Skocz do zawartości
tell

Źle dobrałem zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem taki zestaw:

CPU: Intel Xeon X3440 (http://ark.intel.com/Product.aspx?id=42928)

MOBO: Asus P7P55D-E (http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=RBA8CzWoopUlYRFZ)

RAM: DDR3 2x2GB 2000MHz CL9 A-Data Gamming //literowka (cyfrowka?), dzieki Klaus

PSU: OCZ ModXStream Pro 500W

COOL: Zalman CNPS10X Flex + Fender Roxo Ultra Silent 120mm

GPU: GeForce GTX 480

Jest to mieszanka październikowego i wrześniowego zestawu polecanego przez PurePC z wymienioną kartą graficzną.

Dopiero teraz sprawdziłem, że Intel Xeon X3440 w tabelce na oficjalnej stronie w Memory Types ma wpisane DDR3-800/1066/1333.

Czy oznacza to, że zrobiłem głupotę i niepotrzebnie wydawałem pieniądze na RAM o taktowaniu 2000MHz bo i tak mój procesor ograniczy go do 1333MHz?

Nie jestem też pewien płyty głównej, która wspiera DDR3 2200(O.C.)/1600/1333/1066.

Czy istnieje jakieś wyjście, które nie wymaga wymiany procesora i/lub płyty głównej?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez tell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że ten parametr jest niemodyfikowalny. Overclocking kojarzyłem tylko z zwiększaniem taktowania CPU, nie wpadłem na to, że można też zwiększyć maksymalną częstotliwość wysyłania żądań o dostęp do pamięci (bo chyba o to chodzi).

W tematach hardware & OC jestem kompletnie zielony, ale mam nadzieję, że sprzęt uda mi się trochę podkręcić. Chociaż nie jestem pewien chłodzenia.

Edytowane przez tell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nawet jeżeli mojego CPU nie ma na liście to jest w pełni kompatybilny z jakimś, który się tam znajduje? Bo czemu by tam go nie było? Nie aktualizują tego?

Jeszcze mała przestroga. Ten zasilacz nie ma prawa uciągnąć tego sprzętu. Nie starcza mocy, a na dobicie okazało się, że Nv GTX 480 wymaga 12V/42A, a ten OCz może dać tylko 36A. Jestem w trakcie ustalania jaki zasilacz wybrać.

Ludzie z Tom's Hardware (swoją drogą, trochę przepłaciłem porównując ceny z tymi z USA) powiedzieli, że 650Watt starczy, a 750 to już duży zapas. Jest jakiś sens, żeby pchać się w 750?

Zastanawiam się pomiędzy Antec TruePower New 750W i Corsair HXEU 750W. Może coś jeszcze innego?

Edytowane przez tell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest procesor serwerowy powiedzmy ze odpowiednik i7 860 tylko z wolniejszym zegarem

zasilacz faktycznie slaby do takiego zestawu 480 lubi zjesc , co do tego czy pociągnie taki zestaw to jestem pewien ze tak ale będzie ostro obciążony,

bardziej na twoim miejscu zastanowiłbym sie nad opłacalnością kupowanie 480, bo po za 10-15% zwiększona wydajnością od 5870 to sa raczej same problemy

-duuuuuuze zapotrzebowanie na energi

-grzeje sie jak cholera

-glosne jak diabli

-cena nie współmierna do wydajności w porównaniu do 5870

oraz kolejna sprawa nie jestem pewien dokladnie kiedy a jakos blisko pojawic ma sie nowa seria radeonow 6xxx ktora zapowiada wzrost wydajności wiec ja bym sie wstrzymał i poczekal jesli sie nie pali

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi