Skocz do zawartości
Wasilyj

Zestaw za ok 4,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad złożeniem sprzętu, którego będę głównie wykorzystywał do 3ds'a i Blendera. Jak na teraz wymyśliłem takie podzespoły. Nie chcę przekroczyć 4,5k...

Bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze...

CPU: i7 930

MoBo: ASUS Rampage III Extreme

RAM: KINGSTON HYPERX DDR3 6GB (3x2GB)

GPU: Asus Radeon HD5850 1GB DDR5 256bit PCI-E (EAH5850/G/2DIS/1GD5)

lub GPU: HIS Radeon HD5870 1GB DDR5 256bit PCI-E (H587F1GD)

PSU: ANTEC TRUEPOWER NEW 650W

CASE: Antec Twelve Hundred (ale to w przyszłości... narazie jest Chieftec DA-01B)

HDD: narazie w RAID0 śmigają 2xF3, bo na SSD już mi nie wystarczy mamony,

do tego jeszcze dojdzie kibelek, ale to już inna bajka...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez Wasilyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam temat...

znalazłem taką opcję w sklepie camino.pl

MoBo: Asus RAMPAGE III EXTREME 1 189,00 zł

RAM: DIMM PC-2000 DDR3 6GB OCZ Reaper Triple 600,00 zł

PSU: 700W be quiet! Straight Power E7-700W 434,00 zł

CPU: Intel Core i7 950 3.06 GHz LGA1366 1 029,00 zł

HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB 197,00 zł

niby wszystko na raz, jedna przesyłka... Proszę o jakią kolwiek opinię na temat sprzętu oraz sklepu. Czytałem, że czasami były jaja z dostępnością produktów...

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Wasilyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam temat...

znalazłem taką opcję w sklepie camino.pl

MoBo: Asus RAMPAGE III EXTREME 1 189,00 zł

RAM: DIMM PC-2000 DDR3 6GB OCZ Reaper Triple 600,00 zł

PSU: 700W be quiet! Straight Power E7-700W 434,00 zł

CPU: Intel Core i7 950 3.06 GHz LGA1366 1 029,00 zł

HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB 197,00 zł

niby wszystko na raz, jedna przesyłka... Proszę o jakią kolwiek opinię na temat sprzętu oraz sklepu. Czytałem, że czasami były jaja z dostępnością produktów...

Pozdrawiam serdecznie!

EDIT:

łał, coś mi się pomyliło i 2x wyskoczyło... sorry...

Edytowane przez Wasilyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wychodzi lepiej 5870 ,nie jest to sporo różnica ale zawsze, no i z tego co mi wiadomo 6870 nie kreci sie za rewelacyjnie a 5870 tak

ale z drugiej strony 6870 mozna kupic za 800zl a 5870 pewnie cos kolo 1300 wiec 500zl roznicy a to jest spooro wiec wiadomo ze lepszym zakupem w tym wypadku bedzie 6870 delikatnie mowiac :)

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc 950 jesli chcesz krecic powyzej 4 GHz - jak najbardziej ok, jesli nie` 930 styka.

Asus Rampage 3 Extr - kompletny bezsens - kup Sabertooth - plyta moze nie powala doadkami, czy wygladem, ale kreci sie super i nie ma problemow z BIOSem jak na Rampage - to ze o wiele taniej, nie tzreba chyba dodawac.

Zasilacz Corsair HX650W

Karta MSI Hawk GTX460 lub kazda inna GTX460 1GB i krecic na maxa.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn tak, Asusa RIIIE nie ma na hurtowni, więc i go nie będę brał, bo rzeczywiście nie ma sensu, a dorwałem dość tanio P6T6 rev. Zasiłke też w sumie za psie pieniądze znalazłem nówkę na gwarancji. Ciągle zastanawiam się nad GPU, ale jeszcze to przemyślę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem hd6870, a gtx470. Możecie mi pomoc w wyborze? Zasilacz mam BQ 700W.

Szafirka znalazłem za 869, 2 lata gw.

grafika głównie do 3d.. żadko gram, ale jak już do to upadlego ;)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Wasilyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem hd6870, a gtx470. Możecie mi pomoc w wyborze? Zasilacz, to BQ 700W.

Szafirka znalazłem za 869, 2 lata gw.

grafika głównie do 3d.. żadko gram, ale jak już do to upadlego ;)

Pozdrawiam!

Ja na poniższym zestawie mam ANTEC NEOPOWER 650W

i7 CPU 920

Gigabyte EX58-DS4

ATI HD 4850

Corsair dominator CM 3x2gb

Zasilacz jest zarąbisty i długo go wybierałem, szczerze go polecam a to czemu ?

Mój synek zrobił zwarcie w porcie usb z boku obudowy używając do tego śrubokręta, z portu usb nie zostało nic, wszystko w środku zmielone, zasilacz zareagował błyskawicznie i odciął dopływ prądu, odpiąłem usb, wymieniłem i działa wszystko jak należy.

Przy gwałtownych burzach w 2009r zostawiłem włączony komputer na całą noc. Zasilacz zareagował błyskawicznie, nic się nie popaliło, nie miałem jeszcze wtedy listwy zasilajacej.

Zasilacz trzyma stabilnie napięcia jak skała.

Jedyne problemy jakie miałem z tym komputerem to pamięci które nie współpracowały z płytą, pod koniec roku wgrałem nowego biosa i do dzis zero problemów. Sprzęt chodzi bez oc. i nigdy nie kręcone.

Mam nadzieje że moje doświadczenie na temat tego zasilacza będzie pomocne dla Ciebie lub innych : )

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Camino.pl- GeForce GTX 470 1280MB Mini HDMI&DualDVI Gigabyte

Wydajniej, ciszej, lepsze OC niz HD6870, 3 lata gwarancji.

czyli z czystym sumieniem polacasz gtx to grafiki 3d? Czytalem, że to dużo prądu ciągnie...

jeśli chodzi o moje cpu, to i7-950

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Giguś nie ma az tak duzego poboru pradu, w kazdym razie mniejszy niz referenty. (aczkolwiek nieco wiecej niz HD6870)

Pobor pradu, temp, i dBa

@andrew: w ww. linku jest wykres.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tylko odnosiłem się do tego zasilacza z wiedzą w jakich warunkach przyszło jemu pracować, testowałem tylko turbo, test vantage i pakowanie sporego zipa, napięcia ani drgnęły, ma świetny zapas mocy i ogólnie świetne opinie na necie, myślę że gtx460 to dla niego żadne wyzwanie, ta zasiłka świetnie działa w trybie sli i cf oraz na mocniejszych konfiguracjaqch, poczytaj testy, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Dzis zapewne możesz kupić troszke mocniejszy model jeśli uważasz że polecany jest niewystarczający, w co wątpię, w 2009r dawałem blisko 500zł za niego.

http://forum.purepc.pl/Co-kupic-f59/Jaki-Zasilacz-Kupic-Do-Tego-t288776.html&st=60

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i tak ciągnie :P A tak serio to GTX ma duży pobór prądu. Bez obciążenia czyli w 2D żre o ~12W więcej od GTX'a a pod obciążeniem o ~95W więcej :rolleyes: Pominę fakt, że są to dane dla referencyjnego GTX'a czyli takiego, który ma 607MHz na rdzeniu. Ten tutaj ma 700 ! co oczywiście daje bardzo wysoką wydajność, ale zapotrzebowanie na prąd pewnie jest... @edit ciekawy ten test, wykręcony ciągnie mniej niż referent? Fajnie

Proponuje też poszukać info o black screenach na GTX'ach. Tak dla pewności, bo wiem że to uwarunkowane modelem było chyba.

Co do 6870 to tylko Sapphire u nas daje 2 lata, reszta oferuję 3-letnią gwarancje.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i tak ciągnie :P A tak serio to GTX ma duży pobór prądu. Bez obciążenia czyli w 2D żre o ~12W więcej od GTX'a a pod obciążeniem o ~95W więcej :rolleyes: Pominę fakt, że są to dane dla referencyjnego GTX'a czyli takiego, który ma 607MHz na rdzeniu. Ten tutaj ma 700 ! co oczywiście daje bardzo wysoką wydajność, ale zapotrzebowanie na prąd pewnie jest straszne.

Ma nizsze zapotrzebowanie na prad niz referent, wyzej dalem linka. We wszystkich testach sa takie wyniki, nie tylko w tym jednym wiec to nie moze byc przeklamanie.

Poprostu Gigabyte zrobil karcioche na poziomie, do tego jest cicha jak diabli (na poziomie GTX'a 460 w SLI)

Tom's Hardware

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pclab.pl/art43608.html

Ten podkręcony na pewno wygrywa i jest bardzo dobrą kartą. Już w innym temacie pisałem że kolejne wersje sterowników będą dawały tylko wzrost wydajności nowej serii 6, ale 470'tka SOC to chyba jest poza zasięgiem ;P Jedyna wada to pobór prądu, bo to nadal dużo (mimo iż wykręcony SOC bierze tyle co referent o.0).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi