balker Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Witam, interesuje mnie przede wszystkim kwestia tego, czy warto teraz pakować się w kupno komputera, gdy wiadomo, że jeszcze w tym roku, będzie nowa podstawka (oczywiście zakładając ze interesuje nas tylko INTEL). Komputer, tak jak w podpisie, ma służyć głównie do programowania, troche do przeglądania internetu, oglądania filmów i w pewnej ilości (przynajmniej przez najbliższe pół roku) do zabawy z grafika (AutoCad, Maya, 3dmax studio, Corel i trochę Photoshop). Nie będzie podkręcania! (Na pewno żadnego extremalnego, jeśli juz takie jakieś instant bez filozofii, korzystając z jakiegoś narzędzia 'one click' biosowego ;)) Planowałem konfigurację coś w stylu: Procesor: INTEL i5 760 s.1156 Płyta: - Asus P7P55D-E LX (dlatego, że w zasadzie ma wszystko), - MSI P55A-G55 IP55 (z podobnych powodów) - DFI LanParty DK P55-T3eH9 (polecana przez wszystkich, niewiedzieć czemu ;)) ewentualnie jakieś inne ciekawe propozycje ;) RAM: 2x2GB (myślałem o Kingston HyperX CL9, ewentualnie jakiś OCZ, tylko nie wiem, czy lepiej 1333, czy 1600) GoodRAM jakoś mnie nie napalają optymizmem (ale to chyba przez nazwę ;)) Grafika: Gainward GeForce GTX 460 768MB DDR5 (nie wiem, czy to rozsądne inwestować w taką grafikę do takich celów?) (ktoś ma propozycję czegoś ciekawszego, byle na GeForce? za dużo nerwów mnie kosztowała walka z ATi w lapku) Dysk: Ktoś podpowie czy lepiej 2x500GB (w raidzie), czy 1x1000GB? :) Producent na pewno SEAGATE 7200obr. Zasilacz: może ktoś polecić jakiś niedrogi, byle nie ModeCom? Zainteresował mnie OCZ ModXStream Pro 500W z przykładowego zestawu na forum, ale czy mocy wystarczy? Nie wiem czy jest też sens inwestować w niestandardowe chłodzenie procesora, jeśli nie zamierzam go jakoś ekstremalnie podkręcać (rozsądnie do 3,5GHz max, powinno mi zdecydowanie wystarczyć). Jeśli tak to jakie? Początkowo myślałem o kwocie do 2k, ale widzę, ze chyba się nie zmieszczę, wiec w tym zestawieniu to powinno być kolo ~2,5k, co jestem w stanie zaakceptować, choć jeśli zrezygnuję z tej grafiki to będzie zdecydowanie taniej... Dlatego liczę na jakieś rozsądne propozycje z waszej strony... Czy może olać to, kupić sobie ładnego lapka + zewnetrzny monitor i żyć spokojnie dalej? :) A... i jeśli chodzi o monitor to myślałem sobie o DELLu 2209WA, jakby kogoś interesowała ta informacja... Z góry serdeczne dzięki za wszelaką pomoc, już ponad 2 tygodnie głowie się z tym, co wybrać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Nie warto dopłacać do lepszego ramu, Goodram 1333MHz CL 9 Ci wystarczy. Kartę zmień na MSI Cyclone lub Gigabyte, maja dłuższą gwarancję i cichsze chłodzenie. Z Seagate możesz mieć problemy, lepiej kupić Samsunga F3 lub F4 640GB jak się pojawi w sklepach. Poczekaj na więcej recenzji VW2420H. Lepsze chłodzenie od boxowego pozwoli Ci na oc i będzie ciche. Edytowane 7 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 1. Ok 2. Bo jest tania i sprawia ze Intel staje firma dla ludzi a nie idiotow ktorzy lubia przeplacic ;) No i ma wszystko co potrzebne, ale jesli wolisz to wydawaj znacznie wiecej. Nie jest tak ze kogos osadzam ale zwyczajnie jesli ktos pyta o to co ma kupic to z gora zakladam ze jest raczej laikiem lub srednio zaawansowanym a w takim wypadku wiele mu nie potrzeba :P 3. No pewnie, bo wszystko co polskie to wies, chlam i shit ;) A to ze w wielu dziedzinach przodujemy to mozna pominac bo i tak łangielska nazwa daje prestiz :P 4. Nie rozsadne ;) A laptop to inna bajka. Spodziewales sie ze ktos bedzie sie zajmowal tym ? Producenci olewaja Twoje sterowniki itp i nie zaleznie od marki gpu. A jesli chcesz czegos do grafiki to radeony serii 4 lub najlepiej 5 bo maja najwyzszy OpenGL i najlepsze odwzorowanie kolorow (moze i przez sterowniki ale fakt :P). 5. Raid 0 przyspieszy znacznie prace, 1 zapewni bezpieczenstwo a jeden dysk no to chyba na dane ale bezpiecznie nie bedzie :P Czyli najlepiej 4 dyski ... albo raidy 0+1 czy 1+0 :P Możesz tez Raid 0 + 1TB na magazyn. Seagate? Dla Twojego dobra proponuje Samsungi F3 i 4 ;) Będzie szybko i na pewno bezpiecznie, a nie jak sie trafi :P 6. Da rade spokojnie. Ew. bq! fortron 7. Performa, Fortis, Flex, Mugen 8. Jesli chcesz cos mobilnego to mozna kupic mala bude i plyte matx albo itx ;) Procesor : Intel Core i5 760 - 735 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS10X Performa - 135 zł Płyta Główna : DFI LanParty DK P55-t3eh9 - 330 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 299 zł Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD5670 1GB DDR5 - 359 zł Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN - 169 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 155 zł Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł ceny z esc.pl ale oczywiscie sa tansze sklepy rowniez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Grafika: Gainward GeForce GTX 460 768MB DDR5 (nie wiem, czy to rozsądne inwestować w taką grafikę do takich celów?) (ktoś ma propozycję czegoś ciekawszego, byle na GeForce? za dużo nerwów mnie kosztowała walka z ATi w lapku) Zasilacz: może ktoś polecić jakiś niedrogi, byle nie ModeCom? Zainteresował mnie OCZ ModXStream Pro 500W z przykładowego zestawu na forum, ale czy mocy wystarczy? Nie wiem czy jest też sens inwestować w niestandardowe chłodzenie procesora, A zależy Ci na ciszy? Jeśli tak to warto kupić niestandardowe chłodzenie na CPU, wybrać pasywną kartę graficzną i zamontować na niej wolnoobrotowy wentylator ... no i zasilacz też z tych cichszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balker Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Dzięki serdeczne za pomoc i wskazówki. Jeśli by to kogoś interesowało, to ostatecznie stanęło na: 1 x Procesor Intel Core i5 760 2.8GHz LGA1156 Box 1 x Płyta główna MSI P55A-G55 P55 LGA1156 1 x Pamięć DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB 1 x Gigabyte Radeon HD5670 1GB DDR5/128b D/H PCI-E 2 x Dysk twardy Seagate 500GB ST3500418AS SATA II 16MB 1 x Chłodzenie CPU Zalman CNPS10X PERFORMA 1 x Nagrywarka DVD Liteon iHAS224 SATA LS czarna Bulk 1 x Zasilacz do obudowy OCZ ModxstreamPro 500W Modular Z obudową, mychą i klawiaturą za 2554,90. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Co do monitora polecam zapoznać się z NEC EA231WMi oraz P221W. Jeśli chodzi o zasilacze to fajnie śmigają BeQuiet. Edytowane 14 Października 2010 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 I dyski mogłeś zmienić na F3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balker Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Dzięki za rady... co prawda to nie dział o monitorach, ale wymagałem przede wszystkim formatu 16:10, a taki format z rozsądną ceną i jakością oferował mi jedynie DEL 2209WA, jestem zadowolony, działa świetnie... A jakoś wykonania po prostu powala... A co do dysków, w zasadzie z testów wynikało, że szybkością nie odbiegają od samsungów, a ze od parunastu lat już korzystam z seagate, i jakoś specjalnie nie udało im się mnie zawieść, (pomijając felerną serię 500GB 7200.11, na którą trafiłem i padła po miesiącu, na szczęscie nie zdążyłem na dobre się jeszcze na nim zadomowić) to wybór padł na tą właśnię firmę... A... na marginesie, HD5670 wyleciał, na koszt GTS450 1GB od Gigabyte, wiem, że szybkością wcale nie jest wiele lepszy i cena te kilkadziesiąt zł więcej, ale ma OpelGL 4.0 i CUDAkow na pokładzie, przez co mam nadzieję, że starczy mi na dłużej zważając na moje wymagania... (btw. trochę palce mieszało w tym parę przeczytanych opini, że nie niektóre programy graficzne podczas pracy z ATi zdają się głupieć) Edytowane 14 Października 2010 przez balker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Z 7200.12 nie jest dużo lepiej niż z 7200.11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 ATI dodało OpenGL 3.2 do HD4 i OpenGL 4.0 do HD5 już dawno temu w sterownikach, więc to żaden argument no chyba że się sugerowałeś opisem w sklepach gdzie informacje często mają z palca wyssane :P Pierwszy raz słyszę by ATI sobie nie radziło z grafiką, podaj program bo takie ogólne pisanie ma się nijak do prawdy. Jedyne czego uświadczyłem to wsparcie Avivo i Stream no i lepsze odwzorowanie kolorów na Radku niż u nV ale widać trolle trolluja i niestety czasem ktoś się posłucha. 16:10 dobry wybór, bo większa powierzchnia do pracy ;) A sam monitor cudny i Twoja krótka opinia tylko mnie utwierdza w wyborze ale jeszcze sporo wody upłynie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balker Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Z 7200.12 nie jest dużo lepiej niż z 7200.11. W sumie nie interesowałem się tym tematem za bardzo... Może i szkoda, ale teraz to już za późno... ;/ ATI dodało OpenGL 3.2 do HD4 i OpenGL 4.0 do HD5 już dawno temu w sterownikach, więc to żaden argument no chyba że się sugerowałeś opisem w sklepach gdzie informacje często mają z palca wyssane :P Pierwszy raz słyszę by ATI sobie nie radziło z grafiką, podaj program bo takie ogólne pisanie ma się nijak do prawdy. Jedyne czego uświadczyłem to wsparcie Avivo i Stream no i lepsze odwzorowanie kolorów na Radku niż u nV ale widać trolle trolluja i niestety czasem ktoś się posłucha. Tak, o kolorach słyszałem, ale wierzę, że to da się jakoś wyregulować... ;) Natomiast co do wersji GLa to podpierałem się informacjami ze sklepów, porównywarek i tam wszędzie była podawana ta niższa... a o tych problemach z programami, to chyba na forum mayi gdzies wyczytałem... Jakościowo (przynajmniej w testach) nie wypada gorzej, a i dopłata znów nie była taka spora ;) Tak że, póki co, zadowolony jestem... Mam nadzieję, że zadowolenie nie minie, jak już poskładam i uruchomię sprzęt ;) 16:10 dobry wybór, bo większa powierzchnia do pracy ;) A sam monitor cudny i Twoja krótka opinia tylko mnie utwierdza w wyborze ale jeszcze sporo wody upłynie.. Heh... trochę mi szkoda było tego braku HD, ale jak tak teraz patrzę, to na ten rozmiar, to 1680x1050 wydaje się być idealna... Generalnie wszystich zalet nie da się opisać, a wady? Coż... za jasny? Jak dla mnie nawet nie, po za tym od czego jest opcja 'kontrast', a jakieś smużenie? Nie zauwyażyłem,... Ciemniej w rogach? No na pewno nie w tym egzemplarzu co posiadam... Jedynm słowem, warto ;) Problem tylko, jak teraz w sprytny sposób posynchronizować sobie maile, komunikatory, przeglądarki i pliki między komputerami ;) Edytowane 14 Października 2010 przez balker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 po za tym od czego jest opcja 'kontrast'kontrastu się NIE ZACZEPIA... Co do cudowności - nie wątpię, że przesiadka z TN na PVA lub IPS jest bardzo odczuwalna, ale cudownym to ja bym tego monitora nie nazwał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...