Skocz do zawartości
bartek165523

Zestaw do CAD3d (nie do grania!) 1700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Chcę złożyć kompa do konkretnych celów i dlatego zakładam nowy temat. Komputer ma służyć tylko i wyłącznie do pracy w programach CAD3d takich jak Catia,Inventor,Solid Works, często też AutoCad. Będę przeprowadzał analizy MES, dlatego przyda się duża moc obliczeniowa. Nie znam się na OC i boję się z tym bawić. Chciałbym, żebyście zaproponowali mi zestaw z dobrą możliwością rozbudowy w przyszłości. Jak zaznaczyłem w temacie nie będę grał, także grafa chyba wystarczy zintegrowana? Zestaw będzie chodził na win7 64bit.

Chcę przeznaczyć 1700 na skrzynke + 600 na monitor.

W zestawie musi się też znaleźć bezprzewodowa karta sieciowa.

Myślę o monitorze benq 22". A może do moich zastosowań polecacie coś mniejszego z lepszą matrycą?

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Edytowane przez bartek165523

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/

AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/

GoodRam 2GB 1333MHz CL9 x2

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Samsung SH-S223L SATA LightScribe (black)

Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]

Cooler Master Elite 332 (Black)

TP-Link TL-WN422G /802.11g, 54Mbps, USB2.0 + antena 4dBi/

1698zł @ esc.pl

Benq G2220HD 530zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc.

Zestaw mi się podoba tylko mam obawy co do płyty głównej, a mianowicie producenta. Może byłby jakiś odpowiednik od Gigabyte albo Asusa w podobnej cenie albo ciut wyższej. Te firmy wydają się solidniejsze. ASrock lubicie chyba ze względu na OC, a ja nie będę się w to bawił. Nie zależy mi na usb 3. Chcę mieć płytę dobrej firmy, która dobrze obsłuży te komponenty i pozwoli w niedalekiej przyszłości zmontować jakiegoś RAIDa i ewentualnie za pół roku kartę graficzną.

Co do monitora to może lepiej zainwestować parę dyszek więcej w Benq G2222HDL i mieć go z podświetleniem LEDowym? Poza tym pożera mniej prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Do CAD .. zdecydowanie Core i3 ( SSE4.1 ), MES na 955 bez porządnego chłodzenia to ból głowy Catia i Inventor najszybciej działają

na dualach z wysokim zegarem. Do tego grafika z własną pamięcią najlepiej pasywna. Zestaw do pracy ma być cichy.

Edytowane przez AeroMikie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem z moim wykładowcą na politechnice i powiedział, że Catia nie wykorzystuje tylu rdzeni przy modelowaniu. Natomiast przy obliczeniach MES można zrobić taki trik, że Catia używa programu Abaqus jako solvera (Abaqus wykorzystuje wszystkie rdzenie na kompie). Więc już wiem, że zainwestuję w 4-rdzeniówkę, tylko teraz nie wiem czy kupić Intel core 2 Quadro 2,5 GHz, czy Phenoma II X4 955 3,2 GHz (są w podobnych cenach).

Bardziej kusi AMD. Proszę powiedzcie mi, czy one naprawdę tak hałasują i się grzeją. Przymierzam się do takiego zestawu:

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 499zł

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 230 zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 279zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 145 zł

Gainward GeForce 9800GT Green 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI 299 zł

Samsung SH-S223L SATA LightScribe (black) 99 zł

Cooler Master Elite 332 (Black) 149 zł

OCZ ModXStream Pro 500W 249 zł

Łącznie: 1949 zł

Zestaw wyjdzie oczywiście droższy niż przypuszczałem, ale może rzeczywiście lepiej dokupić grafikę. Chyba wezmę właśnie tę 9800GT, bo słyszałem że karty od ATI czasem fisiują z programami CAD.

Poradźcie, czy coś jest do wymiany. Nie wiem, czy dobrze dobrałem zasilacz i płytę. No i to chłodzenie boxowe procka mnie martwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz zmien na Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] - 159zł : Esc.pl na grafie tez mozesz troche oszczedzic do takich zastosowan.

To co zostanie zainwestuj w jakies chlodzenie na proca np. SilentiumPC Fortis HE1225 [sPC043] - 120zł : Esc.pl

Bedziesz mial cisze i spokoj, przy okazji bedziesz mogl troche pokrecic. ;-)

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi