Skocz do zawartości
Hubert

Energetyka=spiecie=buuuuuu....:(

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 29 maja br. odszedl z "rodziny" Tweak.pl szanowny Brat LG 52x i jego siostra LG 16x/10x/40x

caly incydent wygladal tak:siedzem se normalnie i se gram se normalnie:) nagle BUM! korki wywalilo :? norma, czasami jakies schizy sa;) wlaczam korki,kompa i...wszystko oprocz CD i CDRW chodzi!hmmmmm....mysle-Pefnie sie naprawi :twisted: <-zdanie znawcy komputerowgo :lol: 8O :lol: 8O 8) tak sobie wylaczam kompa, wlaczam i niccccccc.... 8O CDROM zadnej aktywnmosci a CDRW tylko sie rusza, bez czytania:(Winda i BIOS go wykrywaja i tile :roll: cala reszta kompa chodzi;) od razu mufie,ze listwy nie mam :evil: :evil: skad ja mam wziac na nia kase?!

mieliscie cos takiego lub cos w tym stylu?

PS.

juz dwie zasilki sie poszly kichac z powodu przepiecia w sieci; zadne kabelki zwarcia nie zrobily

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lacze sie w bolu...

mnie rowniez wydatki nie omina . Dopadla mnie jakas czarna seria :(

1. po burzy (1-2 tyg w tyl ) 2x sieciowka...

2. 2 dni potem g2mx - dlugo meczony... az wyzional kondensatorka

3. 1 dzien potem ( !! )zasilacz dostal przebicia i pociagnal za soba 2 sigejty 40 tki... to najbardziej zabolalo

Obecnie pociskam na 1.2 gb i ati 4mb na PCI i cioram w pasjansa ;D

pzdr ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co zauwazyem to sa miejsca gdzie u kogos czesto cos walnie a u innych nigdy nic, jezeli raz ci cos walnelo... niewykluczone ze jeszcze ktoregos dnia cos walnie - polecam wtedy kupienie dobrej listwy filtrujacej (niektore z nizszyvh polek zamist blokowac to jeszcze wzmocnia sygnal pewnej czest. a to jest przeciez niechciane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez uarazy, ale z tego co wiem to UPS chroni przed zanikem prądu i ewentualnie filtruje i delikatnie wygładza napięcie, ALE PRZED PRZEPIĘCIAMI NIE CHRONI!!!!!!!!!!!! no chyba że jest Line-interactive, ale takie są droższe i to jest inna bajka.

Mi się w grudniu cały komp wyjarał, mimo 2. Acarów.

Na przepięcia i wszystkie możliwe anomalia sieciowe są tylko 3 zabezpieczenia:

1. Specjalny moduł antyprzepięciowy do ochrony elekrtoniki ( w skrzynce z bezpiecznikami zapadkowymi (eskami)) ale kosztuje koło tauzena.

2. UPS Line-Interactive 700VA ~500-700zł

3. Filtr aktywny (bez podtrzymania) np.: APC Line-R -chroni przed wszystkim poza zanikem prądu :) 400zł.

I tak sprawa wygląda.

Proponuję w jedną z powyższych żeczy zainwestować, bo prędzej czy później coś takiego może przydażyć się każdemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez uarazy, ale z tego co wiem to UPS chroni przed zanikem prądu i ewentualnie filtruje i delikatnie wygładza napięcie, ALE PRZED PRZEPIĘCIAMI NIE CHRONI!!!!!!!!!!!! no chyba że jest Line-interactive, ale takie są droższe i to jest inna bajka.

Mi się w grudniu cały komp wyjarał, mimo 2. Acarów.

Na przepięcia i wszystkie możliwe anomalia sieciowe są tylko 3 zabezpieczenia:

1. Specjalny moduł antyprzepięciowy do ochrony elekrtoniki ( w skrzynce z bezpiecznikami zapadkowymi (eskami)) ale kosztuje koło tauzena.

2. UPS Line-Interactive 700VA ~500-700zł

3. Filtr aktywny (bez podtrzymania) np.: APC Line-R -chroni przed wszystkim poza zanikem prądu :) 400zł.

I tak sprawa wygląda.

Dziwne ale w moim UPS'ie w instrukcji pisze ze zakres napiec tolerowanych jest od 180-260V wiec jak bedzie przepiecie i pojdzie 380V na linie to przelaczy sie na zasilanie z bateri. :P

Ma tez odczyt czestotliwosci a to wcale nie jest jakis tam super nowoczesny UPS.

Proponuję w jedną z powyższych żeczy zainwestować, bo prędzej czy później coś takiego może przydażyć się każdemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi