Skocz do zawartości
wysokocukrowy

Jak najlepiej ustawić QoS w DD-WRT

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najlepiej ustawić QoS w DD-WRT?

Zależy mi, żeby:

• przeglądarka (FF/Chrome) miała najwyższy priorytet (niezależnie czy zwykła strona, szyfrowana, youtube itp.)
  • Winamp (konkretnie radio internetowe) miał również top-prio, ale różne radia korzystają z różnych portów
  • ipla jw.
  • Torrent i pobieranie przez przeglądarkę (jw. - FF/Chrome bez żadnych akceleratorów) miało najniższy priorytet
Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane przez wysokocukrowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, już w miarę wszystko działa.

Mam jeszcze jeden problem - dopiero teraz zauważyłem, że prędkość w sieci (jaką widzi ruter) to 260 Mb/s a nie 300. Czemu tak się dzieje?

Mam ustawione na n only, turbo 40mhz, channel 11 (jedyny wolny w okolicy), control channel: upper, wpa2 personal: aes, nazwa sieci ukryta, reszta ustawień domyślnie.

Może problem jest w ustawieniach zaawansowanych? Tych już nie tykałem w ogóle, bo zwyczajnie nie wiem jak je ustawić:

http://img571.imageshack.us/img571/1530/clipboard01vk.png

Piszę tutaj co by nie zaśmiecać forum kolejnym wątkiem o DD-WRT - w razie braku odzewu założę osobny.

Ruter to TP-LINK TL-WR1043ND.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jeden problem - dopiero teraz zauważyłem, że prędkość w sieci (jaką widzi ruter) to 260 Mb/s a nie 300. Czemu tak się dzieje?

A pokaż screena z tą "widocznością prędkości" przez router...

Jak mieszkasz w PL ;) to ustaw Regulatory Domain na Poland - u nas masz 13 kanałów do wyboru...

Pozatym spróbuj: Tx chains na 1+2+3 a Tx Power na 21/22dBm, ale to tak poza wątkiem...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi