acess Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 10.4a Preview http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/ATI-Catalyst-10-4-a-Hotfix.aspx Kolego .. te stery były wydane jeszcze przed stabilnymi 10.4 !! Last Updated 4/27/2010 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Ale sterownik jest nowszy niż w wydaniu WHQL, kolego :P konkretnie WHQL mają sterownik datowany na 6.04, a Preview na 19.04. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Ale sterownik jest nowszy niż w wydaniu WHQL, kolego :P konkretnie WHQL mają sterownik datowany na 6.04, a Preview na 19.04. ale mówimy o dacie .. mogłeś "zabłysnąć" tego 27 a nie dopiero dziś :F jak każdy już o tym wie heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasilij Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Witam. Korci mnie zakup 5770. Jeszcze kilka dni temu HIS stał poniżej 6 stówek, niestety teraz już nie, było minęło. Mam dylemat czy kupić 5770 od Powercolora, nie wiem czy to jest taki model czy to nie jest z chłodzonkiem AC, bądź tym z poprzedniej strony czy odżydzić 100 zł dopłacić do HIS czy Sapphire. Jak wygląda sprawa z głośnościa HIS-a& Szafirka w porównaniu do Powercolora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Mniej więcej tak: http://www.anandtech.com/show/3596 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris17 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Witam Ja również od prawie dwóch tygodni przymierzam się do zakupu hd5770 obecnie najtaniej można mieć radka od club 3d bo za 579zł (http://allegro.pl/item1047603132_club3d_hd5770_1_gb_ddr5_pcie_arctic_raty.html) Czy karta jest warta polecenia? Jak wygląda kwestia oc na tej karcie? (czytałem że główną rolę grają pamięci, więc jakiej firmy są pamiątki na tym radku??) Złoty wciąż jest niestabilny.. i czekanie miesiąc czy nawet 2 na spadek cen niezbyt mi się podoba.. więc kartę chciałbym zakupić już teraz zanim ceny jeszcze bardziej podskoczą..:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasilij Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Mniej więcej tak: http://www.anandtech.com/show/3596 Hmmm to śmigło z XFX jest bliźniaczo podobne do tego z Hisa i Szafirka. Widzę że masz Szafira 5770 w kompie (zwykłego jak mniemam?), jak się on sprawuje , chodzi mi o głośność bo wydajnościowo wiem mniej więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Bo to jest to samo. Referent ver. 2. Mój Sapphire wygląda tak jak ten z twojego linku. Bardzo kulturalnie pracuje. W IDLE nie jest bezgłośna, ale to tzreba się schylić do obudowy by usłyszeć. W stresie nic nie wyje. Ja jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasilij Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Te wszystkie jajowate chłodzonka v2 na 5770 mają kontrole obrotów z poziomu windy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Mój ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yorick Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 Kupiłem HIS-a ~v2 ale z inna przykrywką: HIS HD 5770 Fan 1GB (128bit) GDDR5 PCIe (DirectX 11/ Eyefinity) < HD 5700 Series < Desktop Graphics < Products | Karty graficzne HIS Pierwsze wrażenia: - wydajność ok - teksturowanie dużych powierzchni gdzieniegdzie nieco niedomaga (widać przełamania tekstur) - temperatury do ~80 stopni w Furmarku (max), na razie tylko na 900Mhz puszczałem rdzeń bez przetaktowania pamięci i temperatura podniosła się o ~5 stopni - wiatrak ok w idle, głośny w 3D -> zamierzam zmienić na AC L2 Pro albo AC Accelero S1 rev 2 bo na dłuższą metę nie zdzierżę hałasu (ale wylot budy mam skierowany w moją stronę, a przyzwyczajony jestem do ciszy (wiatraki 120mm na ~900 obrotach). -pamięci i sekcja zasilania parzą w Furmarku więc pójdą pod radiatory pewnie docelowo. Generalnie jestem zadowolony ale mankamenty są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2010 (edytowane) No więc po niecałych dwóch miesiącach moja 5770 powercolor jest idealnie cicha w IDLE (ustawiłem na sztywno 25% obrotów) i potwornie hałasuje w stresie (na auto). Szum jest słyszalny nawet przez słuchawki a żona narzeka, że nie może czytać książki. Chcę ustawić prędkość w stresie na sztywno, ale nie mam pewności jaką temperaturę zniesie mój rdzeń. HD3xxx wytrzymywały podobno nawet 104C ale wolę tak nie ryzykować. Macie jakieś źródła ile może wytrzymać stopni ten rdzeń? Zakładam pracę w stresie do 4h ale nie jest wykluczone, że jakaś aplikacja go podniesie bez mojej wiedzy i będzie działał w 3d nawet cały dzień. Edit: ustawiłem w stresie po małym OC na 880/1250 na 42% i jakoś działa. Temperatura nie przekracza 90C. Edytowane 28 Maja 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 (edytowane) No i dalszy ciąg problemów. Tym razem poważniejsze. Coraz częściej podczas przełączania trybów 2d/3d komp się zawiesza zawsze w identyczny sposób. Reszta kompa raczej winna nie jest, ten efekt występuje na różnych konfiguracjach. Na dwóch dyskach na których mam system, przy wyłączonych 3 rdzeniach procka i obniżonym taktowaniu karty graficznej. Zawiecha zawsze typowa dla karty graficznej. Pionowe pasy o szerokości ok 4mm na całym ekranie i nieaktywna klawiatura, a wentylator karty wchodzi na wysokie obroty. Co robić? Oddać na serwis? Wgrać nowy bios, jakieś rady, bo nigdy tego nie robiłem a tym bardziej w karcie z serii 5xxx? Coś innego? Takty karty w 3d już obniżałem. To samo. A może to wina Ati Tray Tools? Edytowane 8 Czerwca 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonzio666 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Niewykluczone, że att tu przeszkadza. Mam od około 3 miesięcy sapphire hd 5770 vapor-x i muszę powiedzieć, że dużo lepsze od att w moim wypadku okazało się CCC (wersja 10.5). Do tego stopnia, że klatki w niektórych grach poszły nawet po 2x w górę (metro 2033 dx 11 z wszystkimi opcjami na full 1280x1024 czy gta IV EFLC all very high i cienie high płynnie, gdzie wcześniej all high i cienie medium przycinały). Zauważyłem też (i na niektórych forach o tym piszą), że te karty po podkręceniu średnio lubią dłużej utrzymujące się temperatury powyżej 75-80 stopni - u mnie było tak, że na automatycznych ustawieniach wentyla wykręcała się tylko do 950/1250, a teraz po ustawieniu fana na 85 % stabilnie działa na 950/1350 (bez zmiany napięć), a temperatura bardzo rzadko i na krótko dochodzi bądź przekracza 75 C. Problemy ze stabilnością oc zaczynały się wcześniej na temperaturach powyżej 80-85 stopni (jeśli trwało to dłuższą chwilę). Ludzie piszą, że na ogół starają się ją utrzymać tak do 70-75 C. Nawiasem mówiąc ati odwaliło kawał dobrej roboty ze sterami 10.4 i 10.5, bo wydajność tej karty wyraźnie wzrosła w stosunku do poprzednich wersji - moim zdaniem opłaca się instalować każdą nową wersję, bo korzyści mogą być znaczne. Wracając do att - w moim przypadku okazało się niewypałem przede wszystkim dlatego, że nie mogłem w nim zmieniać ustawień wentylatora, poza tym mam wrażenie, że jest jakoś nie do końca kompatybilny z hd 5770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Udalo mi sie wyhaczyc 2 miesieczna uzywke MSI 5770 HAWK za 450zl. Powiedzcie czy jest sens wogole podkrecac ja przy procku c2d e4400@3.3ghz Czy procek mocno ja blokuje ? Edytowane 8 Czerwca 2010 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonzio666 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Imo jak najbardziej warto podkręcać, zwłaszcza, że przy tych kartach to bardzo proste. Tak się składa, że jeszcze ok. miesiąca temu sam używałem swojej hd 5770 z prockiem E4400 @ 3.15 Ghz i podkręcałem ją do wspomnianych wcześniej 950/1250, dało mi to trochę więcej pkt w 3dMark 2006, a w grach 3-10 klatek więcej plus wyższe minimalne fps. CPU ją trochę blokował (na benchmark.pl podają, że na e8400 @ 3.8 GHZ można zrobić 15470, a ja na tym e4400 miałem 13485 (na fabrycznych zegarach - w tym wypadku 860/1200 - to było 13157) , a jak jeszcze podkręciłem ram to 13675). Myślę, że przy twoim lepiej podkręconym procu wyciągniesz jeszcze trochę więcej - teraz na q6600@3.6 GHZ mam coś koło 17150 pkt. Te parę klatek więcej często może decydować o płynności/komforcie gry także warto, zwłaszcza że oc nie oznacza tu jakiegoś strasznego poboru prądu non-stop czy ciągłego gmerania w ustawieniach, bo karta sama się skręca pod windowsem (nawet jak tylko zminimalizujesz grę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 po co bawić się w attu jak jest Afterburner ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Fajny ten afterburner :) działa idealnie a to sterowanie obrotami wentyla w zależności od temperatury tym wykresem jest po prostu idealne. Faktycznie po ograniczeniu temperatur poniżej 70C przestał się wieszać. Tylko jest jeden za to poważny feler. Ten programik dla mojej karty (chyba wszystkich poza MSI) ma zablokowane ustawienia innych napięć niż def. Co za tym idzie cały czas żłopie 1,2 [V]. Więc jest ogólnie słabo, zważywszy, że oszczędność energii jest dla mnie jednym z priorytetów. Są jakieś rozwiązania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Ja mam Sapphire referenta ver. 2 i regulacja napięcia działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 Jednak karta do serwisu. Nowy system, najnowsze stery. Bez ATT, wyłączyłem aftreburner. Mimo to nadal te same zawiechy. Przełączyłem na integrę i działa bez zarzutu. Gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Problem z Afterburnerem: Po odpaleniu mam vgpu: 1.200v Przyciskam reset ustawia 1.125v Jakie jest w koncu def vgpu tej karty (msi5770 hawk)??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam, wg biosu powinien mieć 1.125V pewnie Afterburner przekłamuje, ale łatwo to sprawdzić ;-). Zobacz OC przed resetem i po resecie. Przy okazji zapytam czy robił ktoś już próbę w grania biosu od 5770 do 5750 ??, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zeby sprecyzowac, chodzi mi o przycisk reset w programie, przywracajacy def. ustawienia. (profili zadnych niemam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zeby sprecyzowac, chodzi mi o przycisk reset w programie, przywracajacy def. ustawienia. (profili zadnych niemam) Wiem o który przycisk chodzi ;-) i dlatego podałem taki sposób sprawdzenia. Sprawdzić OC kiedy pokazuje 1.2V, następnie z resetować i też sprawdzić jeżeli nie będzie różnicy to poprostu Afterburner podaje wstępnie błędny odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek268 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Mam taki komputer: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Procesor 4800+ gigabyte M52L-S3P 4x1GB ramu 800 Mhz zasilacz modecom feel 500 W Kupiłem do niego kartę radeona 5770 1 GB i zaczęły się problemy po włączeniu komputera wentylatory się uruchamiają i dopiero po ok 30 sekundach komputer się włącza czyli monitor się uruchamia bios itd.reszta idzie, Jak już windows się wgra testy/gry działają wolno tak jakby coś blokowało karte wyniki mam jak na starej karcie 8800 gts 320 MB może trochę lepsze np w 3d marku 2006 uzyskałem teraz 10k pkt na lekko kręconym procku - 210 Mhz. Ogólnie próbowałem już wszystkiego wgrywałem najnowszy bios do płyty gł, podpinałem innej firmy 5770 - efekt ten sam, nic nie pomogło (oczywiście na starej karcie wszystko śmiga ok). Co może być problemem tak długiego startu i czy jest jakieś rozwiązanie? czytałem że nie tylko ja mam problem z tym. Podłączałem zasilanie karty przez przelotke na 2x po 3 piny i na oryginalne 6 pinów bez zmian. Czy problem mógłby zniknąć jakbym wymienił procka na jakiegoś athlona II 250 np? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sage Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Czy czysciles stare sterowniki po Gf8800 np. Driver Sweeperem ? Jesli tego nie zrobiles to masz duzo syfu po nich w systemie i prawdopodobnie to jest przyczyna twoich problemow. Jesli po czyszczeniu dalej beda dzialy sie "cuda" Czeka Ci instalacja windy na nowo....albo dalsza zabawa :lol2: ps. do 5770 przydalby Cis sie mocniejszy procesor,bo ten ktory masz bardzo ja ogranicza. Edytowane 19 Czerwca 2010 przez sage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek268 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Formatowałem dysk i system stawiałem na nowo, problem poważniejszy jest długie uruchomienie komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zresetuj ustawienia BIOSu i ustaw co trzeba na nowo. Ewentualnie podejrzany może być nb Chipset * NVIDIA® nForce 520LE? Jak myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Już była o tym mowa w tym topicu. Seria 5000 ma problemy ze starszymi płytami głównymi i obiawiają się one właśnie w problemach z bootowaniem. Trzeba atakować support producentów płyty i grafy, ale na rozwiązanie bym nie liczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Dokładnie, problemem jest ta "taka sobie" płyta i raczej nic z tym nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...