Skocz do zawartości
sAx®

jade na giełde po twardy - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, właśnie jade jutro tj dziś na giełde i chce nabyć twardziela, w grę wchodzą tylko dwa dyski (no może trzy),

Seagate Barracuda 7200.7 80GB 2mb cache oraz Caviar JB 80 GB 8 mb Cache, który będzie lepszy. Naczytalem się recenczji i opisów, różnych wniosków użytkowników i mam problem.

Wiem że baraqda jest cicha i niezawodna ale za to WD-k jest szybszy, ma większy kesz ale za to jest głośny. Potrzebuje cichego dysku żeby się dobrze sprawował i ew. gware na 2-3 lata.

Czekam na opinie ew. co zamiast (np Samsung na łożyskach olejowych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź Seagate Barracuda 7200.7 80GB 2mb cache.

Może jest trochę wolniejsza, ale jest naprawdę cicha i zimna.

Western Digital Cavier. Bije wszystkie inne HD o glowe!

Serio jestes z Canady?Mam kumpla w Edmonton :)

A co do dysku to niedługo kupije właśnie barakude.Jednak cisza t o jest to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką temperature masz na myśli pisząc zimna bo u mnie niestety ta barka się grzeje ok 50*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to wchodzi tylko dysk z 3 letnia gwara uwazam ze ten podzespol z komutera im ma dluzsza gwarancje tym lepiej ma znajomych na wgk ktorzy maja stoisko i oni juz baracdud nie biora bo nikt nie kupuje wlasnie przez to 1 rok gwarancji. Mi sie dysk sypnal po dwoch latach kiedys wiec jestem nauczony a Ty zrisz jak bedziesz chcial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem to napisac, ale nie bede sie dublował :D

CAVIAR !

PS: Barracuda zimna? w porowaniu do temp gotujacego wode czajnika to tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barki IV to faktycznie się grzały ale 7200.7 przez to ze są pozbawione seasheld są znacznie chłodniejsze a pozatym mnie bardziej zalezy na tym żeby dysk był niezawodny niż żeby miał 3 lata gwarancji. Miłame już troche dysków i w sumie jedynym na którym się zawiodłem to był WDC. Głośny i padł po 3 latach SG Medalista mam już chyba z 5 i chodzi jak nowy. A co do głośności to sprawa wygląda tak że jak odpalisz kompa z barką to słyszysz wentylatory a jak odpalisz kompa z innym dyskiem to słyszysz dysk twardy który zagłusza wentyle (było o tym szczególnie na przykładzie WDC8MB) ja bym w życiu nie kupił tak głośniego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nei jesteś jakąs panienka która wykanczaja lekkie grupania dysku to bierz wdc :) Szybszy, prawdopodobnie bardziej niezawodny(powinieneś wiedziec jak to jest z tymi dyskami juz chyba ;) ) i 3-letnia latnia gwarancja sprawija ze chyba nie ma co się zastanawiać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie mam w testach ta Baraccude 7200.7 i musze powiedziec

ze spodziewalem sie iz bedzie cichsza. Wyraznie slychac chrobot

wydobywajacy sie z niej podczas intensywnego zapisu/odczytu

a przeciez dysk jest nowy wiec z czasem halas moze wzrosnac :/

W takiej sytuacji, sam wybiore albo Maxtora 7200

2mb Cache (szybszy od barki, a przy tym moze minimalnie glosniejszy)

albo Caviara 8mb Cache tylko jego jeszcze nie widzialem w akcji :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zdania są mocno podzielone.

Qmpel wymienił Barkę IV 7200 rpm na Caviara 80GB 8Mb Cache i się mało nie rozpłakał (...) - fakt Caviar jest szybszy ale barka była cicha a ten Caviar to jest traktor !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.W kategorii "wytwarzany halas" jest bezkonkurencyjny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska wyszedl juz Seagate Barracuda.7 8 MB Cache !!!!!! Narazie jest tylko do wyboru model 120 GB i 160 GB (przynajmniej w ofercie ktora ja widzialem)... Ma ktos jakies szersze info ? (tzn. jaki przyrost szybkosci itp. itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to, że dysk ma rok gwarancji nie ma znaczenia, i tak sklep odpowiada przez 2 lata za jakość towaru - teraz już nie ma rękojmi, jest właśnie odpowiedzialność za jakość czy jakoś tak i trwa 2 lata. A 2 lata chyba wystarczy, to dużo lepiej niż rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to, że dysk ma rok gwarancji nie ma znaczenia, i tak sklep odpowiada przez 2 lata za jakość towaru - teraz już nie ma rękojmi, jest właśnie odpowiedzialność za jakość czy jakoś tak i trwa 2 lata. A 2 lata chyba wystarczy, to dużo lepiej niż rok.

Tak jest tylko zapomniales dodac ze jezeli strony inaczej nie ustala. Jezeli sklep daje ci gware na rok i ty sie na to zgadzasz to ten przepis nie daje ci juz 2 lat :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancję przecież daje producent a nie sklep, sklep nic do gwarancji nie ma. Chyba, że sklepy w ten sposób omijają ten przepis, dając swoją gwarancję?

Jeżeli zepsuje się w trakcie trwania gwarancji produceta, to trzeba z niej kożystać, w przypadu wymiany na nowy gwarancja i tak liczy się od początku. Jeżeli zepsuje się po gwarancji, a sklep nic z tobą nie ustalał, nic nie podpisałeś, to sklep musi wziąć naprawę na siebie.

Swoją drogą ciekawostka: wg polskich przepisów, jeśli powiedzmy za rok zepsuje mi się moja BIV kupiona w ubiegłym roku jeszcze z 3 letnią gwarancją i dostnę nowy dysk, to na ten dysk też mam 3 lata, gwarancja leci od nowa. Ciekawe, czy dogadałbym się w takiej sytuacji łatwo ze sprzedawcą i czy producent by uznał? Czy musiałbym sięgnąć po silniejsze argumenty (instytucje konsumenckie, sąd - jestem szybki jeśli o to chodzi)?

Sam jestem ciekawy, jak by się to skończyło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barak 7-niezły ,dosc cichy-choc nie bezgłosny-przy zapisie duzych plikówi przesnoszeniu np 20gb danych z patycji na patycje głosniejszy od wdc

wyczuwalnie mniej wydajny od wdc z 8mb cache

sam kupowałem tydzien temu drugi hdd i po przetestowaniu kilku zdecydowałem sie ponownie na caviarka

zajebicho wydajnosc i 3 lata gwary-to najwazniejsze-wiec imho wybór jest jeden wdc z 8mb kaszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mam juz jakis miesiac caviara 40gb 8mb cache i chodzi niezle, szybka jest szmata niema co mowic... natomiast bylbym sceptyczny do gieldy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...