Conrad Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Witam Jestem totalnym laikiem, w tych sprawach, potrzebuję jakiegoś zestawu do lutowania twardego, mam nadzieję że mi pomożecie, i podzielicie się wiedzą żebym sobie krzywdy nie zrobił Smile To co znalazłem na allegro: Palnik tlen propan-60zł reduktor tlenowy 100zł bezpiecznik tlenowy 30zł butla z tlenem 250zł bezpiecznik propan 30zł reduktor do propanu 80zł + butla od kuchenki Czy jeżeli np. w opisie palnika jest napisane propan, a ja użyję butli od kuchenki z propan-butanem to będzie źle, to ma znaczenie? Taki zestaw ma racje bytu będzie to możliwe? Co o ty myślicie, czego mi jeszcze brakuje, dobry mam tok myślenia? Czy ja w ogóle nigdy w życiu nie lutując nie zrobię sobie krzywdy? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 W butli na Propan-Butan możesz kupić czysty Propan i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Zapomniałem jeszcze o jednej koncepcji, może skoro jestem laik nie produkuje nic masowo, i nie zarabiam tym na chleb to może kupić ten palnik na b ktorego nazwy nie umiem napisać + mapp gaz? Słyszałem że ryba tak działa, czy to jest gorsze od tlen + acytylen, wiem że jest droższe ale jak jest wydajnościowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Do zespawania jednego ukladu zdecydowanie kup MAPP , nie warto inwestowac wiecej. Acetylen+ tlen bedzie miał znacznie wieksza "moc" , jak kazdy palnik w ktorym dopływ tlenu jest z butli a nie z atmosfery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Bo butanem na 100% nie pospawam na twardo ok to wiem to jest jasne. Czy przy mapp różnica tej mocy będzie bardzo duża, czy takim palnikiem się naprawdę gorzej lutuje, czy po prostu trzeba troszeczkę dłużej grać i tyle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Ten palnik za 41,50 zł sobie odpuść... kupiłem taki w sklepie na miejscu i za 2h leciałem go oddać, bo zakręcony nadal przepuszczał propan z butli... Nie mówię, że każdy taki jest, ale niemal identyczny Perun kosztuje 300 zł - gdzieś musi być ta różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheri Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Bo butanem na 100% nie pospawam na twardo ok to wiem to jest jasne. Czy przy mapp różnica tej mocy będzie bardzo duża, czy takim palnikiem się naprawdę gorzej lutuje, czy po prostu trzeba troszeczkę dłużej grać i tyle? Zależy na jaki palnik trafisz, ja pożyczyłem rothenbergera na prop-but i nie dało rady polutować :mur: po prostu nie dało się wystarczająco nagrzać rurki. Teraz okazało się że mam dostęp do butan-tlen, więc powinno pójść gładko :D Edytowane 17 Października 2010 przez sheri Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...