Skocz do zawartości
Katohaikara

Podkręcanie Phenom 8450

Rekomendowane odpowiedzi

Nie moge podkrecic procesora. A dokladniej jak ustawie CPU OC na manual pojawia sie HT Frequency (200 mhz) i nie moge nia ruszyc ;/ Czytalem poradnik ale nic mi to nie dalo. Mam najnowsza wersje BIOSu. Moj sprzet macie w sygnaturze.

PS: pierwszy raz podkrecam procesor i nie jestem w tej sprawie najlepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku czytaj manual do płyty albo hinty w biosie (jeśli są). Prawdopodobnie wartość albo musisz wklepać na klawiaturze (np 238), albo zmienia się jakimiś nietypowymi klawiszami (pg up/down, +/-)

I nie spodziewaj się zbyt wiele, te proce źle się kręcą.  Mój pewnie byłby w ścisłej czołówce, zazwyczaj 300MHz to był max...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Trzeba bylo wpisac liczbe a ja probowalem tylko up/down. Pokrece w tym tygodniu troche i napisze ile udalo mi sie osiagnac.

Po lekkim OC widac ze proc sie grzeje ;/ jakie polecasz dobre (takie by schlodzilo ten proc) i w miare tanie chlodzenie?

Edytowane przez cMQeeEEEzzZZzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Trzeba bylo wpisac liczbe a ja probowalem tylko up/down. Pokrece w tym tygodniu troche i napisze ile udalo mi sie osiagnac.

Po lekkim OC widac ze proc sie grzeje ;/ jakie polecasz dobre (takie by schlodzilo ten proc) i w miare tanie chlodzenie?

Weź coś z oferty Scythe w granicach 100-150PLN PLN - mają fajne montowanie - nie trzeba płyty odkręcać. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że proca, to on już ma i nie musi go kupować, a cooler może sobie zostawić nawet, jak proca zmieni, więc nie wyrzuca pieniędzy w błoto.Tym bardziej, że najbardziej wypasiony Athlon II x4 ma afair takie samo TDP, jak Phenom 8450 (95W?), więc każdy cooler dobry na 8450 będzie dobry na athlona x4

BTW: zakładając, że moja płyta ma walla na 280MHz, jakiego athlona x4 opłacałoby mi się kupić? Bo trochę mam dosyć tego, że konwersja zdjęć z raw do jpg robi mi się szybciej na kompie z C2D, które ma wolniejszy zegar, jednego rdzenia mniej i nie ma L3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeztes pewny ze to plyta ma walla a nie proc sie skonczyl ?

a co do CPU to najlepszy na jaki cie stac

AMD Athlon II X4 620 PCSTATS Review - 32-Bit CPU Rendering Benchmarks: Cinebench R10, Bibble 5

albo kupic athlona x4 albo phenoma x4/x6 kwestia gotowki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad kupnem nowego proca, ale nie oplaca sie brac nic slabszego niz phenom II x3. Athlona II sie nie oplaca bo jest nieznacznie lepszy od mojego aktualnego proca. 2.5ghz (i bede jeszcze krecil) a 2.6 to nie jest duza roznica, po za tym phenom ma L3. A chlodzenie jak kupie bede mial do nowego kompa jak bym z czasem zmienial, a jak nie to sprzedam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad kupnem nowego proca, ale nie oplaca sie brac nic slabszego niz phenom II x3. Athlona II sie nie oplaca bo jest nieznacznie lepszy od mojego aktualnego proca. 2.5ghz (i bede jeszcze krecil) a 2.6 to nie jest duza roznica, po za tym phenom ma L3. A chlodzenie jak kupie bede mial do nowego kompa jak bym z czasem zmienial, a jak nie to sprzedam.

Jeśli chodzi o proca, to

1. Athlon II x4 sam z siebie będzie znacznie lepszym procesorem, niż twój (a w zasadzie nasz) phenom 8450. Za <360zł kupisz A II x4 635/640, które na default mają zegar większy, niż Ty przypuszczalnie masz szanse osiągnąć, mają jeden rdzeń więcej. Nie mówiąc o tym, że athlon poleci 3.7 bez większych problemów. Poza tym dobry stepping i może odblokujesz L3

2. Phenomy I nie są i nigdy nie były dobrymi procesorami. L3 nie przynosi w nich w większości przypadków praktycznie żadnej korzyści, a czasem wręcz przeszkadza. Naprawdę, jest cały szereg zastosowań, w których mój 8450 dostaje ostro w d... od E7300, którego mam w media center, a które nie ma L3 i ma zegar wolniejszy o 300MHz.

3. Ogólnie różnica między athlonami II x4 i a phenomami II x4, (czyli L3) jest na tyle niewielka, że nie wiem, czy warta ~200zł... chyba, że renderujesz na codzień.

Benchmark Results: Synthetics : Athlon II Or Phenom II: Does Your CPU Need L3 Cache?

4. Przesiadka z 8450 na athlona II jest opłacalna, i to bardzo, bo faktycznie za cenę tego zalmana + sprzedaż 8450 i masz athlona II 640 BOX  i dużo większą wydajność. Może to da Ci jakieś pojęcie:

PassMark Intel vs AMD CPU Benchmarks - High End - jakbyś nie mógł znaleźć, to 8450 jest na końcu listy ;] Zauważ też, że nawet athlon II 600 (2.2Ghz) jest lepszy od phenoma x4 9550 (2.6GHz)

Problem jest tylko tego typu, że proca ciężko będzie sprzedać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi