziej wydajne rowniez jesli chodzi o zasięg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...