DanioS Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Witam jestem posiadaczem mobo Asrock A780GXH i mam pytanie odnośnie pamięci RAM, obecnie posiadam DDR2 2x1gb mam zamiar zmienić pamięci na lepsze lecz jest jeden problem mianowicie nie wiem czy ta płyta obsłuży DDR3 czy tylko DDR2 oraz istnieje pewna niejasna w obecnej chwili moje pamięci są włożone w sockety które są bliżej złącza od zasilania bo gdy próbuje włożyć je wyżej mam czarny ekran przy starcie systemu, Czy te sockety wyżej obsługują ddr3 czy po prostu są zepsute? Jeżeli plyta obsługuje TYLKO DDR2 to jakie ram możecie mi polecić cena do 370zł minimum 4GB. Zdjęcie płyty Reszta komputera to: GPU: Radeon 5870 Zasiłka 700W Antec Procek AMD PHenom x3 720 O/C do 3,7GHz KOMPUTER DO GIER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 A780GXH obsługuje tylko DDR2. Używasz systemu 32 czy 64 bitowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Używam systemu 64 bitowego dokładniej Windows 7, tak wiem 32 bitowy ma ograniczenie do bodajże 3,20GB RAM. Więc pozostaje mi jedynie opcja DDR2, liczę na granie w nowe pozycje. Pragnę zadać jeszcze 3 pytania. 1. Czy DDR3 mają dużo lepsze możliwości od 2-jek? 2. Czy te 2 sloty RAM od strony procesora(przypadłość opisałem w 1 poście) są zepsute] 3. Czy możecie mi polecić Tanie a zarazem dobre kości. Edytowane 4 Października 2010 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Odświeżam ponieważ proszę o szybką odpowiedź zależy mi na czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 1. Tak DDR3 mają lepsze możliwości, czy dużo to kwestia dyskusyjna, ale w grach różnicy nie odczujesz, ewentualnie przy najszybszych DDR3 może będzie do 1-2FPS więcej ale nie zawsze. 2. Możliwe, ale raczej to płyta gryzie się z pamięciami, tak się też zdarza. Możesz sprawdzić czy na tych slotach nie widać żadnych przepaleń itp. 3. Hmm, zależy co masz na myśli pisząc "dobre". Zamierzasz je podkręcać czy zależy Ci przede wszystkim na tym żeby dobrze działały? Możesz poszukać czy są gdzieś jeszcze dostępne takie a-daty jak mam w sigu, ew wersja 1066. A jak mają być naprawdę tanie a przy tym stabilne to Goodramy 2x2GB 800MHz CL5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Dziękuje wszystkim, teraz ostatnie pytanie, wydaje mi sie ze te pamięci co mam teraz(wedlug cpu-z) to 277 czyli 550 czy oplaca mi sie dołożyc te 4gb łącznie byłoby 6gb czy może wyjąć stare i jechać na nowych 4gb?? Edytowane 7 Października 2010 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimB Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 Dziękuje wszystkim, teraz ostatnie pytanie, wydaje mi sie ze te pamięci co mam teraz(wedlug cpu-z) to 277 czyli 550 czy oplaca mi sie dołożyc te 4gb łącznie byłoby 6gb czy może wyjąć stare i jechać na nowych 4gb?? Jeżeli nie obrabiasz dużych zdjęć w programach graficznych albo nie projektujesz 3D to nic ci nie da 6 czy 8GB. Jeszcze chciałem dodać małe sprostowanie odnośnie różnicy między DDR2 a DDR3. Przez 1,5 roku używałem mienionego Asrocka A780GXH z pamięciami Patriot 2x2GB 800 MHz LLK, do tego HD4850 512MB i Athlon 245. Po zmianie na płytę z DDR3 (póki co tylko jedna kostka 2GB Patriot 1333MHz) odczułem różnicę i to właśnie w grach. W SC2 przy rozdzielczości 1920x1080 jest o ok 5-10 klatek lepiej co czuć, ponieważ na DDR2 było na granicy płynności, teraz jest spokojnie powyżej tej granicy. W BF2:BC różnica jest mniejsza, ok 2-5 klatek, ale także jest :) Do tego 3DSmark05 na DDR2 maks to ok 17900, na DDR3 ok 19500. Można też brać pod uwagę producenta płyty, gdyż ta od DDR3 to Asus M4A785TD-V Evo, ale to już dyskusja na inny dział, jednak różnica jest dość znaczna, co trochę podważa twierdzenie, że jest niezauważalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...