Bazyss Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Panowie mam mały problem. Router jaki posiadam od 2latek to LinkSys WAG200G pracujący bez żadnego problemu :) Przesiadłem się teraz na neta 20Mb i zaczęły się problemy. SNR Margin ustawiony na taka prędkość jest w granicach 6-8db odgórnie przez centrale. Problem polega na tym że Margin Download spada z 6db na 1-4db i w pewnym momęcie spada na 0db co owocuje zerwanie połączenia. Podejrzewałem jakieś cyrki na centali i zglosiłem sprawę. Technik sprawdził i poinformował mnie że Margin właśnie w takim poziomie jest normalny przy takiej prędkości. ;/ Dostałem dzisiaj od Netii router i mówię co mi szkodzi podłącze tego Asmaxa AR 1004G i ku mojemu zaskoczeniu margin jest na poziomie 5,5-6,5db z czegote 5,5db zaobserwowałem dopiero wieczorem. Tak to w ciągu dnia cały czas 6,5 do 7db. Moje pytanie czy ten mój WAG200G nie daje sobie rady z Takim Netem?? Dodam że najnowszy firmware wgrany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Niestety ten model tak ma, słabo radzi sobie z zaszumionymi liniami. Z drugiej strony u mnie objawiało się to raczej zaniżaniem synchronizacji, niż zerwaniem połączenia. Podaj screena z parametrami linii. Edytowane 7 Października 2010 przez D3T3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Na słabszą linię jest Netgear DGN2000, który po wgraniu dgteam oferuje dostrojenie m.in. SNR. Więcej można znaleźć przez google. Z nowych jest to jeden z lepszych routerów na takie problemy. Jeśli potrzebujesz porozmawiać z kimś kto ma ten sprzęt to pisz na PW. Czy ten linksys na wolniejszym łączu dobrze trzymał Ci połączenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 mam identyczny problem u siebie, wag200g + 20mb neo..., poprzednio na 2mbit, trzymal polaczenie koncertowo, wprawdzie margin wieczorem potrafil spasc do 16db (w dzien 31db), ale nie tracil polaczenia, teraz nie jest tak rozowo... dane z wag200g: DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: ADSL2+ DSL Path Mode: Interleaved Downstream Rate: 19143 kbps Upstream Rate: 1062 kbps Downstream Margin: 8 db Upstream Margin: 8 db Downstream Line Attenuation: 11 db Upstream Line Attenuation: 1.5 db Downstream Transmit Power: 12 db Upstream Transmit Power: 15 db w dzien takie synchro, wieczorem margin 'plywa'... i przy spadku na 0db zrywa polaczenie... przegladalem fora i faktycznie na slabsza linie polecaja tego Netgeara ale chcialbym juz kupic juz coz z Gbitowym Lanem, wiec albo tp-link td-8616 + tl-1043nd (ale na forach sa opinie ze duzo tp-linkow pada), lub cos allinone np. wag320n - ale tu boje sie ze bedzie ten sam problem z trzymaniem polaczenia w ostatecznosci bralbym dgn2000, ale wydawac ~250zl na sprzet ktory praktycznie technologicznie jest to samo co ten wag200g (tylko ma wifi n i to w drafcie) - nie usmiecha mi sie... moze polecicie jakis inny sprawdzony sprzet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Dużo TP-Linków pada, bo dużo się ich sprzedaje... Poczytaj sobie o Siemensowych Speed Stream'ach - fajne modemy na słabą linię... Praktyczniej wziąć osobne urządzenia - przy ewentualnej zmianie operatora, będziesz mógł wykorzystać router, zmieniając tylko modem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 Nie oszukujmy się, tp-linki są dobre jeśli mamy najniższy przedział cenowy, ale jakością to one nie grzeszą..Może te nowsze modele są lepsze, ale ja niestety nie miałem okazji ich sprawdzić. mam identyczny problem u siebie, wag200g + 20mb neo..., poprzednio na 2mbit, trzymal polaczenie koncertowo, wprawdzie margin wieczorem potrafil spasc do 16db (w dzien 31db), ale nie tracil polaczenia, teraz nie jest tak rozowo... dane z wag200g: DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: ADSL2+ DSL Path Mode: Interleaved Downstream Rate: 19143 kbps Upstream Rate: 1062 kbps Downstream Margin: 8 db Upstream Margin: 8 db Downstream Line Attenuation: 11 db Upstream Line Attenuation: 1.5 db Downstream Transmit Power: 12 db Upstream Transmit Power: 15 db w dzien takie synchro, wieczorem margin 'plywa'... i przy spadku na 0db zrywa polaczenie... przegladalem fora i faktycznie na slabsza linie polecaja tego Netgeara ale chcialbym juz kupic juz coz z Gbitowym Lanem, wiec albo tp-link td-8616 + tl-1043nd (ale na forach sa opinie ze duzo tp-linkow pada), lub cos allinone np. wag320n - ale tu boje sie ze bedzie ten sam problem z trzymaniem polaczenia w ostatecznosci bralbym dgn2000, ale wydawac ~250zl na sprzet ktory praktycznie technologicznie jest to samo co ten wag200g (tylko ma wifi n i to w drafcie) - nie usmiecha mi sie... moze polecicie jakis inny sprawdzony sprzet? Ja rozumiem, że jest to kolejny wydatek, ale zawsze możesz obecnego linksysa odsprzedać. Jeśli ktoś ma dobrą linię to powinien mu działać ok. W Twoim wypadku ze zintegrowanych rozwiązań to jedynie DGN3500 wchodzi w grę, ma zarówno gigabit jak i port USB. Modem na pewno nie jest gorszy od tego z DGN2000. Tylko kwestia ceny :), chociaż na allegro nie chodziły tak drogo (ok.350zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thot77 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam mam takie pytanko mam ruter Edimax AR-7084gA dzwonila do mnie pani z tp i proponowala zwiekszenie transferu zastanawiam sie nad 20 mb tylko czy trzeba wymieniac ten ruter czy ten da rade z gory dzieki za odp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Na słabszą linię jest Netgear DGN2000, który po wgraniu dgteam oferuje dostrojenie m.in. SNR. Więcej można znaleźć przez google. Z nowych jest to jeden z lepszych routerów na takie problemy. Jeśli potrzebujesz porozmawiać z kimś kto ma ten sprzęt to pisz na PW. Czy ten linksys na wolniejszym łączu dobrze trzymał Ci połączenie? A skad sciagnac to firmware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Z tego co zauważyłem to stronka teraz nie działa, normalnie soft ściągało się stąd: http://dgteam.ilbello.com/ W każdym razie tu masz linka, jeśli potrzebujesz na już: Free File Hosting Made Simple - MediaFire Witam mam takie pytanko mam ruter Edimax AR-7084gA dzwonila do mnie pani z tp i proponowala zwiekszenie transferu zastanawiam sie nad 20 mb tylko czy trzeba wymieniac ten ruter czy ten da rade z gory dzieki za odp :) Jeśli komputer masz w tym samym pokoju co router albo jest podłączony na kablu to raczej nie będziesz zmuszony do zmiany. W przypadku połączenia wifi przy g (54Mb) możesz realnie mieć prędkość ok 15-18Mb na tym routerze przy dobrym zasięgu, czyli mimo wszystko trochę tracisz. Dochodzi jeszcze kwestia stabilności połączenia na nowej szybkości. Dużo osób miało wolniejsze neo i było ok, a po zmianie na 10-20Mb nagle zaczęło rwać połączenie. Na Twoim miejscu zobaczyłbym jak sprawdzi się obecny router i jeśli nie będzie dawał rady (co jest całkiem możliwe) to kupuj Netgeara DGN2000 z pełnym standardem N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...