oldskul Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Mam problem z komputerem stacjonarnym w sygnaturze. Komputer przestał wyłączać się i przechodzić w stan wstrzymania, okresowo był problem z rozruchem, albo pokazywał się ekran POST i był zamrożony. Przywróciłem defaultowe ustawienia w BIOS, odkręciłem wszystko ;). Po zmianie pamięci w inne sloty, lub ewentualnym wyjęciu i ponownym włożeniu problem potrafił ustać nawet kilka tygodni. Ostatnio jednak znów problem się powtarza. Przestała działać usługa Windows Update, program Ashampoo Burning Studio i komunikator Pidgin, zrobiłem przywracanie systemu lecz nic nie pomogło, w akcie desperacji postawiłem system od nowa. Pierwszy zgrzyt pojawił się przy instalacji systemu, podczas gdy instalator przygotowywał system do pierwszego uruchomienia - akcja stanęła w miejscu, wyjąłem jedną kość RAM i akcja potoczyła się dalej. Testowałem RAM memtestem spod Windowsa - zero błędów, Linx, Orthoss również poszedł w ruch, wszystkie testy bezbłędnie. Podejrzewam sekcję zasilania pamięci na płycie głównej lub zasilacz. Właśnie wybieram się do kumpla po miernik, przedstawię wyniki do godziny czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Sprawdź dysk przy pomocy HDtune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Z dyskiem wszystko ok, nie ma tragedii, error scan - 0 błędów. Edytowane 2 Października 2010 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Sprawdź napięcia zasilacza, nie zapomnij o +5V, 3,3V, 5Vsb Dysk jest w kondycji marnej. Nie wiem czy już się kwalifikuje na gwarę ale nie wróżę mu długiego żywota. Edytowane 2 Października 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Wszystkie napięcia mieszczą się w normie ATX. Na +5V jest 5,24 w stresie ;). Klaus - 3 bad sektory na dysku, to nie powód do rozpaczy, zresztą trochę godzin już zrobił. Żonglowałem trochę pamięciami pomiędzy slotami na ram, pożyczyłem komplecik od kumpla, sprawdziłem też z użyciem innego procesora (PDC E2160) i co jakiś czas komputer nie przechodził ekranu POST, albo w ogóle był czarny ekran i brak sygnału. Obstawiam na płytę główną. Edytowane 2 Października 2010 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 5Vsb ile miało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Ja bym stawiał mimo wszystko na dysk. Z tego co wyczytałem 3 bad sektory + status warning nie wróży nic dobrego. Sprawdź jeszcze raz dysk tym razem używając programu MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Zmieniłem dysk na inny, WD 320 AAKS od kumpla, który w ogóle nie ma badów jest to samo. Napięcie na +5 vsb w normie :). Odkręcam płytę i oddaję jutro na gwarancję. KoVol status warning pojawia się już przy 1 bad sektorze. Edytowane 3 Października 2010 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...