Leogict Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Witam, wynajmuję pokój w mieszkaniu w którym jest sieć WiFi z routera D-Link DIR-300, wygląda tak: Router jest w pokoju który ja nie wynajmuję, w moim pokoju mam laptopa którym łapie sygnał z tego routera. I właśnie tu cały szkopuł. W systemie pokazuje mi siłę sygnału słabą góra dostateczną (2 na 5 możliwych kresek), antenka przy routerze (ta co jest na zdjęciu) była skierowana w dół, przestawiłem ją w górę ale siła sygnału bez zmian. I tutaj moje pytanie: od czego zależy siła sygnału, który wychwytuje mój laptop w sąsiednim pokoju? Głównie zależy mi na odpowiedzi czy zależy od ustawienia antenki (jeżeli tak to w którą stronę powinienem ją skierować?). Intuicja podpowiada mi, że ta antenka ma charakterystykę promieniowania dookólną, dałem ją więc pionowo do góry, podobnie jak na zdjęciu tyle że router stoi w pionie, jest więc tak jak na tym zdjęciu: No więc intuicja podpowiada mi, że ta antenka ma ch-kę dookólną więc ustawiłem ją tak jak na tej fotce. Mylę się? Co mogę zrobić, aby polepszyć moc sygnału? Wiem, że ściany po drodze osłabiają moc sygnału i nie bez wpływu jest tu także sama antena (może być kiepska), ale proszę o wytłumaczenia jak się ma w takich routerach ustawienia anteny do mocy sygnału odebranego w laptopie np. w pokoju obok. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Intuicja dobrze Ci podpowiada... Jakość sygnału zależy od wielu czynników - można by tego trochę wymienić... Przede wszystkim warto wymienić antenę na mocniejszą - ta w 300'tce jest słaba (2dBi albo 3dBi)... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 antena promieniuje cala powierzchnia ;-) daj antene tak na 45 stopni w lewo/prawo i zobacz sile sygnalu ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 zamiast bawic sie anteną to sprawdź najpierw na jaka moc jest ustawiona w routerze...u mnie na 3 antenach mam na minimum (inny router - niewazne) i w mieszkaniu smiga - ale poza juz ma bardzo powazny problem ale poza nie korzystam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...