Tompior Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu martwię się o swój komputer. Problemy zaczęły się jakieś 2 tygodnie temu. Aplikacje chodziły wolno, windows po starcie systemu ładował aplikacje przez jakieś ~~2-3 minuty, a normalnie trwało to 30 sekund. Tydzień wcześniej zainstalowałem pakiet wielu modyfikacji, mający na celu zmianę windowsa xp w windowsa 7 (szata graficzna, ikonki itp.). Oczywistym jest, że takie rzeczy strasznie mulą kompa, dlatego był to mój pierwszy podejrzany. Po wykasowaniu wszystkich modyfikacji, komputer zaczął jeszcze bardziej mulić. Uruchamianie systemu zajmowało wieki, winrar zacinał się przy wypakowywaniu plików itp. Postanowiłem zrobić format wszystkich dysków, które posiadam (nie tylko systemowego). Oto i jestem po formacie, z zainstalowanym minimum (AVG anti-vir + sterowniki + uaktualnienia windowsa xp) i o dziwo - komputer dalej zamula. Nie tak jak strasznie jak wcześniej, ale nie tak powinien zachowywać się system po formacie. Nie jest to wina AVG, bo testowałem sytuację na avirze oraz bez anty-vira i było to samo. Przy włączonym ściąganiu jakiegokolwiek pliku odczuwam dyskomfort. Jak np. włączę jakiś film to słyszę, że czasem przycina (co nie miało miejsca na wcześniejszej półrocznej instalacji xp). Najdziwniejsza sprawa - bardzo często zacina mi się kursor myszy, aż do momentu wciśnięcia czegoś na klawiaturze (np. klawisza windows) - nie jest to wina sterowników, bo wcześniej działało. Boot-screen trwa również dłużej niż zwykle - około minuty (jak nie lepiej), a potem czarny ekran pomiędzy bootscreenem a ekranem powitalnym windowsa xp również trochę muli. Czy ktoś ma pojęcie, co się dzieje? 0.0 Edytowane 29 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Jakie temperatury? Sprawdź też jak masz możliwość czy na innym dysku jest tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Temperatury dyskow: systemowy 44C drugi (mniejszy, starszy) 35C Procesor Athlon II X2 240(podkręcony z 2,8 na 3,2) - do 54C obciążony orthosem (po 3 minutach) Grafika Radeon HD4730 - 60C Hmm... Po 3 minutach pojawił się komunikat z Orthosa: FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 Hardware failure detected, consult stress.txt file. Torture Test ran 2 minutes 46 seconds - 1 errors, 0 warnings. Execution halted. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snups Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Zmień takty proca na standardowe i spróbuj jeszcze raz. Sam się dziwię, że na to nie wpadłeś skoro wywala błąd w orthosie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Ogólnie, to na to wpadłem. Zmiana taktów do fabrycznych nic nie dała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Jak bys przeczytal przyklejone tematy, to juz bys pewnie rozwiazal problem. W skrocie: 1. Czysczenie kompa z kurzu. 2. Reset ustawien bios - wbrew pozorom i odwolaniom do zworki, jest taka opcja w bios jak LOAD SYSTEM DEFAULTS. 3. Sprawdzenie temperatur na dotyk - zarowno radiator na karcie, jak i na procku nie powinny parzyc w palce. 4. Sprawdz dane SMART - program HD Tune w wersji darmowej wystarcza w zupelnosci. 5. Jak wszystko inne zawiedzie, to przejdz do sprzetu - zacznij od podlaczenia innego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) 1. Czyszczę kompa regularnie. Ostatnio było to robione wczoraj. 2. Resetowałem ustawienia do "fail-safe defaults" i "optimalized defaults" - nic się nie zmieniło. 3. Temperatury zarówno w programie, jak i przez dotyk - w normie. 4. Dysk niesystemowy 80GB: Transfer rate avg: 28,1MB/s (od 8 do 51), access time 17,7ms , cpu usage 33%, smart: wszystko ok, health status ok. Teraz coś, co mnie niepokoi. Dysk systemowy (nowszy od tamtego, 250GB) - transfer rate avg 0,6MB/s (od 0,1 do 1,2), access time 87,5ms, cpu usage 38,5%, smart: wszystko ok, health status ok. 5. Zasilacz był sprawdzany razem z innym, mocniejszym zestawem 2 dni temu. Działało dobrze. Jedyne co tutaj widzę, to dysk systemowy z transferem ~40-50x gorszym od starego dysku niesystemowego. Zapewne to jest przyczyną zamulania komputera? Czy da się zrobić coś oprócz wymiany dysku? @Edit: Zrobiłem test jeszcze raz, bo wcześniej w tle ściągały się automatyczne aktualizacje windowsa. Screen smarta: i benchmark: Dla porównania wyniki z drugiego dysku, 80GB niesystemowego: i smart: Edytowane 30 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Wykonaj skanowanie powierzchni dysku w HDtune (zakładka error skan), lub w bardziej dokładnym programie MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Zrobiłem szybki skan dysku w hd tune i wszystkie kwadraciki były zielone :P Zaraz ściągnę MHDD i po godzinie 12 wrzucę wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Trzy rzeczy. 1. Masz jeden uszkodzony sektor - poczytaj temat o MHDD. 2. Masz 10 błędów CRC (C7) - jeśli liczba będzie rosnąć, trzeba zmienić taśmę. 3. Szybkość transferu sugeruje nieprawidłowy tryb pracy dysku - winne mogą być ustawienia BIOS lub brak sterowników do płyty/chipsetu - lub ich uszkodzenie. Usuń w menedżerze urządzeń kontrolery dysków i uruchom ponownie komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Ale jak wywala orthosa to raczej nie przez dysk...? Podnieś delikatnie napięcie na pamięciach, mostku i procku. Edytowane 30 Września 2010 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Ja tu widzę duże obciążenie proca 50% przy teście hdtune wiec w 99% dysk pracuje w trybie pio a powinien w dma 2-4-5-6. Drugi dysk przy tym samym teście ma obciążenie 4%. Czyli dysk systemowy lub kontroler może być uszkodzony, jeśli ustawienia bios i sterowniki wgrane sa poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Na razie czekam, az mi sie komputer wylaczy. Od godziny instaluje "1 z 1" aktualizacje automatyczna windowsa... Nagralem juz MHDD na dyskietke. Rozumiem, ze po zbootowaniu z dyskietki mam zrobic skan dysku 2x F4? @sts: Przy wczesniejszym tescie oba dyski mialy podobne obciazenie procka (kolo 35%). @Edit: 80GB dysk sprawdzony. 0 błędów, średnia prędkość odczytu w teście 2xF4 ponad 45MB/s Teraz się robi podejrzany o błędy dysk systemowy 250GB. W HD Tune miał transfer poniżej 2MB/s a w MHDD z poziomu Dosa ma ciągle ponad 63MB/s (już się zrobiło 10%). Znalazło: UNC: 1 Error: 406109555 Edytowane 30 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 @sts: Przy wczesniejszym tescie oba dyski mialy podobne obciazenie procka (kolo 35%). 35% to także za dużo. jesli w dos jest w miare ok, ponad 45MB/s (choć to i tak mało) a w windows 2MB/s to winny jest system/sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Trzy rzeczy. 1. Masz jeden uszkodzony sektor - poczytaj temat o MHDD. 2. Masz 10 błędów CRC (C7) - jeśli liczba będzie rosnąć, trzeba zmienić taśmę. 3. Szybkość transferu sugeruje nieprawidłowy tryb pracy dysku - winne mogą być ustawienia BIOS lub brak sterowników do płyty/chipsetu - lub ich uszkodzenie. Usuń w menedżerze urządzeń kontrolery dysków i uruchom ponownie komputer. Teraz widać? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Spokojnie klaus, robię wszystko po kolei. Najpierw sprawdziłem w mhdd czy na pewno są bad sectory i wszystko się potwierdziło. Teraz zabieram się za to, co mi niepotrzebnie pokolorowałeś na czerwono. @kontrolery dysków: Chodzi o kontrolery IDE ATA/ATAPI? Wszystkie z nich (2x kanal IDE, 2x pomocniczy kanal IDE, 2x standardowy podwojny kontroler PCI IDE) odinstalowac? Edytowane 30 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) tak Możesz też zarzucić screenem z menadżera urządzeń. Edytowane 30 Września 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Proszę bardzo: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Nieprawidłowy tryb pracy dysku najlepiej widać w HD Tune - prawy dolny rog zakładki "Info": http://www.programosy.pl/download/screens/672/hd-tune-1_s.png Jest źle, gdy w "Active" jest co innego niż w "Supported". Zazwyczaj powinno być to samo - chyba, że mamy dysk SATA2 i płytę SATA1. Edit: Wygląda na brak sterowników płyty/chipsetu - świadczą o tym domyślne nazwy kontrolerów (powinny mieć nazwy chipsetu) oraz brak sterowników do dźwięku. Działa Ci dźwięk w systemie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Klikając we właściwości danego kontrolera w menadżerze urządzeń dojdziesz na którym nasz dysk wd250GB. Wystarczyć powinno odinstalowanie tego kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Dźwięk w systemie działa. Po formacie normalnie zainstalowałem sterowniki do mobo z płytki. Mam cały Menadżer Realtek HD Audio. Tutaj screen z zakładki info z HD Tune: Czy to nie jest kontroler dźwieku? Wg HD Tune oba dyski chodzą w UDMA6, a menedżer urządzeń pokazuje: Podst. kanał IDE: UDMA tryb 2 Podst. kanał IDE: Tryb PIO Pomocniczy kanał IDE: Nie dotyczy Pomocniczy kanał IDE: UDMA6 Standardowy podwójny kontroler PCI IDE - nie ma ustawień zaawansowanych Standardowy podwójny kontroler PCI IDE - nie ma ustawień zaawansowanych I teraz pytanie - co jest czym? :D @Down: Ten kontroler wideo to karta tv, której nie chce mi się instalować (bo może będzie trzeba jeszcze jeden format walnąć :P) Edytowane 30 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 A sorry, nie doczytałem - tam jest kontroler WIDEO ;] Sprawdź, co to za sprzęt i zainstaluj sterowniki do niego. Dajesz właściwości i szukasz wpisu "Identyfikator wystąpienia urządzenia" - wyświetloną wartość klepiesz w Google. Może to być tuner TV lub diabli wiedzą co, We właściwościach kontrolerów możesz także sprawdzić, czy działają na dobrych ustawieniach. W HD Tune wygląda ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Dalej masz transfer ok 2MB/s na tym dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Dalej masz transfer ok 2MB/s na tym dysku? Tak. I przytoczę jeszcze treść edycji mojego poprzedniego posta, żeby nikt nie pominął :P Wg HD Tune oba dyski chodzą w UDMA6, a menedżer urządzeń pokazuje: Podst. kanał IDE: UDMA tryb 2 Podst. kanał IDE: Tryb PIO Pomocniczy kanał IDE: Nie dotyczy Pomocniczy kanał IDE: UDMA6 Standardowy podwójny kontroler PCI IDE - nie ma ustawień zaawansowanych Standardowy podwójny kontroler PCI IDE - nie ma ustawień zaawansowanych Oczywiście wszystkie mają zaznaczone "DMA jeśli dostępne" I teraz pytanie - co jest czym? :D @Edit: Trochę się naszemu forum padło :P @Edit2: Odinstalowalem pierwsze 2 "urzadzenia". Przy drugim musialem ponownie uruchomic komputer. Uruchamial sie juz normalnie, czyli kilka(nascie?) razy szybciej niz przedtem. Screeny z hd tune: Dziękuję za pomoc :> Edytowane 30 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) To są uroki XP, nie nawidziłem go za samoistne przestawianie się dysków lub nagrywarek w tryb PIO, bo wtedy wszystko się zaczynało mulić i ciach! mnie strzelał, a działo mi się to dość często, na dodatek mi nie pomagało samo odinstalowanie kanału. Musiałem odłaczyć jeszcze taśme z napędami uruchomić kompa, wyłaczyć, podłaczyć i dopiero właczyc system :mur: Edytowane 30 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Jeszcze nie dziękuj, bo nadal tam widzę Pending Sector = 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Spoko. To dobry pretekst do zakupu nowego dysku (a nawet dwóch!) :D I tak miałem kupić 1TB. 2x 500GB Samsung F3 w Raid0 :) Te się wyczyści mhdd, naprawi bad sektory i sprzeda / użyje do archiwizacji. Edytowane 30 Września 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...