Skocz do zawartości
orlos1989

plyta, procesor, pamiec i grafika do 1350zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tutaj nowy. Chcialem sie poradzic Starych Wyjadaczy co sadza o tej konfiguracji. Mam do wydania max 1350zl, a potrzebuje kupic plyte glowna, ram, procesor i grafike. Co sadzicie o moim pomysle.

Procesor: AMD Phenom X2 555

Plyta: MSI 740GM- P25

RAM: Kingston HyperX KHX1333C9D3K2 4GB (dual)

Grafika: Gainward GeForce GTS450 1024mb DDR5

Z gory dzieki bardzo za wszystkie porady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTS 450 nie warto kupować, lepiej dołożyć do 460 768MB.

Gdybyś kupił na razie 2GB ram to mógłbyś kupić M3A770DE, 2GB Goodram 1333MHz CL9, X4 945 i GTX 460 768MB, a za jakiś czas dołożyć kolejne 2GB. Jeśli chcesz od razu 4GB to zmień kartę na HD4850.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrew i tym razem dobrze prawi wiec nikt nic nie dodaje ;)

"Gdybyś kupił na razie 2GB ram to mógłbyś kupić M3A770DE, 2GB Goodram 1333MHz CL9, X4 945 i GTX 460 768MB, a za jakiś czas dołożyć kolejne 2GB" jest to zdecydowanie najlepsze wyjscie.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowanie :: PCLab.pl

Podzielam opinie andrew'a. GTS450 jest w cenie zbliżonej do 5770 przy czym jest znacznie słabszy. GTX460 najtaniej to już koszt 599 zł (tańsze Gainward i Palit są nie polecane). Napisz też może w jakiej rozdzielczości grywasz.

Biorąc M3A770DE i 2GB ram zostają nam fundusze na 5770 512 od Pawercolora i Phenoma II 955. Rezygnując z mnożnika czyli 945 mamy fundusze na 5770 1GB.

ps. Opieram się o ceny w esc. Gdyby sprawdzić np agito, techplanet czy gral może się okazać że zmieści się i GTX w tych funduszach.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę wtrącić.

Właśnie składam zestaw do 1300 zl

A że ostatnio składałem maszynę w 2005 :) To chciałbym uzyskać parę informacji, co do mojego planowanego zakupu

Dołączona grafika

Najbardziej mnie zastanawia, w jakim stopniu procesor AMD Athlon II X3 440 będzie ograniczał kartę graficzną GTX460 768GB

Nie chcę wydawać więcej na procesor, chyba że nawet po podkręceniu będzie bardzo ograniczał GTX-a 460.

Z testów wynika, że w nowych grach jednak przewaga 3 rdzenia jest na tyle duża, że nie opłaca się dopłacać do PII 550 z niepewną możliwością odblokowania rdzeni.

Chciałbym nadrobić zaległości w grach (2008-2010):/ i przy okazji pobawić się trochę w klejenie filmów.

Ps.Posiadam przyzwoity zasilacz Be quiet! Pure Power L7-530W i dobre Chłodzenie CPU Scythe SCMG-2100/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupujesz?

Zestaw dobry i musiałbyś dopłacić dość dużo żeby mieć zauważalnie lepszego proca.

Po oc tego X3 źle nie będzie.

Masz dobrą pastę termoprzewodzącą?

Edytowane przez andrew777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam. Sam procesor naprawdę po OC da rade, a żeby było wydajniej realnie a nie tam kilka procencików to musiałbyś dołożyć ponad dwa razy tyle ;) Poza tym x3 daje szanse odblokowania co plus overclocking daje recepte na wysoka wydajność :P Cache L3 + x4 + wysokie taktowanie, ale nawet bez dwóch pierwszych elementów za 250 zł to jest i tak dużo co oferuje ten CPU

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi