Skocz do zawartości
bbxx

Awaria OCZ vertex2 60GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepujacy problem.

Uzytkowalem dysk jak w temacie przez miesiac bez problemow.

Komputer stoi w biurze, 24h/dobe uruchomiony (i3 530, H55N-UD3, itx, zasilka 150w, 60GB i 400GB, 4GB ram)

Przychodze do biura i widze komunikat Boot disk failure no system or disk error.

W biosie nie widze zadnych dyskow a sam bios sie laduje dlugo.

Po odpieciu SSD system wstaje na HDD (rezerwowy WIN7).

Przeczytalem na forum ocz ze pomaga odpiecie dysku i reset biosu. Faktycznie system sie uruchamia jednak zaraz potem freez. W trybie awaryjnym wszystko dziala jednak jak wykonam operacje na dysku mam freez.

Jesli uruchamiam win7 z HDD i wykonuje zapis na SSD nie ma problemu.

Co moze byc przyczyna takich problemow i co moge zrobic w tej sytuacji ? Nie chce na razie przeinstalowywac systemu na SSD.

pozdrawiam

BBXX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCZ zalecało też aktualizację biosu płyty do najnowszej

mam najnowszy bios (F5)

Sprawdziłem dysk i nie wiem czy te czerwone bloki powoduja problem... jak je naprawic ?

Odpalilem chkdsk z konsoli i nie znalazl problemow.

Sprawdzilem jednak dysk z poziomu okienka i o dziwo znalazl bledy i naprawil i system juz dziala poprawnie, mozna zapisywac nie ma freezow i 1gb wrocilo.

Czy jest bezpieczne uzywanie tego dysku i czy bad sectory sie nie beda generowac dalej czy zostaje mi wymiana gwarancyjna i stata czasu ?

Rozumiem ze najlepiej zrobic backup obrazu dysku (2 partycje) na wszelki wypadek ale czy po tej operacji naprawiania ma to sens czy lepiej postawic wszystko od nowa i wtedy zrobic backup? Jaki program najlepiej do tego wybrac?

pozdr

BBXX

post-153144-081199000 1286276829_thumb.gif

post-153144-009248200 1286276844_thumb.gif

post-153144-022934900 1286276851_thumb.gif

post-153144-074538600 1286278176_thumb.gif

Edytowane przez bbxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

relokowane sektory mają wszystkie Vertex2 ( błąd S.M.A.R.T. - ma być poprawione w następnym firmware ) ale mój np nie miał czerwonych pól po skanowaniu a to już świadczy o ewentualnym uszkodzeniu , jak możesz to zinstaluj najnowsze sterowniki do chipsetu i AHCI od Intela a nie domyślne w W7 i zrób testy raz jeszcze + testy wydajnościowe np. ATTO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalilem Cristal DiskMarka 100MB i pierwszy blok przeszedł 170MB/61MB a nastepnie BSOD i brak zadnych dyskow w systemie.

Po odlaczeniu SSD HDD wrocil.

Czyli kolejna godzina czekania i reset cmos.

Chyba dysk do wymiany... mam racje ?

Dodam ze przez miesiac dysk sprawowal sie bez zarzutu i przechodzil benchmarki z wynikami podobnymi do innych V2

pozdr

BBXX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi