tell Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Witam. Zakupiłem taki zestaw: CPU: Intel Xeon X3440 (http://ark.intel.com/Product.aspx?id=42928) MOBO: Asus P7P55D-E (http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=RBA8CzWoopUlYRFZ) RAM: DDR3 2x2GB 2000MHz CL9 A-Data Gamming //literowka (cyfrowka?), dzieki Klaus PSU: OCZ ModXStream Pro 500W COOL: Zalman CNPS10X Flex + Fender Roxo Ultra Silent 120mm GPU: GeForce GTX 480 Jest to mieszanka październikowego i wrześniowego zestawu polecanego przez PurePC z wymienioną kartą graficzną. Dopiero teraz sprawdziłem, że Intel Xeon X3440 w tabelce na oficjalnej stronie w Memory Types ma wpisane DDR3-800/1066/1333. Czy oznacza to, że zrobiłem głupotę i niepotrzebnie wydawałem pieniądze na RAM o taktowaniu 2000MHz bo i tak mój procesor ograniczy go do 1333MHz? Nie jestem też pewien płyty głównej, która wspiera DDR3 2200(O.C.)/1600/1333/1066. Czy istnieje jakieś wyjście, które nie wymaga wymiany procesora i/lub płyty głównej? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 5 Października 2010 przez tell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Jest wyjście. Ustawienie biosu. Zastanawiam się gdzie znalazłeś zestaw 2x3GB. Edytowane 5 Października 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Powiedzmy sobie szczerze, każdy kontroler natywnie wspiera tylko 1333MHz i tyczy się to zarówno Intela jak i AMD (nie mówię o s.775, który ma 1066). Wszelkie inne dzielniki uzyskujesz przestawiając Bios/podkręcając. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tell Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Myślałem, że ten parametr jest niemodyfikowalny. Overclocking kojarzyłem tylko z zwiększaniem taktowania CPU, nie wpadłem na to, że można też zwiększyć maksymalną częstotliwość wysyłania żądań o dostęp do pamięci (bo chyba o to chodzi). W tematach hardware & OC jestem kompletnie zielony, ale mam nadzieję, że sprzęt uda mi się trochę podkręcić. Chociaż nie jestem pewien chłodzenia. Edytowane 6 Października 2010 przez tell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tell Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Na stronie Asusa na liście CPU wspieranych przez P7P55D nie ma Intel Xeon X3440. Czy ta lista jest kompletna? Taka kombinacja była polecana na PurePC jeszcze w wrześniowych zestawach. Czy mam płytę główną i procesor, które nie będą razem działały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 wszystko będzie idealnie ze sobą działać nie masz się o co martwic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tell Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Czyli nawet jeżeli mojego CPU nie ma na liście to jest w pełni kompatybilny z jakimś, który się tam znajduje? Bo czemu by tam go nie było? Nie aktualizują tego? Jeszcze mała przestroga. Ten zasilacz nie ma prawa uciągnąć tego sprzętu. Nie starcza mocy, a na dobicie okazało się, że Nv GTX 480 wymaga 12V/42A, a ten OCz może dać tylko 36A. Jestem w trakcie ustalania jaki zasilacz wybrać. Ludzie z Tom's Hardware (swoją drogą, trochę przepłaciłem porównując ceny z tymi z USA) powiedzieli, że 650Watt starczy, a 750 to już duży zapas. Jest jakiś sens, żeby pchać się w 750? Zastanawiam się pomiędzy Antec TruePower New 750W i Corsair HXEU 750W. Może coś jeszcze innego? Edytowane 6 Października 2010 przez tell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) to jest procesor serwerowy powiedzmy ze odpowiednik i7 860 tylko z wolniejszym zegarem zasilacz faktycznie slaby do takiego zestawu 480 lubi zjesc , co do tego czy pociągnie taki zestaw to jestem pewien ze tak ale będzie ostro obciążony, bardziej na twoim miejscu zastanowiłbym sie nad opłacalnością kupowanie 480, bo po za 10-15% zwiększona wydajnością od 5870 to sa raczej same problemy -duuuuuuze zapotrzebowanie na energi -grzeje sie jak cholera -glosne jak diabli -cena nie współmierna do wydajności w porównaniu do 5870 oraz kolejna sprawa nie jestem pewien dokladnie kiedy a jakos blisko pojawic ma sie nowa seria radeonow 6xxx ktora zapowiada wzrost wydajności wiec ja bym sie wstrzymał i poczekal jesli sie nie pali Edytowane 6 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...