Skocz do zawartości
matikolud

Athlon x4 630

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich otóż płyta moja to m4a79xtd evo/usb3 a procesor taki jak w temacie , podręciłem go na 3.10Ghz i pomyślałem o nowym chłodzeniu + 3 wentylatory , x2 120 9db + x1 8 9db , wszystko przyszło zamontowałem i odpalam kompa i przy wczytywaniu systemu komp nie wczytuje albo system albo się restartuje , i błagam was o jakieś rady czy coś i z góry dzięki za pomoc a żeby komp ruszył to trzeba wszystko przełączyć na standardowe ustawienia , zasilacz to tagan TG500W.

Pozdrawiam.

Edytowane przez matikolud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich otóż płyta moja to m4a79xtd evo/usb3 a procesor taki jak w temacie , podręciłem go na 3.10Ghz i pomyślałem o nowym chłodzeniu + 3 wentylatory , x2 120 9db + x1 8 9db , wszystko przyszło zamontowałem i odpalam kompa i przy wczytywaniu systemu komp nie wczytuje albo system albo się restartuje , i błagam was o jakieś rady czy coś i z góry dzięki za pomoc a żeby komp ruszył to trzeba wszystko przełączyć na standardowe ustawienia , zasilacz to tagan TG500W.

Pozdrawiam.

Czy na poprzednim chlodzeniu komputer dzialal stabilnie na 3.1ghz? jak dlugo byl testowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na poprzednim chlodzeniu komputer dzialal stabilnie na 3.1ghz? jak dlugo byl testowany?

tak stabilnie , occt testowałem 6h i najwieksza temp to 55C i w grach siedziałem po 5 godzin dzinnie też super a tu po zamontowaniu nowego coolingu odpalam kompa system się nie ładuje i reset lub zawiecha, ale to coś z zasilaczem nie teges , ale zaznaczam wszystko dziła na standardowych podkręce z 2.80 na 2.90 i juz dupka.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi o to że z boxowym chłodzeniem było super a kupiłem zalmana cnps 10x flex i gdy z 2.80 na 2.90 rusze to juz komp sie resetuje , mi chodzi o ten cooling , dokrecone jest wszystko pasta nowaz załąrzona , więc nie wiem co może być przyczyną niektórzy mówią że zasilacz to odłączyłem 2 wentylatory + głośniki ale dalej nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że spamie a może jak komp pojechał do serwisu bo grafa miała duże temperatury , ale jest już ok , to może oni mi zablokowali jakoś czy procesor zmienili , tylko że ja wszystko na auto ustawiłem i tak to , można sprawdzić że było podkręcane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi o ten cooling , dokrecone jest wszystko pasta nowaz załąrzona

I co z tego, wszystko można zkaszanić.

Zapuść na pół godziny occt to się dowiesz jak jest założone chłodzenie. Kosztuje to mniej wysiłku niż naklepanie posta. Ten test powie, czy problem leży w złym chłodzeniu czy przyczyny szukać gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tego, wszystko można zkaszanić.

Zapuść na pół godziny occt to się dowiesz jak jest założone chłodzenie. Kosztuje to mniej wysiłku niż naklepanie posta. Ten test powie, czy problem leży w złym chłodzeniu czy przyczyny szukać gdzie indziej.

Dobra już się robi , rację wielką masz :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi o to że z boxowym chłodzeniem było super a kupiłem zalmana cnps 10x flex i gdy z 2.80 na 2.90 rusze to juz komp sie resetuje , mi chodzi o ten cooling , dokrecone jest wszystko pasta nowaz załąrzona , więc nie wiem co może być przyczyną niektórzy mówią że zasilacz to odłączyłem 2 wentylatory + głośniki ale dalej nic.

a głośniki w jakim celu odłączałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to polecam format jpg.

Po drugie miały być otwarte pozostałe zakładki, głównie memory i spd.

Po trzecie, można kadrować obrazki, tapety nie musimy oglądać. Nie każdy ma super łącze i wyświetlacz fullHD.

przykład - grafika znaleziona poprzez google

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie Ci się udało (png :mur: )

Zanim zaczniesz kręcić zmień command rate w biosie na 2T, pozostałe timingi wpisz na sztywno w biosie takie jakie są w zakładce spd dla częstotliwości 685MHz. W biosie zmniejsz też taktowanie pamięci na 1066 lub 1200MHz, nie wiem jakie masz możliwości wyboru. Po tym możesz brać się za oc procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś obniżyć taktowanie pamięci, nie zrobiłeś tego.

Postaraj się kolejne zrzuty dawać jako JPG

Sorry ale masz jakas alergię na png. Swoją drogą to jet nowszy i lepszy format zapisu

do autora tematu- tak jak kolega pisał zapewne pamięci nie dają rady i musisz zmienić dzielnik.

Podnosisz takty procka przy obecnych ustawieniach i takty pamięci także idą w górę.

Nie wyrabiają i kompa traci stabilność - 0 w tym magii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zaktualizować bios płyty lub wgrać starszy.

Robiłeś clear cmos biosu zworką? Jak nie to zrób na początek. Może ktoś coś przestawił w biosie i cię to trzyma z oc.

Wiesz miałem to samo na myśli jak dałem kompa do serwisu bo nawet po włączeniu byly inn e obrazki startu , a aktualizowałem znaczy już był najnowszy a starszego nie moge wgrać bo przez program wgrywam od asusa , a co to te clear cmos biosu zworką , ze wyjmuję baterię z płyty ?znaczy sorki a możesz miej więcej powiedzieć obok czego ta zworka się znajduje i na reset ją na pewcne chile przestawić tak? Edytowane przez matikolud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawdę zmiana dzielnika pamięci w biosie to taki problem?

Religia ci przeszkadza czy światopogląd ?

Widzę usiłujesz robić cokolwiek innego niż tę prostą czynność.

Jak nie umiesz to nawet w instrukcji do płyty powinno być to opisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi