bbxx Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Witam Mam nastepujacy problem. Uzytkowalem dysk jak w temacie przez miesiac bez problemow. Komputer stoi w biurze, 24h/dobe uruchomiony (i3 530, H55N-UD3, itx, zasilka 150w, 60GB i 400GB, 4GB ram) Przychodze do biura i widze komunikat Boot disk failure no system or disk error. W biosie nie widze zadnych dyskow a sam bios sie laduje dlugo. Po odpieciu SSD system wstaje na HDD (rezerwowy WIN7). Przeczytalem na forum ocz ze pomaga odpiecie dysku i reset biosu. Faktycznie system sie uruchamia jednak zaraz potem freez. W trybie awaryjnym wszystko dziala jednak jak wykonam operacje na dysku mam freez. Jesli uruchamiam win7 z HDD i wykonuje zapis na SSD nie ma problemu. Co moze byc przyczyna takich problemow i co moge zrobic w tej sytuacji ? Nie chce na razie przeinstalowywac systemu na SSD. pozdrawiam BBXX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 OCZ zalecało też aktualizację biosu płyty do najnowszej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbxx Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) OCZ zalecało też aktualizację biosu płyty do najnowszej mam najnowszy bios (F5) Sprawdziłem dysk i nie wiem czy te czerwone bloki powoduja problem... jak je naprawic ? Odpalilem chkdsk z konsoli i nie znalazl problemow. Sprawdzilem jednak dysk z poziomu okienka i o dziwo znalazl bledy i naprawil i system juz dziala poprawnie, mozna zapisywac nie ma freezow i 1gb wrocilo. Czy jest bezpieczne uzywanie tego dysku i czy bad sectory sie nie beda generowac dalej czy zostaje mi wymiana gwarancyjna i stata czasu ? Rozumiem ze najlepiej zrobic backup obrazu dysku (2 partycje) na wszelki wypadek ale czy po tej operacji naprawiania ma to sens czy lepiej postawic wszystko od nowa i wtedy zrobic backup? Jaki program najlepiej do tego wybrac? pozdr BBXX Edytowane 5 Października 2010 przez bbxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 relokowane sektory mają wszystkie Vertex2 ( błąd S.M.A.R.T. - ma być poprawione w następnym firmware ) ale mój np nie miał czerwonych pól po skanowaniu a to już świadczy o ewentualnym uszkodzeniu , jak możesz to zinstaluj najnowsze sterowniki do chipsetu i AHCI od Intela a nie domyślne w W7 i zrób testy raz jeszcze + testy wydajnościowe np. ATTO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbxx Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Odpalilem Cristal DiskMarka 100MB i pierwszy blok przeszedł 170MB/61MB a nastepnie BSOD i brak zadnych dyskow w systemie. Po odlaczeniu SSD HDD wrocil. Czyli kolejna godzina czekania i reset cmos. Chyba dysk do wymiany... mam racje ? Dodam ze przez miesiac dysk sprawowal sie bez zarzutu i przechodzil benchmarki z wynikami podobnymi do innych V2 pozdr BBXX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...