Skocz do zawartości
alibudda

Abit KT7A i Update BIOSu

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie... otoz sprawa wyglada tak... Mam plyte glowna Abit KT7A verszyn 1.1. Niedawno wyczytalem na stronach producenta, ze modele Abita KT7A od wersji 1.3 i wyzej po upadcie biosu obsluguja Athloniki XP. No niestety ja mieszcze sie w normie 1.0-1.2 :( Mam w zwiazku z tym pytanie... czy ktos probowal osadzic iXPeka na tym modelu Abita ale w wersji nizszej niz 1.3 (i z jakim skutkiem?)? A moze ryzykancka metoda wgrania biosu z versji 1.3?

Kurcze... troche mi sie nie usmiecha wywalanie 500-600 zl na nowego mainboarda (pozadnego mainboadra:)

pozdrawiam wszystkich :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Abit'a KT7A v1.1, wgrany zmodyfikowany BIOS serii 7N, sprawdzalem dzialanie procesorów XP1600+/XP1800+ i nie mam zadnych problemow ze stabilnoscia (moj kumpel z takim samym sprzetem tez). jezeli 'ktostam' ma zwiechy niech zainwestuje w lepsze (markowe) pamieci. polecam BIOSMODS.COM :!: , tam znajdziesz wszystko o KT7A. nie laduj bios'u 1.3 - mi sie to nie udalo... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi :)

No myslalem nad Ahlonkim TB, ale jesli bylaby mozliwosc pokombinowania z XP to byloby super.

Cinkovsky: Hehe, rozbudziles we mnie iskierke nadziei :D. Mowisz ze wgrales zmodyfikowany bios? Tzn. inny niz ten na stronie Abita (Kt7_7n)? Jak dokladnie nazywa sie ten plik ze stronki kotra podales (bo widze tu chyba kilka roznych wersji tego biosu)? Albo jak mozesz podaj link do pliku:) (no i ewentualnie jakies info na jego temat:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie... otoz sprawa wyglada tak... Mam plyte glowna Abit KT7A verszyn 1.1. Niedawno wyczytalem na stronach producenta, ze modele Abita  KT7A od wersji 1.3 i wyzej po upadcie biosu obsluguja Athloniki XP. No niestety ja mieszcze sie w normie 1.0-1.2 :( Mam w zwiazku z tym pytanie... czy ktos probowal osadzic iXPeka na tym modelu Abita ale w wersji nizszej niz 1.3 (i z jakim skutkiem?)? A moze ryzykancka metoda wgrania biosu z versji 1.3?

Kurcze... troche mi sie nie usmiecha wywalanie 500-600 zl na nowego mainboarda (pozadnego mainboadra:)

pozdrawiam wszystkich :D

Wersja 1.3 to wersja plyty czy biosu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowalem zmodyfikowany BIOS z tego adresu:

http://biosmods.com/bios.php?class=abitkt7_rel&version=kt77n

dodatkowo zmienilem EPALOGO i niektóre teksty - jak mówilem XP dzialają bez zarzutu (opcje w SOFTMENU III do ustawienia jako XP pojawiają się dopiero po włożeniu XP :!: ). trzeba bylo też poprawić chlodzenie (na XP jest więcej niz 50C) i wyrzucić pamięci PC-133 NoName (teraz mam zwykle ValueRAM KINGSTON'a ktore dzialają bez zarzutu). powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wersja plyty.

Abit udostepnia bios do plyt z serii KT7A v1.0-1.2

oraz bios do plyt KT7A v1.3 i wyższych.

Kiedys gdzies na stronie abita czytalem, ze wersje 1.0-1.2 odrobinke roznia sie konstrukcja od wersji 1.3 i to niby jest przyczyna dla ktorej Athlony XP dzialaja poprawnie dopiero od wersji 1.3. Abit jednak calkowicie nie neguje faktu, ze XP moze dobrze dzialac w starych wersjach. Niedawno slyszalem od kumpla jakies plotki, ze ponoc sa jakies potwierdzone przypadki poprawnie dzialajacych XP... no ale to tylko niepotwierdzone plotki.

Dlatego chcialem sie zapytac tutaj na forum, czy ktos probowal juz osadzic XP w Abicie KT7A w wersjach 1.0-1.2.

BTW: zrobilem dzis update BIOSu do wersji "KT7_7N" dla modelu 1.1. Bios dziala ok... na pierwszy rzut oka widac ze troche rozbudowalo sie SOFT MENU III :). Teraz musze tylko pozyczyc od kogos XP i sie przekonam na wlasnej skorze co z tego wyjdzie... hehe. Tylko od kogo tu pozyczyc?? Zglasza sie ktos na ochotnika? :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

cinkovsky: Ok, zapytam jeszcze raz... sorki, ze tak ciagle pytam prawie o to samo, ale jak wiadomo z biosem nie ma zartow 8O

czyli tak... sciagnales spod tego adresu pliki kt77n.exe i kt77n.zip. Rozpakowales plik exe (self extract). Tam pewnie bylo 5 plikow (m.in. plik *.bin), potem rozpakowales kt77n.zip (gdzie byl tylko plik *.bin) i zastapiles tego BINa z pliku kt77n.exe tym z kt77n.zip? Dobrze mowie?

Potem normalny Update, i powinno byc OK?

jeszcze jedno pytanie... co to sa te EPASy? Jakies loga widoczne na starcie, czy co? widze ze pod kazdym z tych obrazkow kryje sie plik *.bin. Poprosze o krotkie wytlumacznie :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...