Skocz do zawartości
oldskul

Windows nie wyłącza się i okresowo nie ładuje

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z komputerem stacjonarnym w sygnaturze. Komputer przestał wyłączać się i przechodzić w stan wstrzymania, okresowo był problem z rozruchem, albo pokazywał się ekran POST i był zamrożony. Przywróciłem defaultowe ustawienia w BIOS, odkręciłem wszystko ;). Po zmianie pamięci w inne sloty, lub ewentualnym wyjęciu i ponownym włożeniu problem potrafił ustać nawet kilka tygodni. Ostatnio jednak znów problem się powtarza. Przestała działać usługa Windows Update, program Ashampoo Burning Studio i komunikator Pidgin, zrobiłem przywracanie systemu lecz nic nie pomogło, w akcie desperacji postawiłem system od nowa. Pierwszy zgrzyt pojawił się przy instalacji systemu, podczas gdy instalator przygotowywał system do pierwszego uruchomienia - akcja stanęła w miejscu, wyjąłem jedną kość RAM i akcja potoczyła się dalej.

Testowałem RAM memtestem spod Windowsa - zero błędów, Linx, Orthoss również poszedł w ruch, wszystkie testy bezbłędnie. Podejrzewam sekcję zasilania pamięci na płycie głównej lub zasilacz. Właśnie wybieram się do kumpla po miernik, przedstawię wyniki do godziny czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie napięcia mieszczą się w normie ATX. Na +5V jest 5,24 w stresie ;).

Klaus - 3 bad sektory na dysku, to nie powód do rozpaczy, zresztą trochę godzin już zrobił. Żonglowałem trochę pamięciami pomiędzy slotami na ram, pożyczyłem komplecik od kumpla, sprawdziłem też z użyciem innego procesora (PDC E2160) i co jakiś czas komputer nie przechodził ekranu POST, albo w ogóle był czarny ekran i brak sygnału. Obstawiam na płytę główną.

Edytowane przez oldskul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem dysk na inny, WD 320 AAKS od kumpla, który w ogóle nie ma badów jest to samo. Napięcie na +5 vsb w normie :). Odkręcam płytę i oddaję jutro na gwarancję.

KoVol status warning pojawia się już przy 1 bad sektorze.

Edytowane przez oldskul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi