Skocz do zawartości
matikolud

Athlon x4 630

Rekomendowane odpowiedzi

naprawdę zmiana dzielnika pamięci w biosie to taki problem?

Religia ci przeszkadza czy światopogląd ?

Widzę usiłujesz robić cokolwiek innego niż tę prostą czynność.

Jak nie umiesz to nawet w instrukcji do płyty powinno być to opisane.

Przepraszam ,ale obecnie mam dzielnik 3:10 to do ilu go zmiejszyć?, bo tak do 3.20Ghz bym chciał żeby na codzień bylo i chciałbym mega cl7 lub cl8 , to jak by było najlepiej ustawić z góry dzięki za pomoc i pozdraiwam. Edytowane przez matikolud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz zmniejszyć na tyle, żeby pamięci nie przekraczały swoich fabrycznych parametrów po oc procesora. Możesz na początek zmniejszyć taktowanie pamięci do minimum aby mieć pewność, że to nie pamięci Cie blokują. Jak uzyskasz zadowalający wynik na cpu, potem możesz optymalizować pamięci.

Nie cytuj postu bezpośrednio poprzedzającego. Uprzedzam uwagi, mnie to nie przeszkadza ale innym tak, w tym także moderacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey ale mi chodzi o ten dzielnik 3:10 bo go niby trzeba zmiejszyć na instrukcji nie moge znaleść jak to się nazywa kurka pełną nazwą , to to zmiejsze ale np jak dałem 1024 mhz tylko to zmienilem to nic sie nie ruszylo to jeszcze chcem z ym dzielnikiem pamieci sprobowac tlko gdzie on sie w biosie kurka znajduje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszasz dram frequency i tym samym zmienia się dzielnik :)

Możesz też zmniejszyć ht link width speed choć nie wiem czy to pomoże, na pewno nie zaszkodzi.

Ten bios zworką resetowałeś?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ale pytanie ja wgywam poprzez program asusa i jak chcem wgrać starszy to pisze mi ze nie moge bo mam nowszy wgrany to co mam zrobic?,a po wgraniu starszego biosa moge ssobie rozwalic plytke i bede musial wysylac do naprawy zeby mi wymieniali kilka czesci , a jak zrobilem to zworke to na youtubach , w niektorych filmach jest tak ze potej zworce jeszcze ludzie jakies przyciski na plycie naciskajo to moze u mnie tak trzeba zrobic?

Edytowane przez matikolud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie asusa widnieje bios 2103 a cpu-z pokazuje 2102 a wiec jest też nowszy bios dostępny. Tego 2102 nie ma z kolei na stronie a wiec mógł być kaszanką straszną. Po drugie w manualu masz opisane jeszcze dwa inne narzędzia do wgrywania biosu.

Tekstu o rozwalającym płytę starszym biosie pozwolisz, że nie będę komentował.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przecież jest na tej stronie 2103. Wchodzisz w download, wybierasz system (ja dawałem winxp), w gałęzi BIOS (3) [Archiwa BIOS] masz wersję 2103. Jak używać programów to mnie nie pytaj, jest w wszystko w manualu (3.2 Updating Bios).

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja 2103

Opis M4A79XTD EVO BIOS 2102

Fix the issue that system may hang during POST when using certain graphic card.

Rozmiar pliku 754.68 (KBytes) 2010/07/30 update

Pobierz z Global (DLM) Global China

no i ja mam te wersje bo tam jest 2103 a nie wiem czemu jest 2102?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uruchamiasz kompa to przy wykrywaniu napedów powinna być podana wer. biosu. Tam też masz 2103?

Fakt, na stronie asusa jest błąd, raz jest 2102 a raz 2103.

A zapytam może jeszcze, co robisz, jaką wartość zmieniasz w biosie i na ile aby uzyskać te 3,1GHz?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaktualizowalem bios nawet nie sprawdzalem jako mialem wersje no i potym i tak nic sie nie zmienilo , a potem zawiozlem kompa do serwisu bo cos tam z grafo sie dzialo ale ok jest , to moze oni cos zablokowali albo cos z biosem nie teges?

szyna czyli :) - fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To być może nowy bios nie chce kręcić tego procesora, choć to mało prawdopodobne. A jaką masz grafę?

asus eah hd5770 1gb cucore , to mam bios z plytki zainstalowac z pudelka? Edytowane przez matikolud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafa nie bierze dużo prądu, jednak może problemy z grafa wynikały z deficytu zasilania?

Już kilka razy pisałem o wgraniu starszego biosu, co mam Ci jeszcze powiedzieć?

Spróbuj na domyślnym taktowaniu ale podniesionym napięciu na cpu zapuścić w occt test power suply. Jak przejdzie chociaż 10 minut to będzie można przypuszczać, że to nie wina zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu człowieku dzięki ci wielkie za pomoc , ale jakim ja jestem idiotą , ja za mało dalem napięcie zawsze gdy wchodziłem do biosu to patrzyłem na napięcie a teraz jakoś nie mam 3.10 i jade bez problemu , kurde no strasznie cie przepraszam że poświęciłes mi tyle czasu mogę tylko powiedzieć przepraszam i dziękuje ale to już p jak będzie coś nie takto na przyszłość będę wiedział.

Pozdraiwam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi