kluszon Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Witam Posiadam następująca sytuację. Mam sieć lokalną w domu planuje modernizacje: 1.Wymianę starego rutera na: TP-LINK TL-WR1043ND http://allegro.pl/router-tp-link-tl-wr1043nd-wifi-do-300mbps-1514-i1244228329.html W domu do tego rutera będzie podłączone kilka komputerów jeden po kablu Ethernet i 3 po wi-fi. Dodatkowe mam stary ruter Edimax AR-7084gA który skonfiguruje jako Access Pointa i podłącze do niego dekoder telewizji n co pozwoli mi na dostęp do internetu z pilotem w ręce. Przechodząc do sedna sprawy opisana przeze mnie sieć chciałbym połączyć z: 2. Siecią lokalna w firmie którą planuje stworzyć na bazie rutera: TP-Link TL-WR543G http://allegro.pl/tp-link-tl-wr543g-ap-ap-client-wisp-antena-5dbi-i1251832323.html Do rutera w firmie będzie podpięty monitoring i ewentualnie inne urządzenia. Firma jest oddalona od domu około 100 metrów i teraz pojawia się pytanie. Chciał bym połączyć te sieci za pomocą wifi i w jaki sposób tego dokonać? Czy np. wystarczyło by wymienić standardową antenę przy ruterze w firmie na jakąś zewnętrzna np: (Czekam na propozycję bo się nie znam) Czy ta sytuacja wymaga anteny z jednej i z drugiej strony? (Internet podpięty do rutera w domu) Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 4 Października 2010 przez kluszon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Masz widoczność optyczną ? Czy sieć lokalna w firmi, będzie też wykorzystywać wifi, czy lecisz tylko po kablu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Się kopiuje tematu w pcformatu, się kopiuje z głową. Większa szansa, że linki będą działać. W temacie, najlepiej zastosować TP-Link TL-WA500G lub inny Access Point jeśli "g" miałoby za małą szybkość. Trzeba skonfigurować sieci tak aby nie powtarzały się adresy ip i żeby były z tej samej puli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kluszon Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Jest widoczności optyczna budynek firmy widzę z domu i nic nie ma pomiędzy. Jeśli chodzi o firmę to wystarczy mi dostępność po kablu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Jest widoczności optyczna budynek firmy widzę z domu i nic nie ma pomiędzy. Jeśli chodzi o firmę to wystarczy mi dostępność po kablu... Z TP-Linka w firmie wykręcasz antenę, a w jej miejsce wstawiasz Interline INT-PAN-08/24-HV (panel 8dBi + musisz kupić przejściówke z N na RP-SMA)... W domu do TP-Linka 1043ND, podpinasz AP'ka WA500G z tą samą anteną i przejściówką jak wyżej (kabla antenowego im mniej tym lepiej w obu wypadkach)... AP'ka i TL-WR543G łączysz w trybie bridge (ewentualny faq masz TUTAJ)... Edytowane 4 Października 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...