mavric Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Witam Panowie. Chciałbym prosić o radę. Chciałbym niskim nakładem finansowym poprawić wydajność swojego wuceta, który obecnie składa się z : blok CPU - D-Tek Fuzion v1 blok GPU - Swiftech MCW60-R rez - jakiś EK RES 250 pompa c.o. chłodnica Black Water Advanced ALU 123 rev. 2.0 Chłodnica jest umieszczona na dachu obudowy, a 3 wentyle AC 12 cm skręcona na minimum obrotów wyciągają powietrze z niej. Kolejność klocków: CPU -> GPU -> REZ -> pompa -> chłodnica -> CPU Klocki chłodzone: cpu - E8400@4,00GHz gpu - 8800GT Temperatury pod obciążeniem (OCCT i FurMark na przemian) obecnie wyglądają następująco: CPU: 39st. -> 1h OCCT -> 60st. GPU: 45st. -> 1h OCCT -> 50st. temp. otoczenia 26st., a cieczy chłodzącej doszła do 40st. na koniec testu. po 0,5h zapodałem FurMarka GPU: 49st. -> 0,5h FurMark -> 57st. CPU: 43st. -> 0,5h FurMark -> 53st. temp. otoczenia dalej 26st. temp. wody w rezie po 30 min. sięgnęła 43st. Początkowo do głowy wpadł mi pomysł dołożenia chłodnicy 1x120 i wsadzeniu jej na tył obudowy w fabryczne miejsce na wentylator. Poczytałem troche na ten temat i szybko z pomysłu zrezygnowałem. Czy jedynym rozwiązaniem będzie wymiana chłodnicy na coś konkretnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Rozwiazan moze byc kilka. Piszesz ze masz chlodnice w konfiguracji z wyciagającymi z niej wolnoobrotowymi wentylatorami (tutaj przydalaby sie informacja na ile one chodza). Z tego co sie orientuje, duzo lepiej powinien dzialac uklad w ktorym wentylatory dmuchaja w chlodnice. Chyba ze wlasnie tak jest u ciebie tylko nie zrozumialem opisu. Jezeli doklada sie nawet wiecej wentylatorow w "system" push-pull, to zawsze dodatkowe sa te pull, ktore ciagna z chlodnicy, podstawowe wentylatory powinny dmuchac w chlodnice. Co do dokladania malych chlodnic, sa one jak najbardziej wydajne. Owszem chlodnica 3x120 jest nieco wydajniejsza niz trzy odzielne pojedyncze male 120mm. Problemy jakie maja ludzie dokladajac takie pojedyncze chlodnice wynikaja glownie z tego gdzie sa one dolozone. Czesto sa to miejsca gdzie zasysane jest na nie cieplejsze powietrze, co znacznie oslabia poprawe wydajnosci. Zeby miec rzetelne porownanie wydajnosci, musialbys zamiast tej 3x120 na topie, zamienic ja malymi chlodnicami. Jezeli dolozysz mala chlodnice, jedna lub dwie, i beda one umieszczone w przemyslany sposob (chlodzone zimnym powietrzem, najlepiej z zewnatrz, daleko od np. zasilacza), to wzrost wydajnosci powinien byc bardzo zblizony do tego jaki uzyskalbys wymiana na jedna odpowiednio wieksza chlodnice. Opcja jest tez zastosowanie grubej chlodnicy, o ile jest miejsce. Sa dokladne porownania tych chlodnice (do cienkich), roznice w wydajnosci sa mocno zalezne od przeplywu powietrza. Generalnie przy bardzo niskich obrotach wentylatorow, grube chlodnice, z racji na duze odstepy miedzy finami sa wydajniejsze od cienkich, ktore zmniejszaja dystans wraz ze wzrostem obrotow wentylatorow. W skrajnym przypadku, gdy zastosujesz najmoceniejsze delty, ciensze chlodnice w stylu black ice GTX bija wszystkie grube wydajnoscia, mimo ze sa od nich ciensze (z tym ze jest to poziom halasu akceptowalny dla nielcznej garstki uzytkownikow). Edytowane 4 Października 2010 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Obecnie wentyle śmigają na 5V i wyciągają powietrze przez chłodnice, więc pierwszym krokiem będzie przełożenie ich na drugą stronę tak aby pchały powietrze przez chłodnice na zewnątrz. Następnie postaram się zakupić wydajniejsze wentyle w akceptowalnym poziomie hałasu. Moje rozważania dołożenia małej chłodnicy 120 dotyczyły zakupu używanego bądź to nowego tzw. grubasa i zamontowania go w miejscu mocowania wentylatora na tyle obudowy na wysokości procesora. Z tego co piszesz wnioskuję że taka lokalizacja nie jest najlepszym rozwiązaniem i nie da wymiernych korzyści. Natomiast lokalizacja tej chłodnicy na froncie bądź też na boku obudowy da oczekiwany efekt, jednakże wymusiło by to kolejne ingerencje w obudowę czego chciałbym uniknąć. W ostateczności planowałem wymianę obecnej chłodnicy również na "grubasa", odstraszają mnie ich ceny. O miejsce się nie martwię na razie gdyż szef z serii BA potrafi wiele pomieścić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Co do tej chlodnicy, to moznaby tak ustawic wentylator zeby dmuchalo na nia zimna powietrze z zewnatrz. Problem polega na tym, ze pasywnie podgrzewa to druga chlodnice, bo ta na gorze jest chlodzona powietrzem z wewnatrz obudowy, ktore byloby nieco podgrzewane przez ta mala dolozona chlodnice. Idealny uklad chlodnic to tak zeby wrzystkie byly chlodzone powietrzem z zewnatrz (a cieple powietrze wyciagane jakims wentylatorem lub pasywnie przez otwory wentylacyjne). Jednak takie rozwiazanie malo kiedy sie spotyka, z racji ze najczesciej stosowane chlodnice na topie obudowy zawsze sa w jako wylot powietrza, dmuchajac na taka chlodnice z gory dzialalibysmy wbrew konwekcji. Nie jestem jednak do konca przekonany jaka jest tutaj rola konwekcji. Trzeba pamietac ze po takiej godzinie stresowania procesora, wewnatrz zamknietej obudowy powietrze (ktorym chlodzisz wode w chlodnicy) jest znacznie cieplejsze niz poza obudowa, nawet mimo wentylacji (chyba ze masz naprawde ostry przewiew przez obudowe, co mijaloby sie z celem trzymania wentylatorow na 5V na chldonicy). Mozliwe ze jakbys dal wentylatory na gorze obudowy zeby dmuchaly na chlodnice (w dol) zimnym powietrzem z zewnatrz, zbiloby to temperature wody o pare ladnych stopni. Srodek budy ulegalby podgrzaniu, powietrze wyciagane przez wentylator na tyle obudowy. Ale temperatury wody moglaby byc nizsza, w koncu o to toczy sie tutaj gra, temperatura powietrza w srodku nie gra takiej roli jezeli chlodzimy woda. W chlodzeniu jest wiele mitow, najlepsze sa testy, mozna dojsc do dosc ciekawych i zaskakujacych wnioskow. Wiekszosci sie jednak nie chce bawic, bo zmiana konfiguracji wentylatorow to sporo zabawy w rozkrecanie ukladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 zmien tego BWA alu na Swiftecha MCR320 - to jedyna mała i sensowa chłodnica w dobrej cenie która radzi sobie przy normalnych RPM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 aerial zaintrygowałeś mnie tym rozważaniem na temat ukierunkowania wentyli na chłodnicy. W miarę możliwości w ten weekend przetestuje to u siebie i podzielę się swoimi spostrzeżeniami. plastekk zmianę chłodnicy będę rozważał w przypadku gdy tańsze rozwiązania nie pomogą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Moim zdaniem temperatury tragiczne nie są. Jeśli możesz przestaw wiatraki na 7v, jesli bedzeiz a głośno dołóż takei same z 2 strony. do tego wymiana pasty na procu i grafie na lepsze i powinieneś zbić te parę stopni. Cudów jednak nie oczekuj. Sam miałem na takim sprzęcie zbliżone temperatury. Fakt na chłodnicy 2x120 swifa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Najsensowniejszym wyjsciem bedzie chyba dokupienie kontrolera obrotow. Zeby ciagnac gry na wolnoobrotowych wentylatorach konieczna bedzie imho zmiana/dokupienie kolejnej chlodnicy, a podczas grania i tak zazwyczaj ma sie wlaczone sluchawki czy glosniki, takze wentylatory spokojnie moga sobie smigac na te 1000 rpm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Cudów nie oczekuje. Jednak woda u mnie w układzie potrafiła by zasilić podłogówkę. Nie wydaje mi się by problemem był kontakt CPU/GPU - blok, więc ich nie ruszam. Będę kombinował z wentylami na chłodnicy i ewentualnie z samą chłodnicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Woda 43 stopnie to sporo, przy takiej cieplej wodzie weze juz zaczynaja robic sie miekkie. Masz dosc nietypowa chlodnice, ALU. Normalnie jakbys mial zwyklego miedzianego black water, to nie jestem przekonany czy bylby gorszy (albo czy duzo gorszy) od swiftecha. Ale wersja alu to zupelnie inna rozmowa. Dodatkowo dochodzi problem korozji miedz vs alu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Dlatego też węże są zbrojone - nie jest to estetyczne ale nikt poza mną do wnętrza kompa nie zagląda. Kupując tą chłodnicę kierowałem się ówczesnymi cenami i kilkoma testami, między innymi z serwisu shackit, które wykazywały nie wielki (rzędu 2-3st.) różnice przy wentylatorach puszczonych na 5V względem chłodnica mosiężno - miedzianych, oczywiście na korzyść tych drugich. Też trochę inne klocki posiadałem wtedy, które nie wytwarzały tyle ciepła. Co do korozji to nie zaobserwowałem jej. Sam układ zalewany jest płynem do chłodnic samochodowych który zawiera inhibitory korozji. Zaobserwowałem jednak wzrost wydajności samej chłodnicy przy wentylach puszczonych na 7V i oczywiście na 12V - temp. wody spadła dość mocno bo w przypadku 12V aż o 10st. Dlatego dzisiaj postaram się zakupić 3 wentylatory Fender Selekta które przy 5V mają deklarowaną wydajność na poziomie obecnych wentyli AC przy 12V. Dam znać co dała wymiana samych wentyli, w kombinacji push-pull oraz z odwróconym przepływem powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...